Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej
Niezwykle delikatny, puszysty, nie ma w sobie nawet grama mąki pszennej. Ten biszkopt to prawdziwe odkrycie, które podbija stoły i serca - w szczególności osób, które unikają glutenu, ale nie tylko. Czy biszkopt bezglutenowy może dorównywać smakiem tradycyjnej wersji? Przekonaj się, że tak.
Ten biszkopt to idealna baza do deserów dla osób, które ze swojej diety wykluczają gluten. Nie ma w nim grama mąki, a smak jest niezwykle delikatny.
Gluten w diecie to temat, który często pojawia się nie tylko wśród osób zmagających się z celiakią, ale także wśród innych, którzy z różnych powodów ograniczają jego spożycie. Trzeba jednak przyznać, że wśród bezglutenowych wypieków trudno jest znaleźć takie, które w smaku dorównują tradycyjnym odpowiednikom.
Tym razem jest jednak inaczej - ten biszkopt ziemniaczany to dowód na to, że można inaczej. Choć nie zawiera on ani grama mąki pszennej, skrobia zawarta w ziemniakach zapewnia mu nie tylko odpowiednią strukturę, lecz również niezwykłą lekkość.
Taka alternatywa to bardzo dobra opcja dla alergików, ale nie tylko - jeżeli szukasz kulinarnych inspiracji i chcesz poznawać nowe smaki, koniecznie sprawdź ten przepis.
Zastanawiasz się, do czego wykorzystać biszkopt ziemniaczany? Odpowiedź jest prosta - śmiało można wykorzystywać go tak samo, jak klasyczny wypiek na mące pszennej. Taki biszkopt idealnie sprawdzi się więc do przygotowania tortów czy różnego rodzaju ciast z kremami i owocami czy też innych deserów.
Jego struktura pozwala na nasączenie, tak więc zdecydowanie sprawdzi się także do przygotowania wilgotnego ciasta - a właśnie takie wiele osób preferuje.
Chcesz przygotować biszkopt ziemniaczany? Sprawdź ten przepis - nie jest skomplikowany i zawsze się udaje.
Lista składników:
- 400 g ziemniaków typu B lub C (waga po ugotowaniu),
- 200 g migdałów blanszowanych,
- 6 jajek,
- 150 g cukru drobnego,
- 100 g masła,
- otarta skórka z połowy cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Rozgotuj lekko ziemniaki w nieosolonej wodzie. Przestudź je, a następnie rozgnieć tłuczkiem i zblenduj na puree.
Migdały zmiel do konsystencji mączki.
Masło roztop i przestudź.
Oddziel białka od żółtek - żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij osobno na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Masę z żółtek połącz z masłem i skórką otartą z połowy cytryny. Porcjami naprzemiennie dodawaj do niej ziemniaki oraz mączkę z migdałów. Krótko zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
Delikatnie - przy użyciu szpatułki - wmieszaj do ciasta pianę z białek.
Przełóż do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy (sugerowana średnica: 26 cm). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków
Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają