Reklama
Reklama

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Mokra, puszysta i mocno kakaowa - taka powinna być idealna babka czekoladowa. Głęboki smak i lekka tekstura sprawiają, że bardzo trudno się jej oprzeć. Wilgotna babka czekoladowa to wyśmienity deser na święta czy uroczystości rodzinne, ale też codzienny relaks. Z tego przepisu zawsze się udaje.

Babka czekoladowa jak z najlepszej cukierni

Wilgotna i puszysta babka czekoladowa to nie lada wyzwanie - niewiele trzeba, by ciasto stało się suche lub zakalcowate. Jeśli chcesz uniknąć przykrych niespodzianek po rozkrojeniu wypieku, postępuj zgodnie z poniższym przepisem. Babka czekoladowa wyjdzie jak z najlepszej cukierni. Będzie mokra w środku, a z zewnątrz lekko chrupiąca. Zachowa mocno czekoladowy smak i idealną konsystencję przez kilka dni. Jeśli ozdobisz ją dodatkowo polewą czekoladową, będzie jeszcze pyszniejsza.

Babka czekoladowa - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 5 jajek, 
  • 250 g drobnego cukru,  
  • 160 g mąki pszennej, 
  • 60 skrobi ziemniaczanej, 
  • 35 g kakao, 
  • 200 g masła, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę: 

  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g mlecznej czekolady, 
  • 50 g masła. 

Sposób wykonania:

Natłuść i oprósz mąką formę do babki (z kominem) o średnicy 22 cm. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Wbij w całości do misy miksera, połącz z cukrem i utrzyj (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę. 

W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej je partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką - tylko do połączenia składników. 

Roztop w rondelku masło. Gorące przelej do ciasta i ponownie je wymieszaj. 

Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka.  

Upieczoną babkę od razu wyjmij z piekarnika, a po kilkunastu minutach - z formy. Odłóż do wystudzenia. 

Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie (ale nim zastygnie), oblej nią babkę. Udekoruj według uznania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | słodycze | Wielkanoc | desery