Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą
Jesień to sezon, w którym dynia powinna grać pierwsze skrzypce. Właśnie dlatego próbuję przyrządzać z niej, jak najwięcej pysznych potraw. Gdy na zewnątrz robi się chłodniej, to zawsze nachodzi mnie ochota na słodkie. Tym razem padło na ciasto pomarańczowo-dyniowe. To idealny balans pomiędzy delikatną dynią, a wyrazistymi cytrusami.
Ciasto pomarańczowo-dyniowe to przepyszny deser, który łączy jesienną słodycz dyni i wakacyjny smak pomarańczy. Wilgotny spód z dyniową nutą, delikatnie pachnący pomarańczą z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. Puszysta, śmietanowa masa z kawałkami soczystej pomarańczy wręcz rozpływa się w ustach. Całość wieńczy obłędna galaretka pomarańczowa - po prostu niebo na talerzu i prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli szukasz idealnego ciasta, który ucieszy w chłodne wieczory, ten przepis z pewnością skradnie twoje serce.
Składniki:
Ciasto:
- ok. 150 g purée z dyni,
- 100 g masła,
- 125 g cukru trzcinowego,
- ok. łyżeczka skórki z pomarańczy,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietanki kremówki do ubijania,
- 250 g serka mascarpone,
- pomarańcza,
- ok. 3 łyżki cukru pudru.
Warstwa pomarańczowa:
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 500 ml wrzątku.
Sposób wykonania:
Aby zacząć pracę, przygotuj purée z dyni. Możesz to zrobić dzięki gotowaniu lub pieczeniu. W przypadku dyń z twardą skórą, proponuję ją upiec. Pokrój dynię na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, każdy fragment zawiń w folię aluminiową, połóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ostudź i odwiń z folii. Za pomocą łyżki przełóż miąższ do blendera i zmiksuj na mus. Jeśli masz dynię z miękką skórką, np. hokkaido, obierz ją, pokrój w kostkę, umieść w garnku, dolej małą ilość wody i gotuj do miękkości. Gdy dynia zmięknie, a woda odparuje, zblenduj warzywo na mus.
Przygotuj ciasto. Do garnka włóż masło i rozpuść je. Dodaj cukier i wymieszaj, po czym zdejmij z ognia. Do masła dodaj mus dyniowy i skórkę z pomarańczy (możesz użyć także kandyzowanej), wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj żółtka, zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dosypuj do maślano-jajecznej masy. Wymieszaj łyżką. Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz dodać odrobinę cynamonu. Białka jaj ubij na sztywno, partiami dodawaj do masy i delikatnie mieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (22 x 28 cm) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Następnie wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Aby przygotować krem, z pomarańczy wytnij cząstki (usuwając błonki) i porozrywaj lub potnij na mniejsze fragmenty. Serek mascarpone utrzyj mikserem, aby uzyskać puszystość. Zimną (wprost z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając cukrem pudrem. Śmietanę dodawaj do serka i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fragmenty pomarańczy i ostatecznie wymieszaj. Wyłóż krem na dyniowy placek, wyrównaj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, aby masa była sztywniejsza, możesz dodać do niej tężejącą galaretkę pomarańczową lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Możesz przygotować własną galaretkę, rozpuszczając 1-2 łyżeczki żelatyny w gorącym soku pomarańczowym. Ciasto pomarańczowo-dyniowe wyjmij z lodówki, zalej tężejącą galaretką i ponownie odstaw do schłodzenia na ok. 4 godziny. Deser podawaj zawsze schłodzony.
Źródło: terazgotuje.pl, podrozwkulinaria.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut