Reklama
Reklama

To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki

Na stołach wielkanocnych obecnych jest wiele smakołyków, jednak to jajka królują. A co, gdyby podać przysmak, który nie ma nic wspólnego z jajkami oprócz kształtu? Mojej rodzinie zaproponuję te świetne galaretki w kształcie jajek. Przepis mam od koleżanki i wiem, że robią furorę.

Wielkanoc przepełniona jest pysznymi ciastami jak babki, mazurki, ale w czasie święta nie brakuje również wytrawnych potraw. Liczne sałatki, jajka w różnych odsłonach, biała kiełbasa. Na wielu polskich stołach nie może za to zabraknąć mięsnych galaretek.

Galaretki w kształcie jajek

Galaretka mięsna, nazywana również zimnymi nóżkami lub auszpikiem, to hit wszystkich imprez oraz świąt. Zimny przysmak podawany jest tradycyjnie z octem lub sokiem z cytryny. Świetnie smakuje zajadany solo, ale często jest również towarzyszem przy spożywaniu mocnych alkoholi. 

Zwykle galaretka z mięsem przygotowywana jest w niedużych miseczkach, a następnie wyrzucana na półmiski. Przez to przybiera półokrągły, delikatnie spłaszczony od góry kształt, który jest każdemu dobrze znany. Istnieje jednak ciekawszy sposób na podanie galarety. 

Na Wielkanoc świetnie sprawdzą się galaretki w kształcie jaj. Ta niestandardowa forma podania uwielbianej przekąski zdecydowanie zrobi wrażenie na gościach. Całość będzie wyglądać zarazem elegancko i "jajka" staną się ozdobą stołu, a przy tym rodzina będzie mogła zajadać się ulubionym daniem. 

Wielkanocne galaretki w kształcie jajek - przepis

Wielkanocne galaretki w kształcie jajek przygotowuje się w niemalże taki sam sposób, jak tradycyjne zimne nóżki. Będzie się różnić sposób chłodzenia galarety, aby ta przybrała pożądaną formę. Przepis ten jest sprawdzony, dostałam od koleżanki, która przygotowuje go od lat. Chwila pracy, a efekt jest zaskakujący. 

Składniki:

  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, 
  • 10 jajek przepiórczych, 
  • 100 g groszku z puszki, 
  • 2 małe ugotowane marchewki, 
  • 350 ml bulionu drobiowego, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 2 łyżeczki octu winnego, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Dodatkowo:

  • 10 wydmuszek jajek lub silikonowe foremki w kształcie jajek. 

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystudź je i obierz ze skorupki. Następnie pokrój na średniej grubości plasterki. Kurczaka poszarp lub pokrój w niewielką kostkę. Marchewki za to pokrój w cienkie półplasterki. 

W przypadku korzystania z wydmuszek, w każdej z nich zrób niewielką dziurkę i przelej je wrzątkiem, aby były dokładnie oczyszczone. Wydmuszki ustaw w kieliszkach i każdą z nich wypełnij plasterkiem jajka, groszkiem, kurczakiem i marchewką. Tak samo zrób w przypadku foremek. 

Bulion podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem. Gdy będzie ciepły, dodaj do niego żelatynę, odstaw na chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeszcze ciepły (ale nie gorący) bulion przelej do skorupek lub foremek. Muszą być wypełnione po brzegi. 

Galaretki wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ostrożnie obierz je ze skorupek lub wyciągnij z foremek. Wielkanocne galaretki w kształcie jajek są gotowe do jedzenia. Podawaj je z cytryną lub octem

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

Orzeszki, które podbijały stoły w PRL-u. Ich smak zachwyca do dziś

Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przekąski