Rodzina rezerwuje dokładkę, zanim skończę kroić wszystkie porcje. Zapiekanka mięsno-grzybowa
Smakowita zapiekanka z mięsem i grzybami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie leśnych skarbów. Jest idealnym obiadem dla zabieganych, którzy lubią przygotować od razu posiłek na dwa dni. Robi się ją prosto, jest smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Przekonaj się, czy zapiekanka ziemniaczana w tym wydaniu przypadnie ci do gustu.
Do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem można użyć wielu rodzajów grzybów, a każdy z nich zmieni nieco aromat dania. Najbardziej uniwersalne są pieczarki - delikatne, łatwo dostępne i szybkie w obróbce. Dają łagodny smak i lekką soczystość. Boczniaki sprawdzą się wtedy, gdy chcesz uzyskać bardziej mięsistą strukturę. Jeśli jednak - tak jak mnie - zależy ci na intensywnym, prawdziwie leśnym smaku, postaw na borowiki lub podgrzybki (zarówno świeże, jak i mrożone). Dobrą praktyką jest podsmażenie grzybów przed dodaniem ich do zapiekanki. W ten sposób odparujesz nadmiar wody i wzmocnisz ich smak, dzięki czemu całość będzie bardziej zwarta i aromatyczna.
Składniki:
- 8-10 ziemniaków,
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 300 g grzybów leśnych,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1/2 zmielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka oregano,
- sól, pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia),
- 200 g słodkiej śmietany (12%),
- 2 jajka,
- 150 g żółtego sera.
Sposób wykonania:
1. Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Gdy przestygną, pokrój na plastry o grubości około 5 mm.
2. Oczyść grzyby i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Posiekaj obrane ząbki czosnku.
3. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż do miękkości grzybów. Pod koniec smażenia dopraw je solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Zdejmij z patelni.
4. Dołóż na patelnię jeszcze trochę masła. Podsmaż na nim mięso, cały czas mieszając (tak, by nie zbiło się w grudki). W trakcie smażenia dopraw kminkiem, kolendrą, obiema paprykami, pieprzem, a na koniec solą.
5. Wymieszaj śmietanę z rozkłóconymi jajkami. Zetrzyj ser na średnich oczkach tarki i wmieszaj do śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem.
6. Lekko natłuść dno naczynia żaroodpornego. Wyłóż je połową plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłóż warstwę grzybów, a na grzybach warstwę mięsa. Przykryj warstwą z reszty ziemniaków. Zalej zapiekankę masą z jajka, śmietany i sera.
7. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędny placek żurawinowy. Mój ulubiony deser na Boże Narodzenie
Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy
Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek