Reklama
Reklama

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku

Już za chwilę wejdziemy w dyniowy sezon, a to oznacza dyniowe szaleństwo. Daj mu się ponieść i zrób pyszne powidła dyniowe. Przepis, z którego korzystam ma 111 lat i mimo upływu czasu nie znalazłam lepszego. Dzięki dodatkowi jednego składnika smakują niepowtarzalnie.

Według nauki dynia to owoc, a konkretnie jagoda. Z jakiegoś powodu jednak przyjęło się, że bliżej jej do warzywa. Przez to stała się bohaterkom dań wytrawnych jak zupy, sosy czy warzywne sałatki. Warto natomiast wypróbować ją w słodkiej wersji, a szczególnie w postaci powideł.

Powidła z dyni ze starej książki kucharskiej

Autorką przepisu na powidła z dyni jest Maria Monatowa. To urodzona w 1866 roku w Zakopanem znana pisarka i redaktorka, pisząca w dziedzinie kulinarnej. Znane są jej publikacje takie jak "Uniwersalna książka kucharska" czy "Gospodarstwo kobiece w mieście i na wsi".

Przepis na powidła dyniowe pochodzi zaś z "Uniwersalnej książki kucharskiej" z 1913 roku. W tym roku kończy więc 111 lat, a nadal jest świetny i aktualny.

Przepis na powidła dyniowo-pomarańczowe

Powidła dyniowo-pomarańczowe z tego przepisu wychodzą gęste i aksamitne. Przetwór idealnie dopełnia naleśniki, słodkie pieczywo, a nawet ciasta czy ciastka. Do niego dodawany jest specjalny składnik, jakim jest imbir. Przyprawa świetnie podkręca smak owoców, a całość nabiera interesującego aromatu.

Składniki:

  • 300 g surowej dyni
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego.

Wcześniej wydrążoną z pestek dynię obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Z pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Dynię, startą skórkę i soki umieść na patelni. Do składników dosyp imbir i cukier (w razie potrzeby jego ilość można zmniejszyć lub zwiększyć).

Całość smaż na średnim ogniu do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać, a powidła zgęstnieją. Masę co jakiś czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Gorące powidła dyniowe przełóż do wcześniej wyparzonych słoików, mocno je zakręć i zapasteryzuj.

Źródło: terazgotuje.pl, "Uniwersalna książka kucharska" Maria Monatowa 1913 r.

Zobacz też:

Najpyszniejsza tarta z dyni, jaką jadłam. Aromatyczny spód nadaje jej wyjątkowego smaku

Najlepsza sałatka do pracy. Makaron, brokuł i świeży ogórek w specjalnym sosie

Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dynia