Reklama
Reklama

Obłędny placek żurawinowy. Mój ulubiony deser na Boże Narodzenie

Gdy myślę o wypiekach na święta Bożego Narodzenia, od razu przypominam sobie o tym placku żurawinowym. Zawsze przygotowuję go dla mojej rodziny i znika bardzo szybko - nic dziwnego, bo jest naprawdę przepyszny. Chętnie robię go z moimi dziećmi, żeby wspólnie spędzić w kuchni trochę czasu.

Placek żurawinowy to prawdziwa klasyka świątecznej kuchni - absolutnie nie wyobrażam sobie bez niego rodzinnego Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten moment, gdy wszyscy zajadamy się nim przy dobrej herbacie. Ten przepis to mój ulubiony.

Placek żurawinowy - lista składników

Składniki na masę żurawinową: 

  • 300 g świeżej żurawiny, 
  • 100 g cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 300 g mąki, 
  • 200 g zimnego masła, 
  • 70 g cukru pudru (+ do dekoracji), 
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • szczypta soli. 

Składniki na masę śmietanową: 

  • 225 ml kwaśnej śmietany, 
  • 3 jajka, 
  • 75 g cukru, 
  • 16 g cukru waniliowego. 

Placek żurawinowy - przepis

Zagotuj w garnku z nieprzywierającym dnem żurawinę z niewielką ilością wody i cukrem trzcinowym. Gotuj na wolnym ogniu, aż żurawina puści sok i zgęstnieje. Co pewien czas zamieszaj. Pod koniec wmieszaj do konfitury żurawinowej cynamon.  

Przesyp na stolnicę mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem – aż powstanie gruba kruszonka.  

Zgarnij kruszonkę w kopczyk. Dołóż żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wyłóż nim spód i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Resztę ciasta schłodź w lodówce (formę z ciastem także). 

Na schłodzonym cieście w formie ułóż odpowiednio przycięty kawałek papieru do pieczenia. Rozsyp na nim suche ziarna fasoli – tak, by wypełniły formę. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. 

W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki na masę śmietanową. Przelej ją na podpieczony spód po zdjęciu z niego obciążenia. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 20 minut. 

Jednocześnie (lub po upieczeniu ciasta) upiecz ciasteczka w kształcie gwiazdek. Wytnij je foremką ze schłodzonego, rozwałkowanego na placek ciasta, które zostało po wyłożeniu formy. Piecz ciasteczka około 12-13 minut – aż się zarumienią. 

Na przestudzone ciasto nałóż konfiturę żurawinową. Udekoruj ciasteczkami. Oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy

Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery