Obłędny placek żurawinowy. Mój ulubiony deser na Boże Narodzenie
Gdy myślę o wypiekach na święta Bożego Narodzenia, od razu przypominam sobie o tym placku żurawinowym. Zawsze przygotowuję go dla mojej rodziny i znika bardzo szybko - nic dziwnego, bo jest naprawdę przepyszny. Chętnie robię go z moimi dziećmi, żeby wspólnie spędzić w kuchni trochę czasu.
Placek żurawinowy to prawdziwa klasyka świątecznej kuchni - absolutnie nie wyobrażam sobie bez niego rodzinnego Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten moment, gdy wszyscy zajadamy się nim przy dobrej herbacie. Ten przepis to mój ulubiony.
Składniki na masę żurawinową:
- 300 g świeżej żurawiny,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru (+ do dekoracji),
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- szczypta soli.
Składniki na masę śmietanową:
- 225 ml kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- 75 g cukru,
- 16 g cukru waniliowego.
Zagotuj w garnku z nieprzywierającym dnem żurawinę z niewielką ilością wody i cukrem trzcinowym. Gotuj na wolnym ogniu, aż żurawina puści sok i zgęstnieje. Co pewien czas zamieszaj. Pod koniec wmieszaj do konfitury żurawinowej cynamon.
Przesyp na stolnicę mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem – aż powstanie gruba kruszonka.
Zgarnij kruszonkę w kopczyk. Dołóż żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wyłóż nim spód i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Resztę ciasta schłodź w lodówce (formę z ciastem także).
Na schłodzonym cieście w formie ułóż odpowiednio przycięty kawałek papieru do pieczenia. Rozsyp na nim suche ziarna fasoli – tak, by wypełniły formę. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut.
W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki na masę śmietanową. Przelej ją na podpieczony spód po zdjęciu z niego obciążenia. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Jednocześnie (lub po upieczeniu ciasta) upiecz ciasteczka w kształcie gwiazdek. Wytnij je foremką ze schłodzonego, rozwałkowanego na placek ciasta, które zostało po wyłożeniu formy. Piecz ciasteczka około 12-13 minut – aż się zarumienią.
Na przestudzone ciasto nałóż konfiturę żurawinową. Udekoruj ciasteczkami. Oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy
Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek
Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty