Ten deser to hit letnich spotkań. Nie za słodki i nie za ciężki na ciepłe dni
Lekkie jak chmurka biszkoptowe ciasto z puszystą pianką z czarnej porzeczki to orzeźwiający deser o intensywnym, lekko kwaskowym smaku. Kontrast między słodyczą ciasta a wyrazistą owocową nutą sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Poznaj nasz przepis na ciasto suflet z czarnej porzeczki.
Porzeczkowiec to ciasto, które przykuwa uwagę już swoim wyglądem. Delikatne warstwy, intensywny kolor musu i błyszcząca polewa tworzą efektowny deser. To połączenie miękkiego i sprężystego biszkoptu i owocowej pianki z czarnej porzeczki. Jest ona lekka jak suflet, pełna drobnych bąbelków powietrza. Całość zdobi jeszcze czekoladowa polewa, która świetnie balansuje słodycz spodu.
To deser, który świetnie sprawdza się latem - nie tylko za sprawą owocowego smaku, ale także swojej lekkości. Porzeczkowiec można podać na wyjątkowe okazje, bo na stole prezentuje się wyjątkowo elegancko. Za największą zaletę deseru można uznać to, że nie jest przesłodzony. Miłośnicy lekko kwaskowatych słodyczy będą zachwyceni.
Składniki:
Biszkopt:
- 65 g mąki pszennej,
- 65 g cukru,
- 15 g roztopionego masła,
- 2 duże jajka,
- szczypta soli.
Mus porzeczkowy:
- 400 g czarnej porzeczki,
- 190 g + 30 g cukru,
- 110 g białek jajek,
- 150 ml schłodzonej śmietany 36%,
- 45 ml wody,
- 6 łyżeczek żelatyny.
Polewa:
- 60 ml śmietanki,
- 60 ml gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Sposób wykonania:
Wyjmij wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza i ustaw program góra-dół.
Jajka umieść w misce miksera, dodaj cukier i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, do czasu uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie przesiej do miski z masą jajeczną mąkę i dodawaj ją w trzech turach. Przy ostatnim mieszaniu dodaj roztopione i wystudzone masło. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj łyżką i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut, aż do suchego patyczka. Biszkopt wyjmij z piekarnika, w formie upuść na podłogę z wysokości ok. 30 cm i pozostaw do ostudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Porzeczki umyj i zblenduj. Przetrzyj owoce przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Połowę purée z owoców przelej do garnuszka i gotuj prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia i od razu dodaj do owoców napęczniałą żelatynę. Wymieszaj wszystko do całkowitego wystudzenia, a następnie dodaj drugą połowę owoców i połącz.
Białka jajek umieść w misie miksera i przygotuj 30 g cukru. Do niewielkiego garnka wsyp 190 g cukru, dolej 45 ml wody i gotuj do zagotowania. Zmniejsz ogień, gdy temperatura syropu osiągnie 100 stopni Celsjusza, zacznij ubijać białka, tak jak na bezę, czyli do sztywności. Po łyżeczce dodawaj cukier, a następnie miksuj dokładnie. Zmniejsz obroty miksera i dodaj cienką strużką syrop cukrowy do piany z białek, cały czas miksując. Po wlaniu całości, zwiększ obroty do maksimum i miksuj masę przez 5-8 minut, do wystygnięcia bezy.
Do bezy dodaj purée porzeczkowe i wymieszaj. Śmietanę ubij na 3/4 sztywności i wymieszaj delikatnie z musem. Biszkopt umieść w tortownicy, nasącz wodą z cytryną, a następnie wyłóż na niego mus porzeczkowy i wyrównaj. Włóż ciasto do lodówki do schłodzenia. W małym garneczku podgrzej śmietankę, gdy się zagotuje zdejmij z palnika. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Gdy polewa nieco ostygnie, wylej ją na wierzch ciasta i włóż z powrotem do lodówki do schłodzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor
Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem
Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch