Reklama
Reklama

Te pasty warzywne są lepsze niż myślisz. Poznaj sekrety idealnej diety

Pasta warzywna to zdrowy przysmak, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla wegetarian. Można ją wykonać z najróżniejszych składników, dzięki czemu przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jak się robi pastę warzywną?

Pasta warzywna to przysmak, który sprawdzi się podczas wielu okazji. Brakuje ci pomysłu na pożywny obiad? A może znudziły ci się klasyczne kanapki na śniadanie? Jeśli potrzebujesz kulinarnych inspiracji, wystarczy, że wykonasz jedną lub kilka propozycji podanych poniżej. Dlaczego warto jeść pasty warzywne i czy sprawdzą się one podczas odchudzania? 

Jak się robi pastę warzywną? 

Zanim jednak przejdziemy do przepisów na ten przysmak, warto zastanowić się nad tym, jak się robi pastę warzywną. Wystarczy wybrać ulubione warzywa, zioła i przyprawy. Po ugotowaniu jarzyn zblenduj je na gładką masę razem z wybranymi dodatkami. Jeśli lubisz nieoczywiste rozwiązania, doskonałym uzupełnieniem będą bakalie, na przykład nerkowce, rodzynki, orzechy pekan czy nasiona słonecznika. Nie bój się eksperymentować i daj się ponieść swojej fantazji. 

Najlepsze pasty warzywne - przepisy 

Nie wiesz, z czego zrobić najlepsze pasty warzywne? Przepisy na najsmaczniejsze z nich znajdziesz poniżej. Pamiętaj, że każdą z podanych receptur możesz dowolnie modyfikować według własnego uznania. Życzymy smacznego! 

Marchewkowy hummus 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie obierz marchewkę i pokrój ją w niewielkie plasterki. Dopraw ją solą i pieprzem, a potem skrop oliwą z oliwek. Ułóż ją wraz z czosnkiem w łupinach na blaszce do pieczenia i umieść w piekarniku na 20 minut. 

Gdy powyższe składniki ostygną, przepłucz ciecierzycę na sitku i umieść w kielichu blendera. Dolej tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek i nieco zimnej wody. Wszystko dokładnie zblenduj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolej zimnej wody i delikatnie wymieszaj. Udekoruj wszystko natką pietruszki i kulkami ciecierzycy. 

Pistacjowa pasta z zielonego groszku 

Pistacjowa pasta z zielonego groszku to pozycja dla miłośników nietypowych połączeń. Do jej wykonania potrzebujesz zielonego groszku, pistacji, oleju rzepakowego, cytryny, czosnku, świeżej mięty oraz pieprzu i soli. 

Namocz pistacje w ciepłej wodzie przez około 30-40 minut. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią drobno posiekany czosnek. Dodaj do niego groszek i wszystko podlej delikatnie wodą. Duś składniki do miękkości, a na końcu przypraw solą i pieprzem. Przelej zawartość patelni do czaszy blendera, skrop sokiem z cytryny, dodaj listki świeżej mięty, a gdy wszystko nieco ostygnie, zblenduj na gładką masę.  

Smalec z fasoli  

Smalec z fasoli przypomina w smaku tradycyjną, mięsną wersję tego frykasa. Najlepiej podawać go razem z podsmażoną cebulką i skwarkami ze strączka. Jakie inne komponenty będą potrzebne do jego wykonania? Na liście zakupów umieść białą fasolę konserwową, czosnek, jabłka, olej rzepakowy, kaszę gryczaną i cebulę dymkę. Ich smak uzupełni m.in. majeranek, kminek oraz sól i pieprz

Odsącz fasolę na sitku, dokładnie opłucz i umieść w czaszy blendera. Następnie pokrój cebulkę w drobną kostkę, obierz i zetrzyj jabłko, a potem przeciśnij czosnek przez praskę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego kaszę gryczaną. Podpraż ją, a następnie dodaj pokrojoną cebulkę i smaż do zarumienienia. Na samym końcu uzupełnij je o jabłko i czosnek. Po około pięciu minutach dopraw wszystko przygotowanymi przyprawami i pozostaw do ostudzenia. Dokładnie zblenduj fasolę i połącz z zawartością patelni. 

Domowy ajvar z fasolą i pietruszką 

Fani węgierskiej kuchni z pewnością zainteresują się przepisem na domowy ajvar z fasolą i pietruszką. Do jego wykonania potrzebujesz czerwonej papryki, cukinii, cebuli, czosnku, czerwonej fasoli konserwowej, pomidorów malinowych, octu winnego, oliwy z oliwek, papryki wędzonej, ostrej i słodkiej oraz soli i pieprzu. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój paprykę na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pokrój paprykę w kostkę, cukinię na grube plastry, cebulę w cząstki, a czosnek w plasterki. Ułóż wszystkie warzywa na blaszce i skrop je porcją oliwy z oliwek. Włóż je do piekarnika i poddawaj obróbce termicznej do miękkości. Po ich wystygnięciu obierz pomidora i paprykę, a na koniec włóż wszystkie komponenty do czaszy blendera. Zblenduj je na gładką masę i uzupełnij o przyprawy wymienione powyżej. 

Pasta warzywna na odchudzanie 

Aby wyczarować domową pastę warzywną na odchudzanie, wystarczy wybrać ulubione warzywa i wzbogacić je o zdrowe źródła białka, tłuszczu i błonnika. My polecamy wykorzystać do jej przyrządzenia cukinię, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, białą cebulę, czosnek, ogórka kiszonego i marchewkę. 

Cukinię pokrój w grube plastry, czerwoną paprykę w kawałki, marchewkę w paski i cebulę w pióra. Umieść wszystkie składniki na blaszce razem z czosnkiem w łupinach. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz wybrane składniki przez około 20 minut, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu pozwól im wystygnąć, a następnie wrzuć je do czaszy blendera.  

Po zblendowaniu powyższych komponentów dorzuć siemię lniane, nerkowce, natkę pietruszki i ulubiony przeprawy. Ponownie zmiksuj wszystko na gładką masę. Na samym końcu pokrój ogórki kiszone lub małosolne w drobną kostkę i dodaj je do pasty warzywnej. Przy pomocy łyżki wymieszaj potrawę i podawaj ją z pełnoziarnistym pieczywem. 

Dlaczego warto jeść pasty warzywne? 

Dlaczego warto jeść pasty warzywne? Przede wszystkim ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Są one źródłem witamin i minerałów, a także sowitej porcji błonnika. Warto także pamiętać, że baza z roślin strączkowych dostarczy ci niezbędnej ilości białka. Świetnie sprawdzą się one w dietach odchudzających lub jako alternatywa dla mięsnych potraw.  

Możesz je z powodzeniem wykorzystać jako imprezowa przystawka w towarzystwie surowych warzyw lub krakersów. Jesteś fanem kanapek? Wiedz, że smarowidła wykonane własnoręcznie w zaciszu własnej kuchni są o wiele zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Pozbawione są one zbędnych dodatków, a ich największym atutem jest zawartość twoich ulubionych składników.  

Źródła: healthline.com, medonet.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis | śniadania