Reklama
Reklama

Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu

W Holandii można je kupić w sklepie - już upieczone i zapakowane. Poffertjes, czyli holenderskie naleśniki, dużo lepiej smakują jednak usmażone na żeliwnej patelni w domu. Robi się je zupełnie inaczej niż pancakes czy racuchy. Wychodzą naprawdę puszyste i lekkie.

Niektórzy mogą je pomylić z amerykańskimi pancakes albo domowymi minipączkami. To jednak zupełnie inne danie, które pochodzi z Holandii. Czym są poffertjes i jak się je robi? Odkryj pyszny i sprawdzony przepis.

Poffertjes - holenderskie naleśniki

Poffertjes to małe i puszyste naleśniki, którymi Holendrzy zajadają się na śniadanie lub lekki obiad. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie drożdży i mąki gryczanej, dlatego są ładnie wyrośnięte i naprawdę mięciutkie. Pierwsza wzmianka o niewielkich placuszkach pojawiła się w 1746 roku w dodatku do książki kucharskiej "Volmaakte Hollandsche keuken-meid".

Najczęściej podawane są w wersji na słodko, czyli oprószone cukrem pudrem. Niekiedy polewa się je rozpuszczonym masełkiem, bitą śmietaną, adwokatem lub syropami i dekoruje świeżymi owocami. Poffertjes mogą być przyrządzone również na słono z dodatkiem sera gouda. 

W różnych wydaniach serwowane są m.in. na letnich festiwalach i świątecznych jarmarkach. Po raz pierwszy pojawiły się na jarmarku w Amsterdamie w XVIII wieku. 

Przepis na holenderskie naleśniki

Tradycyjnie holenderskie naleśniki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Holendrzy mają też w swoich kuchniach specjalną patelnię z otworami, tzw. poffertjespan, którą można kupić w Polsce przez internet. Dzięki temu smażenie placuszków staje się dużo prostsze. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 15 g drożdży,
  • 2 jajka (temperatura pokojowa),
  • 15 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 ml ekstraktu waniliowego,
  • cukier puder (do posypania),
  • 2 łyżki masła (do rozpuszczenia).

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Mleko podgrzej, aby było ciepłe (ale nie wrzące). Rozkrusz drodże, przemieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

Przygotuj głęboką miskę. Przesiej mąkę, wlej zaczyn, wsyp cukier i sól, przemieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i rozkłóć do połączenia składników. Przelej również do dużej miski. Połącz, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Gdy masa będzie gotowa, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie na patelnię wyłóż łyżkę masła i rozgrzej. Łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta i smaż, aż z wierzchu pojawią się małe bąbelki. Wtedy przekręć placuszki na drugą stronę. Zdejmij z patelni po ok. 2-3 minutach, gdy poffertjes będą zarumienione z obu stron. Przełóż usmażone naleśniki na talerze. Na jeszcze gorące połóż resztę masła, aby się rozpuściło. Oprósz cukrem pudrem. 

Z czym jeść poffertjes? W tym słodkim wydaniu możesz podać je w towarzystwie świeżych owoców, lodów albo bitej śmietanej.

Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | dania wegetariańskie | śniadanie | desery