Reklama
Reklama

Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą

Jesień to sezon, w którym dynia powinna grać pierwsze skrzypce. Właśnie dlatego próbuję przyrządzać z niej, jak najwięcej pysznych potraw. Gdy na zewnątrz robi się chłodniej, to zawsze nachodzi mnie ochota na słodkie. Tym razem padło na ciasto pomarańczowo-dyniowe. To idealny balans pomiędzy delikatną dynią, a wyrazistymi cytrusami.

Najlepszy jesienny deser

Ciasto pomarańczowo-dyniowe to przepyszny deser, który łączy jesienną słodycz dyni i wakacyjny smak pomarańczy. Wilgotny spód z dyniową nutą, delikatnie pachnący pomarańczą z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. Puszysta, śmietanowa masa z kawałkami soczystej pomarańczy wręcz rozpływa się w ustach. Całość wieńczy obłędna galaretka pomarańczowa - po prostu niebo na talerzu i prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli szukasz idealnego ciasta, który ucieszy w chłodne wieczory, ten przepis z pewnością skradnie twoje serce. 

Przepis na ciasto pomarańczowo-dyniowe

Składniki:

Ciasto: 

  • ok. 150 g purée z dyni, 
  • 100 g masła, 
  • 125 g cukru trzcinowego, 
  • ok. łyżeczka skórki z pomarańczy, 
  • 2 jajka, 
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa śmietanowa: 

  • 250 ml śmietanki kremówki do ubijania, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • pomarańcza, 
  • ok. 3 łyżki cukru pudru. 

Warstwa pomarańczowa: 

  • 2 galaretki pomarańczowe,  
  • 500 ml wrzątku. 

Sposób wykonania:

Aby zacząć pracę, przygotuj purée z dyni. Możesz to zrobić dzięki gotowaniu lub pieczeniu. W przypadku dyń z twardą skórą, proponuję ją upiec. Pokrój dynię na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, każdy fragment zawiń w folię aluminiową, połóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ostudź i odwiń z folii. Za pomocą łyżki przełóż miąższ do blendera i zmiksuj na mus. Jeśli masz dynię z miękką skórką, np. hokkaido, obierz ją, pokrój w kostkę, umieść w garnku, dolej małą ilość wody i gotuj do miękkości. Gdy dynia zmięknie, a woda odparuje, zblenduj warzywo na mus. 

Przygotuj ciasto. Do garnka włóż masło i rozpuść je. Dodaj cukier i wymieszaj, po czym zdejmij z ognia. Do masła dodaj mus dyniowy i skórkę z pomarańczy (możesz użyć także kandyzowanej), wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj żółtka, zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dosypuj do maślano-jajecznej masy. Wymieszaj łyżką. Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz dodać odrobinę cynamonu. Białka jaj ubij na sztywno, partiami dodawaj do masy i delikatnie mieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (22 x 28 cm) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Następnie wyjmij i zostaw do ostudzenia.  

Aby przygotować krem, z pomarańczy wytnij cząstki (usuwając błonki) i porozrywaj lub potnij na mniejsze fragmenty. Serek mascarpone utrzyj mikserem, aby uzyskać puszystość. Zimną (wprost z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając cukrem pudrem. Śmietanę dodawaj do serka i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fragmenty pomarańczy i ostatecznie wymieszaj. Wyłóż krem na dyniowy placek, wyrównaj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, aby masa była sztywniejsza, możesz dodać do niej tężejącą galaretkę pomarańczową lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Możesz przygotować własną galaretkę, rozpuszczając 1-2 łyżeczki żelatyny w gorącym soku pomarańczowym. Ciasto pomarańczowo-dyniowe wyjmij z lodówki, zalej tężejącą galaretką i ponownie odstaw do schłodzenia na ok. 4 godziny. Deser podawaj zawsze schłodzony.  

Źródło: terazgotuje.pl, podrozwkulinaria.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co upiec na weekend? Wypróbuj przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Najprostszy chlebek marchewkowy. Nie zapomnij dodać do niego tego owocu

Jesienią ruskie odstawiamy na boczny tor. W naszym domu królują pierogi z pysznym farszem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze