To danie zje nawet niejadek. Chrupiące kąski kurczaka
Mini kurczaczki w panierce, zwane także nuggetsami, to jedno z ulubionych dań najmłodszych. Przygotowaliśmy prosty przepis, dzięki któremu mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste, a panierka będzie idealnie chrupiąca. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Chrupiace kąski z kurczaka są tak dobre, że na pewno z chęcią będziesz powtarzać ten przepis.
Chrupiące kąski z kurczaka to miękkie i soczyste filety z kurczaka w chrupiącej i wyrazistej panierce. Możesz przyrządzić je na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla gości na wszelkie imprezy. Podawaj je z ulubionym sosem na zimno lub ciepło. Wchodzą tak dobre, że, na pewno w mig znikną z talerzy. Jeżeli chcesz zaserwować je jako danie główne, koniecznie przygotuj do nich frytki lub ziemniaczki z piekarnika, oraz lekką sałatkę.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g filetów z kurczaka (mogą być też udka bez kości),
- 2 duże jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka majonezu,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
Mięso pokrój na mniejsze części, najlepiej takie, które łatwo wziąć w rękę i od razu zjeść. W misce roztrzep jajka z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp mąkę.
Włóż kawałki kurczaka do przygotowanego ciasta i dokładnie obtocz. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki, każdy kawałek kurczaka obtocz w bułce tartej, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała. Na patelni rozgrzej olej - powinno być go tyle, aby kąski swobodnie się smażyły.
Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby
Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie
Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask