Reklama
Reklama

To danie zje nawet niejadek. Chrupiące kąski kurczaka

Mini kurczaczki w panierce, zwane także nuggetsami, to jedno z ulubionych dań najmłodszych. Przygotowaliśmy prosty przepis, dzięki któremu mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste, a panierka będzie idealnie chrupiąca. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Chrupiace kąski z kurczaka są tak dobre, że na pewno z chęcią będziesz powtarzać ten przepis.

Chrupiące kąski z kurczaka to miękkie i soczyste filety z kurczaka w chrupiącej i wyrazistej panierce. Możesz przyrządzić je na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla gości na wszelkie imprezy. Podawaj je z ulubionym sosem na zimno lub ciepło. Wchodzą tak dobre, że, na pewno w mig znikną z talerzy. Jeżeli chcesz zaserwować je jako danie główne, koniecznie przygotuj do nich frytki lub ziemniaczki z piekarnika, oraz lekką sałatkę. 

Przepis na chrupiące kąski z kurczaka 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 500 g filetów z kurczaka (mogą być też udka bez kości), 
  • 2 duże jajka,
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 ml mleka, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić chrupiące kąski z kurczaka?

Mięso pokrój na mniejsze części, najlepiej takie, które łatwo wziąć w rękę i od razu zjeść. W misce roztrzep jajka z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp mąkę. 

Włóż kawałki kurczaka do przygotowanego ciasta i dokładnie obtocz. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Po wyjęciu z lodówki, każdy kawałek kurczaka obtocz w bułce tartej, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała. Na patelni rozgrzej olej - powinno być go tyle, aby kąski swobodnie się smażyły. 

Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak