Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy
Na andrzejki lub święta zaserwuj specjał prosto ze Stanów Zjednoczonych. Mięso rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem aromatów. Podasz je na wiele sposobów i z łatwością dopasujesz dodatki. Dużym plusem jest również fakt, że to danie praktycznie robi się samo.
Pulled pork, inaczej szarpana wieprzowina, jest stałym elementem kuchni barbecue. Możesz podawać ją w bułce, we wrapie lub z innymi dodatkami. Specjalny sposób przygotowania mięsa - barbecue sprawia, że jest ono soczyste, pełne smaku i niezwykle delikatne. Sprawdź najlepszy przepis na szarpaną wieprzowinę.
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych. W czasach kolonialnych hodowla świń w tym regionie była najbardziej opłacalna i popularna. To właśnie wówczas wynaleziono sposób przyrządzania wieprzowiny, wykorzystując tradycyjne techniki obróbki mięsa, znane wśród rdzennych Amerykanów. Wieprzowina była długo pieczona na małym ogniu, dzięki temu mięso stawało się niezwykle delikatne i miękkie. Na koniec możliwe było ręczne oddzielenie poszczególnych włókien.
Szarpana wieprzowina była bardzo popularna wśród biedniejszych grup społecznych, ponieważ metoda ta pozwalała przygotować nawet mniej szlachetne, tłuste i poprzerastane kawałki mięsa.
Przeczytaj też: Wieprzowina w słoiku smakuje jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
Obecnie szarpaną wieprzowinę przygotowuje się głównie z karkówki i łopatki wieprzowej. Tłuste fragmenty mięsa sprawiają, że nie wysycha ono pod wpływem długiego pieczenia. Poszczególne włókna na koniec rozdzielane są widelcem i umieszczane w bułce czy wrapie. Sposobów podania szarpanej wieprzowiny jest jednak znacznie więcej. Danie to popularne jest także w Polinezji, na Karaibach oraz w południowo-wschodniej Azji.
Tradycyjnie szarpaną wieprzowinę przygotowuje się w wędzarniach. Danie to doskonale nadaje się do przygotowania w wolnowarach, ale bez problemu uda się również w piekarniku. Sekretem jest długie pieczenie w niskiej temperaturze. Danie to więc robi się samo, ale potrzebuje sporo czasu. Dzięki takiej obróbce mięso staje się miękkie i doskonale wchłania przyprawy oraz sos. To nadaje mu soczystość i pełnię smaku. Do przygotowania szarpanej wieprzowiny potrzebujesz:
- kawałka mięsa wieprzowego: łopatka, karkówka - ok. 1,2 kg,
- cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżki kulek pieprzu czarnego,
- 4-5 kulek ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- ok. 5 łyżek soli,
- woda,
- cebula,
- łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
- 2 łyżeczek majeranku,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- łyżeczki cząbru,
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżeczek ostrej musztardy,
- pieprzu mielonego.
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę?
- Najpierw należy mięso zamarynować. Dzień wcześniej do garnka włóż sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, obrany czosnek i zalej wszystko wodą. Wody powinno być tyle, aby przykryło mięso. Garnek z wodą i przyprawami przykryj i zagotuj. Wyłącz kuchenkę i odstaw zalewę do przestygnięcia. Następnie zanurz mięso w zalewie i odstaw w chłodne miejsce na noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso i oprósz pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy wraz z musztardą. Z zalewy wyjmij czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Obtocz dokładnie mięso w przyprawach.
- Cebule pokrój w pióra lub kostkę i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Na cebuli połóż mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez 30 min, po czym zmniejsz moc piekarnika do 150 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią. Piecz mięso przez 4-5 godziny. Po tym czasie możesz mięso jeszcze zostawić w nagrzanym piekarniku na godzinę.
- Kiedy nieco przestygnie mięso rezerwij na małe włókna za pomocą widelca. Szarpana wieprzowina powinna połączyć się jeszcze z sosem i sokami zgromadzonymi na dnie naczynia.
Szarpaną wieprzowinę najlepiej podawać od razu po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła.
Szarpaną wieprzowinę możesz podać w bułce do burgera, na kanapce świeżego chleba, w tacos lub zawiniętą we wrapa. Doskonale smakuje polana ketchupem i majonezem, a przede wszystkim sosem barbecue. Do burgera świetnie pasuje sałatka colesław. Każdy z tych elementów możesz podać osobno na talerzu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek
Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty