Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu
W Holandii można je kupić w sklepie - już upieczone i zapakowane. Poffertjes, czyli holenderskie naleśniki, dużo lepiej smakują jednak usmażone na żeliwnej patelni w domu. Robi się je zupełnie inaczej niż pancakes czy racuchy. Wychodzą naprawdę puszyste i lekkie.
Niektórzy mogą je pomylić z amerykańskimi pancakes albo domowymi minipączkami. To jednak zupełnie inne danie, które pochodzi z Holandii. Czym są poffertjes i jak się je robi? Odkryj pyszny i sprawdzony przepis.
Poffertjes to małe i puszyste naleśniki, którymi Holendrzy zajadają się na śniadanie lub lekki obiad. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie drożdży i mąki gryczanej, dlatego są ładnie wyrośnięte i naprawdę mięciutkie. Pierwsza wzmianka o niewielkich placuszkach pojawiła się w 1746 roku w dodatku do książki kucharskiej "Volmaakte Hollandsche keuken-meid".
Najczęściej podawane są w wersji na słodko, czyli oprószone cukrem pudrem. Niekiedy polewa się je rozpuszczonym masełkiem, bitą śmietaną, adwokatem lub syropami i dekoruje świeżymi owocami. Poffertjes mogą być przyrządzone również na słono z dodatkiem sera gouda.
W różnych wydaniach serwowane są m.in. na letnich festiwalach i świątecznych jarmarkach. Po raz pierwszy pojawiły się na jarmarku w Amsterdamie w XVIII wieku.
Tradycyjnie holenderskie naleśniki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Holendrzy mają też w swoich kuchniach specjalną patelnię z otworami, tzw. poffertjespan, którą można kupić w Polsce przez internet. Dzięki temu smażenie placuszków staje się dużo prostsze.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka 2%,
- 15 g drożdży,
- 2 jajka (temperatura pokojowa),
- 15 g cukru,
- szczypta soli,
- 3 ml ekstraktu waniliowego,
- cukier puder (do posypania),
- 2 łyżki masła (do rozpuszczenia).
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Mleko podgrzej, aby było ciepłe (ale nie wrzące). Rozkrusz drodże, przemieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
Przygotuj głęboką miskę. Przesiej mąkę, wlej zaczyn, wsyp cukier i sól, przemieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i rozkłóć do połączenia składników. Przelej również do dużej miski. Połącz, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Gdy masa będzie gotowa, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na patelnię wyłóż łyżkę masła i rozgrzej. Łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta i smaż, aż z wierzchu pojawią się małe bąbelki. Wtedy przekręć placuszki na drugą stronę. Zdejmij z patelni po ok. 2-3 minutach, gdy poffertjes będą zarumienione z obu stron. Przełóż usmażone naleśniki na talerze. Na jeszcze gorące połóż resztę masła, aby się rozpuściło. Oprósz cukrem pudrem.
Z czym jeść poffertjes? W tym słodkim wydaniu możesz podać je w towarzystwie świeżych owoców, lodów albo bitej śmietany.
Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie