Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła
Naleśniki nie tylko na słodko? Oczywiście, że tak. Moja rodzina uwielbia wytrawne opcje, na przykład naleśniki z kurczakiem i warzywami. To mój pewniak na sycący obiad lub kolację na ciepło. Są tak pyszne, że nie potrzebują już zbyt wielu dodatków.
W moim rodzinnym domu naleśniki jadało się raczej na słodko, ale gdy dorosłam postanowiłam to zmienić. Wytrawna wersja gości na moim stole równie często - ciasto naleśnikowe doskonale pasuje przecież do różnego rodzaju mięs i sosów.
Kiedy pierwszy raz wypróbowałam przepis na naleśniki z kurczakiem i warzywami, od razu się zachwyciłam. Każdy kęs to czysta poezja smaku, bardzo często robię je na obiad, ale i na kolację sprawdzają się doskonale.
Naleśniki:
- 280 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 200 ml wody,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki masła rozpuszczonego,
- odrobina soli,
- odrobina ziół prowansalskich.
Farsz:
- 400 g filetów z kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki przyprawy gyros,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- olej do smażenia (odrobina).
Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, wodę i rozpuszczone masło. Dodaj sól i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub zmiksuj na gładką masę, bez grudek. Odstaw na 10-15 minut. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw gyros, papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę, pomidora sparz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj pieczarki i paprykę, smaż kilka minut aż zmiękną. Na koniec dodaj pokrojonego pomidora, podsmaż jeszcze 2–3 minuty, a po zdjęciu z ognia dodaj ketchup i musztardę. Wymieszaj. Posól i popieprz w razie potrzeby.
Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwiń w kopertę. Podawaj od razu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz
Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Są pożywne i chrupią aż miło
Pyszny, a nie ma w nim grama mięsa. Przepis na najlepszy pasztet z cukinii