Reklama
Reklama

Rodzina rezerwuje dokładkę, zanim skończę kroić wszystkie porcje. Zapiekanka mięsno-grzybowa

Smakowita zapiekanka z mięsem i grzybami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie leśnych skarbów. Jest idealnym obiadem dla zabieganych, którzy lubią przygotować od razu posiłek na dwa dni. Robi się ją prosto, jest smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Przekonaj się, czy zapiekanka ziemniaczana w tym wydaniu przypadnie ci do gustu.

Jakie grzyby dodać do zapiekanki?

Do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem można użyć wielu rodzajów grzybów, a każdy z nich zmieni nieco aromat dania. Najbardziej uniwersalne są pieczarki - delikatne, łatwo dostępne i szybkie w obróbce. Dają łagodny smak i lekką soczystość. Boczniaki sprawdzą się wtedy, gdy chcesz uzyskać bardziej mięsistą strukturę. Jeśli jednak - tak jak mnie - zależy ci na intensywnym, prawdziwie leśnym smaku, postaw na borowiki lub podgrzybki (zarówno świeże, jak i mrożone). Dobrą praktyką jest podsmażenie grzybów przed dodaniem ich do zapiekanki. W ten sposób odparujesz nadmiar wody i wzmocnisz ich smak, dzięki czemu całość będzie bardziej zwarta i aromatyczna. 

Reklama

Zapiekanka z mięsem i grzybami - przepis

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków, 
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 
  • 300 g grzybów leśnych, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki kminku, 
  • 1/2 zmielonej kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • łyżeczka tymianku, 
  • łyżeczka oregano, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • 200 g słodkiej śmietany (12%), 
  • 2 jajka, 
  • 150 g żółtego sera. 

Sposób wykonania:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Gdy przestygną, pokrój na plastry o grubości około 5 mm. 

2. Oczyść grzyby i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Posiekaj obrane ząbki czosnku. 

3. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż do miękkości grzybów. Pod koniec smażenia dopraw je solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Zdejmij z patelni. 

4. Dołóż na patelnię jeszcze trochę masła. Podsmaż na nim mięso, cały czas mieszając (tak, by nie zbiło się w grudki). W trakcie smażenia dopraw kminkiem, kolendrą, obiema paprykami, pieprzem, a na koniec solą. 

5. Wymieszaj śmietanę z rozkłóconymi jajkami. Zetrzyj ser na średnich oczkach tarki i wmieszaj do śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem.  

6. Lekko natłuść dno naczynia żaroodpornego. Wyłóż je połową plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłóż warstwę grzybów, a na grzybach warstwę mięsa. Przykryj warstwą z reszty ziemniaków. Zalej zapiekankę masą z jajka, śmietany i sera. 

7. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędny placek żurawinowy. Mój ulubiony deser na Boże Narodzenie

Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy

Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | warzywa | mięso | dania główne | grzyby | ziemniaki