To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki. Z tym sosem smakują genialnie
Naleśniki w teorii potrafi zrobić każdy, nawet kulinarny laik. Jednak w praktyce, przepis na nie bardzo często wyszukiwany jest w internecie. Jeśli również zdarza ci się mieć wątpliwości, ile dodać mąki lub mleka, aby otrzymać idealną masę, koniecznie zajrzyj do przepisu na naleśniki z sosem pomarańczowym.
Naleśniki z sosem pomarańczowym to klasyczny deser kuchni francuskiej, który podbija serce każdego, kto go tylko spróbuje. Danie to nie należy do najprostszych w przygotowaniu, warto zaryzykować, efekt z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. Chociaż naleśniki zazwyczaj jadamy w Polsce na obiad lub śniadanie, w tej wersji najlepiej serwować je w ramach deseru.
Sprawdź także: Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą
Pamiętaj, aby przed smażeniem dobrze rozgrzać patelnie. Nie wlewaj również jednorazowo zbyt dużo masy, ponieważ naleśniki będą zbyt grube. Do przygotowania naleśników z sosem pomarańczowym, będziesz potrzebować:
- 120 g mąki pszennej,
- 180 ml mleka,
- 120 ml wody,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 30 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki tartej skórki pomarańczowej,
- 1 szczypta soli.
Sos:
- 180 ml soku pomarańczowego,
- 120 g masła,
- 100 g cukru,
- 80 ml likieru pomarańczowego,
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej.
Dodatkowo:
- masło do posmarowania patelni.
Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę na przemian z wodą, cały czas mieszając. Dodaj cukier, roztopione masło, sól i skórkę pomarańczową. Ponownie wymieszaj, a następnie odstaw na 30 minut. Patelnię delikatnie posmaruj masłem i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj. Naleśniki smaż na złoty kolor po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. Najlepiej przechowuj w lekko nagrzanym piekarniku, by zachowały ciepło.
Przygotuj sos. Do garnka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać, nie mieszając. Gdy nabierze złotego koloru, dołóż pokrojone w kostkę masło i dobrze ubij ze sobą. Dolej sok z pomarańczy. Wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu do zredukowania. Wlej likier pomarańczowy. Następnie sos powinno się sflambirować, czyli podpalić. Możesz jednak pominąć ten krok, ale pamiętaj, że w daniu będzie się znajdowały resztki alkoholu, które nie odparowały zupełnie. Całość podgrzewaj dalej przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Złóż naleśniki. Naleśniki złóż na ćwiartki i wkładaj po 4 sztuki na patelnię z sosem. Podgrzej je w płynie, a następnie odwróć i posyp odrobiną skórki pomarańczowej. Gotowe danie odkładaj na talerz. W pozostałym na patelni sosie podsmażaj kolejne partie naleśników aż do wykończenia składników. Naleśniki z sosem pomarańczowym podawaj na ciepło.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia