Reklama
Reklama

Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy

Na andrzejki lub święta zaserwuj specjał prosto ze Stanów Zjednoczonych. Mięso rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem aromatów. Podasz je na wiele sposobów i z łatwością dopasujesz dodatki. Dużym plusem jest również fakt, że to danie praktycznie robi się samo.

Pulled pork, inaczej szarpana wieprzowina, jest stałym elementem kuchni barbecue. Możesz podawać ją w bułce, we wrapie lub z innymi dodatkami. Specjalny sposób przygotowania mięsa - barbecue sprawia, że jest ono soczyste, pełne smaku i niezwykle delikatne. Sprawdź najlepszy przepis na szarpaną wieprzowinę.  

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych. W czasach kolonialnych hodowla świń w tym regionie była najbardziej opłacalna i popularna. To właśnie wówczas wynaleziono sposób przyrządzania wieprzowiny, wykorzystując tradycyjne techniki obróbki mięsa, znane wśród rdzennych AmerykanówWieprzowina była długo pieczona na małym ogniu, dzięki temu mięso stawało się niezwykle delikatne i miękkie. Na koniec możliwe było ręczne oddzielenie poszczególnych włókien.  

Reklama

Szarpana wieprzowina była bardzo popularna wśród biedniejszych grup społecznych, ponieważ metoda ta pozwalała przygotować nawet mniej szlachetne, tłuste i poprzerastane kawałki mięsa.  

Przeczytaj też: Wieprzowina w słoiku smakuje jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Obecnie szarpaną wieprzowinę przygotowuje się głównie z karkówki i łopatki wieprzowej. Tłuste fragmenty mięsa sprawiają, że nie wysycha ono pod wpływem długiego pieczenia. Poszczególne włókna na koniec rozdzielane są widelcem i umieszczane w bułce czy wrapie. Sposobów podania szarpanej wieprzowiny jest jednak znacznie więcej. Danie to popularne jest także w Polinezji, na Karaibach oraz w południowo-wschodniej Azji.  

Szarpana wieprzowina - przepis

Tradycyjnie szarpaną wieprzowinę przygotowuje się w wędzarniach. Danie to doskonale nadaje się do przygotowania w wolnowarach, ale bez problemu uda się również w piekarniku. Sekretem jest długie pieczenie w niskiej temperaturze. Danie to więc robi się samo, ale potrzebuje sporo czasu. Dzięki takiej obróbce mięso staje się miękkie i doskonale wchłania przyprawy oraz sos. To nadaje mu soczystość i pełnię smaku. Do przygotowania szarpanej wieprzowiny potrzebujesz: 

  • kawałka mięsa wieprzowego: łopatka, karkówka - ok. 1,2 kg, 
  • cebuli, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • łyżki kulek pieprzu czarnego, 
  • 4-5 kulek ziela angielskiego, 
  • 5 listków laurowych, 
  • ok. 5 łyżek soli, 
  • woda, 
  • cebula, 
  • łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 
  • 2 łyżeczek majeranku, 
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • łyżeczki cząbru, 
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 
  • 2 łyżeczek ostrej musztardy, 
  • pieprzu mielonego. 

Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? 

  1. Najpierw należy mięso zamarynować. Dzień wcześniej do garnka włóż sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, obrany czosnek i zalej wszystko wodą. Wody powinno być tyle, aby przykryło mięso. Garnek z wodą i przyprawami przykryj i zagotuj. Wyłącz kuchenkę i odstaw zalewę do przestygnięcia. Następnie zanurz mięso w zalewie i odstaw w chłodne miejsce na noc.  
  2. Następnego dnia wyjmij mięso i oprósz pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy wraz z musztardą. Z zalewy wyjmij czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Obtocz dokładnie mięso w przyprawach.  
  3. Cebule pokrój w pióra lub kostkę i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Na cebuli połóż mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez 30 min, po czym zmniejsz moc piekarnika do 150 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią. Piecz mięso przez 4-5 godziny. Po tym czasie możesz mięso jeszcze zostawić w nagrzanym piekarniku na godzinę.  
  4. Kiedy nieco przestygnie mięso rezerwij na małe włókna za pomocą widelca. Szarpana wieprzowina powinna połączyć się jeszcze z sosem i sokami zgromadzonymi na dnie naczynia.  

Szarpaną wieprzowinę najlepiej podawać od razu po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła.

Z czym podawać szarpaną wieprzowinę?

Szarpaną wieprzowinę możesz podać w bułce do burgera, na kanapce świeżego chleba, w tacos lub zawiniętą we wrapa. Doskonale smakuje polana ketchupem i majonezem, a przede wszystkim sosem barbecue. Do burgera świetnie pasuje sałatka colesław. Każdy z tych elementów możesz podać osobno na talerzu.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | kuchnia amerykańska | dania główne