Reklama
Reklama

Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad

Wypróbuj ten przepis koniecznie, gdy będziesz spodziewać się niedzielnej wizyty teściowej. Takich mielonych z pewnością jeszcze nie jadła. Zrobisz raz i na stałe zapiszesz je jako swoje popisowe danie. Jeden składnik jest kluczowy.

Mielone w cieście francuskim - składniki

Mielone w cieście francuskim to ciekawe urozmaicenie dla fanów tych kotletów. Podstawa jest dokładnie taka sama jak w przypadku klasycznych mielonych. Aby były wyjątkowo soczyste, połączymy w nich dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe - w równych proporcjach.

Za wyjątkowy aromat kotletów odpowiada dodatek cebuli i czosnku. Do tego przyprawione zostaną majerankiem, klasycznie solą oraz pieprzem. Najważniejszy i największy efekt w tym daniu robi jednak dodatek ciasta francuskiego

Reklama

Ciasto francuskie sprawi, że kotlety mielone będą zarazem miękkie i chrupiące. Doda ono więc nie tylko przyjemnego smaku, ale i doznań płynących z tekstury dania.

Mielone w cieście francuskim - przepis

Mielone w cieście francuskim to idealna wariacja na temat kotletów mielonych. W odróżnieniu od klasycznej wersji dania są one pieczone, a nie smażone. Z tego powodu wychodzą nieco zdrowsze. Mimo pieczenia nadal pozostają w środku wilgotne i rozpływające się w ustach. Przy tym ciasto francuskie dodaje ciekawej chrupkości. Koniecznie wypróbuj, jeśli chcesz zrobić wrażenie na teściowej. 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 250 g mięsa mielonego wołowego, 
  • mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1/2 łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • jajko do posmarowania ciasta, 
  • łyżka mleka. 

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Do miski włóż oba rodzaje mięsa mielonego, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Składniki dokładnie połącz dłońmi, aż utworzą jednolitą masę. 

Z mięsnej masy uformuj średniej wielkości kotlety. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski wzdłuż krótszego boku. Tymi paskami owiń każdego kotleta, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. 

W osobnym naczyniu rozmieszaj jajko z mlekiem. Mieszanką posmaruj ciasto oplatające kotlety. Mielone w cieście francuskim piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20-25 minut. Ciasto powinno osiągnąć złocisty kolor. 

Gotowe mielone w cieście francuskim podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Z czym podać mielone w cieście francuskim?

Mielone w cieście francuskim najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków. Mogą być w całości, ale można również przygotować kremowe purée z dodatkiem masła i mleka. Sprawdzi się tu również purée wykonane z batatów, które swoją słodyczą przełamią smak dania. 

Nie może zabraknąć jeszcze warzywnego dodatku. Do mielonych w cieście francuskim dobrze będą smakować klasyczne buraczki lub mizeria. Można postawić też na surówkę z sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej. Jeśli chcemy zrobić jeszcze większe wrażenie, do dania można podać karmelizowane warzywa, np. marchew, paprykę czy dynię

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety