Reklama
Reklama

Tego przepisu na kapuśniak nauczyła mnie babcia. Żaden inny mi nie smakuje

Jak zrobić dobry kapuśniak? Nie istnieje jeden przepis na to danie - wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli chcesz, by było wyraziste i kwaśne, najlepszym wyborem będzie zupa z kiszonej kapusty. Ta na bazie świeżej jest łagodniejsza w smaku.

Zupa z kiszonej kapusty - lista składników

  • 1½ l wody, 
  • ½ kg kiszonej kapusty, 
  • 400 g surowych żeberek wieprzowych, 
  • 100 g wędzonych żeberek wieprzowych, 
  • 200 g surowego wędzonego boczku, 
  • ½ kg ziemniaków, 
  • 1 duża marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • ¼ małego korzenia selera, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (opcjonalnie),  
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (do dekoracji). 

Zupa z kiszonej kapusty - przepis

Opłucz żeberka i podziel na mniejsze części. Zalej w dużym garnku zimną wodą. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gdy woda się zagotuje, usuń tzw. szumowiny i zmniejsz moc panika. Gotuj pod przykryciem przez godzinę minut. 

Gdy żeberka będą się gotować, obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dołóż do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejnych 30 minut – do miękkości mięsa i warzyw. Odcedź wywar. Zagotuj go ponownie. Do gotującego się wywaru dodaj majeranek, kminek i posiekaną kapustę. Jeśli zupa ma być kwaśna, nie płucz jej i nie odciskaj soku. Kapustę gotuj przez około 30 minut – do miękkości. 

Reklama

Pokrój boczek w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Gdy się zarumieni, przełóż do garnka z kapustą. Jeśli z boczku wytopiło się niewiele tłuszczu, dołóż na patelnię trochę masło i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlej na patelnię trochę wywaru z garnka, by „zebrał” cały tłuszcz. Gotuj przez chwilę i zlej wraz z cebulą z powrotem do garnka. 

Włóż z powrotem do garnka ziemniaki, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i mięso z żeberek (oddzielone od kości). Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam. Kruche, soczyste, rozpływa się w ustach

Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis

Prosty sernik na zimno bez owoców. Idealny deser na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa