Reklama
Reklama

Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad

Wypróbuj ten przepis koniecznie, gdy będziesz spodziewać się niedzielnej wizyty teściowej. Takich mielonych z pewnością jeszcze nie jadła. Zrobisz raz i na stałe zapiszesz je jako swoje popisowe danie. Jeden składnik jest kluczowy.

Mielone w cieście francuskim - składniki

Mielone w cieście francuskim to ciekawe urozmaicenie dla fanów tych kotletów. Podstawa jest dokładnie taka sama jak w przypadku klasycznych mielonych. Aby były wyjątkowo soczyste, połączymy w nich dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe - w równych proporcjach.

Za wyjątkowy aromat kotletów odpowiada dodatek cebuli i czosnku. Do tego przyprawione zostaną majerankiem, klasycznie solą oraz pieprzem. Najważniejszy i największy efekt w tym daniu robi jednak dodatek ciasta francuskiego

Ciasto francuskie sprawi, że kotlety mielone będą zarazem miękkie i chrupiące. Doda ono więc nie tylko przyjemnego smaku, ale i doznań płynących z tekstury dania.

Mielone w cieście francuskim - przepis

Mielone w cieście francuskim to idealna wariacja na temat kotletów mielonych. W odróżnieniu od klasycznej wersji dania są one pieczone, a nie smażone. Z tego powodu wychodzą nieco zdrowsze. Mimo pieczenia nadal pozostają w środku wilgotne i rozpływające się w ustach. Przy tym ciasto francuskie dodaje ciekawej chrupkości. Koniecznie wypróbuj, jeśli chcesz zrobić wrażenie na teściowej. 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 250 g mięsa mielonego wołowego, 
  • mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1/2 łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • jajko do posmarowania ciasta, 
  • łyżka mleka. 

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Do miski włóż oba rodzaje mięsa mielonego, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Składniki dokładnie połącz dłońmi, aż utworzą jednolitą masę. 

Z mięsnej masy uformuj średniej wielkości kotlety. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski wzdłuż krótszego boku. Tymi paskami owiń każdego kotleta, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. 

W osobnym naczyniu rozmieszaj jajko z mlekiem. Mieszanką posmaruj ciasto oplatające kotlety. Mielone w cieście francuskim piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20-25 minut. Ciasto powinno osiągnąć złocisty kolor. 

Gotowe mielone w cieście francuskim podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Z czym podać mielone w cieście francuskim?

Mielone w cieście francuskim najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków. Mogą być w całości, ale można również przygotować kremowe purée z dodatkiem masła i mleka. Sprawdzi się tu również purée wykonane z batatów, które swoją słodyczą przełamią smak dania. 

Nie może zabraknąć jeszcze warzywnego dodatku. Do mielonych w cieście francuskim dobrze będą smakować klasyczne buraczki lub mizeria. Można postawić też na surówkę z sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej. Jeśli chcemy zrobić jeszcze większe wrażenie, do dania można podać karmelizowane warzywa, np. marchew, paprykę czy dynię

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niepozorny jabłecznik. Ciasto Szaraczek przyda się na każdą okazję

Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało

Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety