Reklama
Reklama

Tani obiad bez mięsa. Chrupiące kotleciki z aromatycznym sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to szybki i pyszny pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu gospodyniom, które cenią sobie budżetowe i sycące propozycje potraw. W daniu rozsmakują się zarówno ci starsi, jak i najmłodsi domownicy. Kotleciki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, ich smak podkręca aromatyczny sos pieczarkowy.

Coraz więcej mówi się o tym, aby ograniczać spożywanie mięsa. Świetną alternatywą dla klasycznych kotletów, są te przygotowywane w wersji warzywnej. Możesz wyczarować je z przeróżnych składników, fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, a nawet kaszy. Bazą poniższego przepisu będą jednak ziemniaki w połączeniu z podsmażoną cebulą oraz porządną szczyptą pieprzu, wychodzą doskonale. Zwieńczeniem dania będzie aromatyczny sos pieczarkowy, z dodatkiem białego wina i słodkiej śmietanki. Jeśli raz przygotujesz kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, z pewnością często będziesz odtwarzał ten przepis. 

Sprawdź także: Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej

Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 

Do kotletów ziemniaczanych zaserwuj sos pieczarkowy. Możesz dodatkowo posypać je tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Kotlety: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 1 mała cebula, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos pieczarkowy: 

  • 200 g pieczarek, 
  • 1 duża cebula, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 40 g masła, 
  • 200 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia,
  • sól do gotowania ziemniaków. 

 Jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

Przygotuj kotlety. Ziemniaki obierz i przekrój na połówki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Wodę ostrożnie odcedź, pozostawiając na dnie ok. 1 cm. Bulwy rozgnieć z dodatkiem mąki i przypraw. Odstaw do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Formuj kotleciki i odkładaj je na talerz. Na patelni rozgrzej olej, by całe dno było dobrze pokryte tłuszczem. Kotlety ziemniaczane smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. 

Przygotuj sos. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia, a następnie dołóż pieczarki. Wszystko smaż razem do odparowania wody i lekkiego zrumienienia grzybów. Wlej białe wino i kontynuuj smażenie do zredukowania. 

Posyp grzyby mąką i wymieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wymieszaj i trzymaj na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej przygotowane wcześniej kotlety. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 


Źródła terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe