Reklama
Reklama

To danie zje nawet niejadek. Chrupiące kąski kurczaka

Mini kurczaczki w panierce, zwane także nuggetsami, to jedno z ulubionych dań najmłodszych. Przygotowaliśmy prosty przepis, dzięki któremu mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste, a panierka będzie idealnie chrupiąca. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Chrupiace kąski z kurczaka są tak dobre, że na pewno z chęcią będziesz powtarzać ten przepis.

Chrupiące kąski z kurczaka to miękkie i soczyste filety z kurczaka w chrupiącej i wyrazistej panierce. Możesz przyrządzić je na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla gości na wszelkie imprezy. Podawaj je z ulubionym sosem na zimno lub ciepło. Wchodzą tak dobre, że, na pewno w mig znikną z talerzy. Jeżeli chcesz zaserwować je jako danie główne, koniecznie przygotuj do nich frytki lub ziemniaczki z piekarnika, oraz lekką sałatkę. 

Przepis na chrupiące kąski z kurczaka 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 500 g filetów z kurczaka (mogą być też udka bez kości), 
  • 2 duże jajka,
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 ml mleka, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić chrupiące kąski z kurczaka?

Mięso pokrój na mniejsze części, najlepiej takie, które łatwo wziąć w rękę i od razu zjeść. W misce roztrzep jajka z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp mąkę. 

Włóż kawałki kurczaka do przygotowanego ciasta i dokładnie obtocz. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Po wyjęciu z lodówki, każdy kawałek kurczaka obtocz w bułce tartej, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała. Na patelni rozgrzej olej - powinno być go tyle, aby kąski swobodnie się smażyły. 

Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych

Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru

Babcie robiły najlepszy, dziś rzadko jemy. Szkoda, bo na jelita działa jak balsam

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak