Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad
Wypróbuj ten przepis koniecznie, gdy będziesz spodziewać się niedzielnej wizyty teściowej. Takich mielonych z pewnością jeszcze nie jadła. Zrobisz raz i na stałe zapiszesz je jako swoje popisowe danie. Jeden składnik jest kluczowy.
Mielone w cieście francuskim to ciekawe urozmaicenie dla fanów tych kotletów. Podstawa jest dokładnie taka sama jak w przypadku klasycznych mielonych. Aby były wyjątkowo soczyste, połączymy w nich dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe - w równych proporcjach.
Za wyjątkowy aromat kotletów odpowiada dodatek cebuli i czosnku. Do tego przyprawione zostaną majerankiem, klasycznie solą oraz pieprzem. Najważniejszy i największy efekt w tym daniu robi jednak dodatek ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie sprawi, że kotlety mielone będą zarazem miękkie i chrupiące. Doda ono więc nie tylko przyjemnego smaku, ale i doznań płynących z tekstury dania.
Mielone w cieście francuskim to idealna wariacja na temat kotletów mielonych. W odróżnieniu od klasycznej wersji dania są one pieczone, a nie smażone. Z tego powodu wychodzą nieco zdrowsze. Mimo pieczenia nadal pozostają w środku wilgotne i rozpływające się w ustach. Przy tym ciasto francuskie dodaje ciekawej chrupkości. Koniecznie wypróbuj, jeśli chcesz zrobić wrażenie na teściowej.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu,
- łyżeczka majeranku,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko do posmarowania ciasta,
- łyżka mleka.
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Do miski włóż oba rodzaje mięsa mielonego, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Składniki dokładnie połącz dłońmi, aż utworzą jednolitą masę.
Z mięsnej masy uformuj średniej wielkości kotlety. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski wzdłuż krótszego boku. Tymi paskami owiń każdego kotleta, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W osobnym naczyniu rozmieszaj jajko z mlekiem. Mieszanką posmaruj ciasto oplatające kotlety. Mielone w cieście francuskim piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20-25 minut. Ciasto powinno osiągnąć złocisty kolor.
Gotowe mielone w cieście francuskim podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Mielone w cieście francuskim najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków. Mogą być w całości, ale można również przygotować kremowe purée z dodatkiem masła i mleka. Sprawdzi się tu również purée wykonane z batatów, które swoją słodyczą przełamią smak dania.
Nie może zabraknąć jeszcze warzywnego dodatku. Do mielonych w cieście francuskim dobrze będą smakować klasyczne buraczki lub mizeria. Można postawić też na surówkę z sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej. Jeśli chcemy zrobić jeszcze większe wrażenie, do dania można podać karmelizowane warzywa, np. marchew, paprykę czy dynię.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niepozorny jabłecznik. Ciasto Szaraczek przyda się na każdą okazję
Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało
Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki