Tani obiad bez mięsa. Chrupiące kotleciki z aromatycznym sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to szybki i pyszny pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu gospodyniom, które cenią sobie budżetowe i sycące propozycje potraw. W daniu rozsmakują się zarówno ci starsi, jak i najmłodsi domownicy. Kotleciki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, ich smak podkręca aromatyczny sos pieczarkowy.
Coraz więcej mówi się o tym, aby ograniczać spożywanie mięsa. Świetną alternatywą dla klasycznych kotletów, są te przygotowywane w wersji warzywnej. Możesz wyczarować je z przeróżnych składników, fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, a nawet kaszy. Bazą poniższego przepisu będą jednak ziemniaki w połączeniu z podsmażoną cebulą oraz porządną szczyptą pieprzu, wychodzą doskonale. Zwieńczeniem dania będzie aromatyczny sos pieczarkowy, z dodatkiem białego wina i słodkiej śmietanki. Jeśli raz przygotujesz kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, z pewnością często będziesz odtwarzał ten przepis.
Sprawdź także: Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej
Do kotletów ziemniaczanych zaserwuj sos pieczarkowy. Możesz dodatkowo posypać je tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Kotlety:
- 1 kg ziemniaków,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 mała cebula,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Sos pieczarkowy:
- 200 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 50 ml białego wina,
- 40 g masła,
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- sól do gotowania ziemniaków.
Przygotuj kotlety. Ziemniaki obierz i przekrój na połówki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Wodę ostrożnie odcedź, pozostawiając na dnie ok. 1 cm. Bulwy rozgnieć z dodatkiem mąki i przypraw. Odstaw do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Formuj kotleciki i odkładaj je na talerz. Na patelni rozgrzej olej, by całe dno było dobrze pokryte tłuszczem. Kotlety ziemniaczane smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj sos. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia, a następnie dołóż pieczarki. Wszystko smaż razem do odparowania wody i lekkiego zrumienienia grzybów. Wlej białe wino i kontynuuj smażenie do zredukowania.
Posyp grzyby mąką i wymieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wymieszaj i trzymaj na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej przygotowane wcześniej kotlety. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródła terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut