Reklama
Reklama

Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór

Ciasta z warzyw to temat, który w kuchni wraca do mnie jak bumerang. Kiedyś zachwycałam się marchewkowym, potem zrobiłam cukiniowe i dyniowe, a teraz przyszła pora na bataty. Muszę przyznać, że cieszę się z tego odkrycia. Ciasto wyszło wilgotne, naturalnie słodkie, z delikatną nutą przypraw korzennych.

W lecie częściej przygotowuję ciasta na zimno, za to jesienią dryfuję już w stronę piekarnika. Gdy dawno temu po raz pierwszy sięgnęłam po bataty, nie sądziłam, że kiedyś znajdą się w deserze. Zwykle wykorzystuję je do słonych przekąsek - piekę z przyprawami i oliwą. Znalazłam jednak przepis, który mnie zaciekawił, postanowiłam dać mu szansę i... zmieniłam zdanie. Ciasto z batatów okazało się wilgotne, lekkie i pełne smaku, którego nie da się pomylić z niczym innym. To deser, który połączył wartości odżywcze warzyw z przyjemnością z jedzenia słodyczy.

Reklama

Czy bataty są zdrowe?

Bataty, zwane również słodkimi ziemniakami, to warzywa o silnych właściwościach odżywczych. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Jednym z ich największych atutów jest wysoka zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspiera wzrok, odporność i kondycję skóry. Już jedna porcja batatów pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Poza tym bataty dostarczają witamin z grupy B, witaminy C i E, a także ważnych minerałów, w tym potas, magnez i mangan. Dzięki temu wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi i pomagają w walce ze zmęczeniem. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą być dobrą alternatywą dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi, choć trzeba pamiętać, że zawierają naturalne cukry i nie należy jeść ich w nadmiarze.

Dzięki obecności błonnika bataty poprawiają trawienie i sprzyjają uczuciu sytości, co może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Są także źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia

Kto powinien jeść bataty? Na pewno osoby zmagające się ze zmęczeniem, problemami skórnymi i osłabioną odpornością. To również dobre warzywo dla sportowców, bo dostarcza energii. Jednak osoby z chorobami nerek czy kamicą powinny uważać, bo bataty zawierają sporo szczawianów. 

Jak przyrządzić bataty?

Bataty można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Klasyką są pieczone bataty, które po obróbce termicznej mają kremową konsystencję i lekko karmelowy posmak. Wystarczy pokroić je w łódeczki lub plastry, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami (np. papryką, tymiankiem, rozmarynem) i piec do miękkości. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub baza do sałatek.

Z batatów można przygotować również frytki - zdrowszą alternatywę dla klasycznych ziemniaczanych. Słupki pieczone w piekarniku są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Smakują rewelacyjnie z sosem czosnkowym lub jogurtowym. 

Na słodko bataty potrafią zaskoczyć jeszcze bardziej. Świetnie nadają się do ciast i deserów - można z nich zrobić wilgotne ciasto, brownie lub tartę. Ich naturalna słodycz sprawia, że nie trzeba używać dużej ilości cukru. Bataty można też wykorzystać do placuszków, naleśników czy musów. W połączeniu z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową zyskują niezwykle aromatyczny charakter. 

W kuchni wegańskiej bataty często służą do przygotowania purée, które zastępuje tłuszcz w wypiekach. W krajach południowoamerykańskich warzywa dodaje się do gulaszy i curry, a w Azji - do zup i deserów. Zastosowań w kuchni jest więc naprawdę wiele.

Przepis na ciasto z batatów

Ciasto z batatów to deser, który wychodzi wilgotny, lekko słodki i z aromatem przypraw korzennych. Według mnie idealnie sprawdzi się jako weekendowy wypiek, którym można zaskoczyć rodzinę czy znajomych.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki,
  • jajko w rozmiarze L,
  • łyżeczka drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka zimnej wody.

Nadzienie:

  • 450 g purée z batatów,
  • 100 g masła,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sposób wykonania:

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej na blat kuchenny, dodać zimne, pokrojone masło i szybko posiekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wtedy wbij jajko, dosyp cukier, sól i wlej wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Chłódź w lodówce przynajmniej godzinę. 

Weź głębszą formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmaruj ją dobrze masłem. Dodatkowo oprósz mąką, strzep nadmiar. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wyłóż do formy. Przykryj je papierem do pieczenia i obciąż (np. kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem). Piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Następnie wyjmij, usuń papier z obciążeniem i wstaw z powrotem do piekarnika. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz dodatkowe 5-10 minut - tak, żeby spód ładnie się zarumienił. 

W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W naczyniu umieść ciepłe jeszcze purée z batatów (wystarczy umyte bataty ułożyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia, piec w 200 stopniach Celsjusza przez min. 45 minut, aż warzywa będą miękkie i zblendować). Dodaj masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj do jego rozpuszczenia (jeśli purée będzie już chłodne, rozpuść masło i wlej do naczynia). Dodaj wszystkie pozostałe składniki i rozmieszaj trzepaczką - do połączenia w gładką masę. Nadzienie przełóż na podpieczony spód. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Nadzienie wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika ponownie opadnie. Odstaw ciasto do wystudzenia. 

Ciasto z batatów warto udekorować kremem ze słodkiej śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy połączyć składniki i ubić na sztywną pianę. 

Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl

Zobacz też:

Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni

Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz

Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | warzywa