Reklama
Reklama

Dodaj kilka do porannej kawy. Rozkręcisz metabolizm i poczujesz przypływ energii

Poranna kawa w nowej odsłonie? Wystarczy kilka dodatków, aby po małej czarnej przemiana materii ruszyła na pełnych obrotach. Prosty trik łączy klasyczny aromat kawy ze stymulującym i rozgrzewającym działaniem korzennych przypraw. Liczą się proporcje: poznaj przepis na rozgrzewający i energetyczny napój.

Zaczynasz dzień od kawy? Dorzuć do niej korzenne przyprawy i imbir. Nie zajmie to wiele czasu, a efekt poczujesz od razu. To świetne rozwiązanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Napój nie tylko rozgrzeje, ale doda energii i wzmocni odporność.  

Kawa, która rozgrzewa ciało i pobudza umysł 

Kawa sama w sobie to już poranny zastrzyk pobudzenia. Kofeina aktywizuje układ nerwowy, poprawia koncentrację i dodaje energii. Od starożytności napój ten wzbogacano jednak przyprawami. Na Bliskim Wschodzie był to kardamon, w Ameryce Południowej kakao. Taki napój miał pobudzać ciało i umysł do bardziej efektownego działania.  

Reklama

Jeśli wzbogacisz kawę o imbir i goździki, zyskasz naturalne ciepło, które rozleje się po całym ciele. Imbir działa lekko pikantnie i pobudza trawienie. Goździki oprócz korzennego smaku wzbogacą kawę o właściwości antybakteryjne. Goździki, dzięki intensywnemu aromatowi, wprowadzają nutę korzennego ciepła oraz właściwości antybakteryjnych. Dzięki temu kawa przestaje być tylko napojem pobudzającym. Stanie się także sposobem na stymulację metabolizmu i wspieranie układu odpornościowego. Korzenne przyprawy, znane m.in. z tradycyjnych ajurwedyjskich mieszanek, pomogą utrzymać ciepło ciała i wspierać naturalne procesy regeneracji. 

Goździki i imbir to dobre połączenie 

Połączenie goździków i imbiru z kawą przywędrowało do nas z Azji. Mieszkańcy tamtych rejonów uwielbiają dodawać do dań i napojów ostrzejsze przyprawy. Goździki to małe, ale potężne przyprawy, bo mają działanie antybakteryjne. Zawdzięczają je eugenolowi, który oprócz tego ma właściwości przeciwzapalne i wspiera trawienie.  Korzenny aromat goździków idealnie komponuje się z kawą, która nabiera trochę piernikowego posmaku.  

Imbir z kolei to korzeń o długiej tradycji w medycynie naturalnej. Zawiera gingerole i inne substancje bioaktywne, które wpływają na przyspieszenie przemiany materii. Wspierają też krążenie i mają właściwości przeciwzapalne. Goździki i imbir w połączeniu z kawą to podwójna dawka smaku i odporności. Przyprawy wzmocnią efekt energetyczny, a organizm szybciej odpali swój rytm metaboliczny. 

Kawa z imbirem i goździkami - przepis 

Choć ci się wydawać, że nie masz czasu na takie poranne celebracje, nie zniechęcaj się. Wzbogacenie kawy o goździki i imbir nie zajmie dużo czasu. Przyprawy przygotujesz w czasie, kiedy kawa będzie się parzyć.  

Składniki: 

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej mocnej, czarnej), 
  • plaster (ok. 1 cm) świeżego imbiru, obranego i cienko pokrojonego,
  • 2-3 całe goździki.

Przygotowanie krok po kroku: 

Obierz świeży imbir i pokrój go w cienkie plasterki. Dzięki temu uwolni więcej swoich aktywnych związków i aromatu. 

Do filiżanki lub kubka z gorącą kawą wrzuć plasterki imbiru i goździki. 

Pozostaw przyprawy w kawie przez około 3-5 minut, aby napar mógł "przejść" ich aromatem i właściwościami. Jeśli lubisz mocniejszy smak, możesz delikatnie zamieszać, by uwolnić więcej olejków eterycznych. 

Przed wypiciem możesz usunąć imbir i goździki przelewając kawę przez sitko. Nie musisz tego robić, jeśli nie przeszkadzają ci dodatki w kawie.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić

Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne

Wypróbuj raz, a z chęcią wrócisz do przepisu. Sos, który podkręca smak sałatki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | napoje | przyprawy