Reklama
Reklama

Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu

W Holandii można je kupić w sklepie - już upieczone i zapakowane. Poffertjes, czyli holenderskie naleśniki, dużo lepiej smakują jednak usmażone na żeliwnej patelni w domu. Robi się je zupełnie inaczej niż pancakes czy racuchy. Wychodzą naprawdę puszyste i lekkie.

Niektórzy mogą je pomylić z amerykańskimi pancakes albo domowymi minipączkami. To jednak zupełnie inne danie, które pochodzi z Holandii. Czym są poffertjes i jak się je robi? Odkryj pyszny i sprawdzony przepis.

Poffertjes - holenderskie naleśniki

Poffertjes to małe i puszyste naleśniki, którymi Holendrzy zajadają się na śniadanie lub lekki obiad. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie drożdży i mąki gryczanej, dlatego są ładnie wyrośnięte i naprawdę mięciutkie. Pierwsza wzmianka o niewielkich placuszkach pojawiła się w 1746 roku w dodatku do książki kucharskiej "Volmaakte Hollandsche keuken-meid".

Najczęściej podawane są w wersji na słodko, czyli oprószone cukrem pudrem. Niekiedy polewa się je rozpuszczonym masełkiem, bitą śmietaną, adwokatem lub syropami i dekoruje świeżymi owocami. Poffertjes mogą być przyrządzone również na słono z dodatkiem sera gouda. 

W różnych wydaniach serwowane są m.in. na letnich festiwalach i świątecznych jarmarkach. Po raz pierwszy pojawiły się na jarmarku w Amsterdamie w XVIII wieku. 

Przepis na holenderskie naleśniki

Tradycyjnie holenderskie naleśniki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Holendrzy mają też w swoich kuchniach specjalną patelnię z otworami, tzw. poffertjespan, którą można kupić w Polsce przez internet. Dzięki temu smażenie placuszków staje się dużo prostsze. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 15 g drożdży,
  • 2 jajka (temperatura pokojowa),
  • 15 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 ml ekstraktu waniliowego,
  • cukier puder (do posypania),
  • 2 łyżki masła (do rozpuszczenia).

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Mleko podgrzej, aby było ciepłe (ale nie wrzące). Rozkrusz drodże, przemieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

Przygotuj głęboką miskę. Przesiej mąkę, wlej zaczyn, wsyp cukier i sól, przemieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i rozkłóć do połączenia składników. Przelej również do dużej miski. Połącz, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Gdy masa będzie gotowa, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie na patelnię wyłóż łyżkę masła i rozgrzej. Łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta i smaż, aż z wierzchu pojawią się małe bąbelki. Wtedy przekręć placuszki na drugą stronę. Zdejmij z patelni po ok. 2-3 minutach, gdy poffertjes będą zarumienione z obu stron. Przełóż usmażone naleśniki na talerze. Na jeszcze gorące połóż resztę masła, aby się rozpuściło. Oprósz cukrem pudrem. 

Z czym jeść poffertjes? W tym słodkim wydaniu możesz podać je w towarzystwie świeżych owoców, lodów albo bitej śmietany.

Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | dania wegetariańskie | śniadanie | desery