Reklama
Reklama

To babkowe mistrzostwo świata. Robię w każdą Wielkanoc, pierwsza znika ze stołu

Babka to obowiązkowy element wielkanocnego stołu, a ta nie ma sobie równych. O jej wyjątkowości decyduje smak ajerkoniaki, który nadaje ciastu wyrazistego charakteru. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a jej zapach sprawi, że wszyscy będą się pytać, co to za ciasto. Odpowiedź jest prosta: babka adwokatowa.

Wielkanoc nie może się obejść bez babki, a na te są tysiące przepisów. Drożdżowe, piaskowe, ucierane, cytrynowe, wymieniać można jeszcze długo. Wśród nich warta uwagi jest babka adwokatowa, zwana też ajerkoniakową. Już sama nazwa wskazuje nam, jaki składnik decyduje o wyjątkowym smaku tego ciasta. 

Babka adwokatowa - delikatna i aromatyczna

W Wielkanoc na stole musi pojawić się babka, która jest symbolem dostatku. Każdy region ma własną tradycję co do sposobu wykonania tego ciasta. Jeśli znudziły ci się tradycyjne wielkanocne baby, wypróbuj przepis na babkę adwokatową. Z pewnością posmakuje ona wszystkim zwolennikom smaku i zapachu ajerkoniaku. Bez obaw zajadać się nią mogą nawet dzieci, ponieważ procenty ulatują z ciasta w trakcie pieczenia, pozostawiając po sobie delikatny zapach i posmak. 

Reklama

O ile sama babka adwokatowa jest bardzo delikatna w smaku, charakteru dodaje jej ajerkoniakowy lukier. Jeśli jednak nie lubisz zdecydowanych smaków, możesz zastąpić go lukrem cytrynowym, czekoladowym lub po prostu cukrem pudrem. Dla zwolenników eksperymentów mamy dobrą wiadomość: adwokat do ciasta można zastąpić innym likierem, na przykład waniliowym lub karmelowym. Wtedy jednak babka przestanie być adwokatowa. 

Sprawdź także: Pamiętamy o nim tylko w święta. Tymczasem świetnie reguluje trawienie i ułatwia zasypianie

Babka adwokatowa - przepis

Przepis na babkę adwokatową nie jest skomplikowany. O sukcesie decyduje tu głównie jakość składników. 

Składniki na babkę adwokatową: 

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 szklanka oleju rzepakowego;
  • 1 szklanka ajerkoniaku. 

Składniki na lukier adwokatowy: 

  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 4 łyżki ajerkoniaku.

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki na babkę zmiksuj ze sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Wcześniej rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zmiksowane ciasto powinno wylądować jak najszybciej w gorącym piekarniku. 

Foremkę do babki posmaruj margaryną lub i przelej do niej zmiksowane ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia. 

Przygotuj lukier: połącz cukier puder z ajerkoniakiem na gładką masę. Polej nim ostudzoną babkę, możesz dodać teraz elementy dekoracyjne: posypkę lub bakalie. Po zastygnięciu lukru ciasto jest gotowe do podania. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Wielkanoc