Reklama
Reklama

To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki. Z tym sosem smakują genialnie

Naleśniki w teorii potrafi zrobić każdy, nawet kulinarny laik. Jednak w praktyce, przepis na nie bardzo często wyszukiwany jest w internecie. Jeśli również zdarza ci się mieć wątpliwości, ile dodać mąki lub mleka, aby otrzymać idealną masę, koniecznie zajrzyj do przepisu na naleśniki z sosem pomarańczowym.

 

Naleśniki z sosem pomarańczowym to klasyczny deser kuchni francuskiej, który podbija serce każdego, kto go tylko spróbuje. Danie to nie należy do najprostszych w przygotowaniu, warto zaryzykować, efekt z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. Chociaż naleśniki zazwyczaj jadamy w Polsce na obiad lub śniadanie, w tej wersji najlepiej serwować je w  ramach deseru. 

Sprawdź także: Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą

Przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym 

Pamiętaj, aby przed smażeniem dobrze rozgrzać patelnie. Nie wlewaj również jednorazowo zbyt dużo masy, ponieważ naleśniki będą zbyt grube. Do przygotowania naleśników z sosem pomarańczowym, będziesz potrzebować: 

  • 120 g mąki pszennej, 
  • 180 ml mleka, 
  • 120 ml wody,
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 30 g masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczki tartej skórki pomarańczowej, 
  • 1 szczypta soli. 

Sos: 

  • 180 ml soku pomarańczowego, 
  • 120 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 80 ml likieru pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej.

Dodatkowo: 

  • masło do posmarowania patelni.

Jak zrobić naleśniki z sosem pomarańczowym? 

Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę na przemian z wodą, cały czas mieszając. Dodaj cukier, roztopione masło, sól i skórkę pomarańczową. Ponownie wymieszaj, a następnie odstaw na 30 minut. Patelnię delikatnie posmaruj masłem i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj. Naleśniki smaż na złoty kolor po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. Najlepiej przechowuj w lekko nagrzanym piekarniku, by zachowały ciepło. 

Przygotuj sos. Do garnka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać, nie mieszając. Gdy nabierze złotego koloru, dołóż pokrojone w kostkę masło i dobrze ubij ze sobą. Dolej sok z pomarańczy. Wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu do zredukowania. Wlej likier pomarańczowy. Następnie sos powinno się sflambirować, czyli podpalić. Możesz jednak pominąć ten krok, ale pamiętaj, że w daniu będzie się znajdowały resztki alkoholu, które nie odparowały zupełnie. Całość podgrzewaj dalej przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 

Złóż naleśniki. Naleśniki złóż na ćwiartki i wkładaj po 4 sztuki na patelnię z sosem. Podgrzej je w płynie, a następnie odwróć i posyp odrobiną skórki pomarańczowej. Gotowe danie odkładaj na talerz. W pozostałym na patelni sosie podsmażaj kolejne partie naleśników aż do wykończenia składników. Naleśniki z sosem pomarańczowym podawaj na ciepło. 


Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki