Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta
Rendang to aromatyczne, pikantne danie przygotowywane z wołowiny, wywodzące się z kuchni indonezyjskiej. Sposób przyrządzania mięsa sprawia, że jest ono delikatne i rozpływa się w ustach. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na rendand wołowy, oraz podpowiemy, z czym najlepiej go podawać.
Nie masz pomysłu, jaką potrawę zaserwować domownikom na obiad? Zainspiruj się ilustracją z Google Doodle i przygotuj rendang wołowy. Jakich składników będziesz potrzebować do odtworzenia tego orientalnego przysmaku? Podpowiadamy.
Jeżeli lubisz gulasz oraz mięsne potrawki, z dużym prawdopodobieństwem zasmakuje ci także rendang. Skąd pochodzi rendang wołowy? Danie popularne jest w kuchni malezyjskiej i singapurskiej, jednak jego ojczyzną jest Indonezja, a dokładnie zachodnia Sumatra, gdzie doczekało się miana potrawy narodowej. Wywodzi się z kultury grupy etnicznej Minangkabau. Lud ten nadał potrawie również znaczenie symboliczne, obecne w nim cztery główne składniki mają reprezentować jego społeczeństwo. Mięso to synonim władzy i przywódcy, kokos odpowiadał za mędrców, chili aspekt władzy religijnej i duchowej, a kompozycja przypraw wskazuje na pozostałych członków grupy. Co ciekawe, danie znalazło się nawet na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Potrawę charakteryzuje wyjątkowe aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso, które poddawane jest długiemu gotowaniu. Co pozwala zachować jego świeżość w gorącym klimacie. Za niepowtarzalny smak odpowiadają, między innymi kokosowe mleko, trawa cytrynowa, a także galangal - przyprawa o imbirowym, pikantnym smaku.
Niektóre z podanych niżej składników, nie są dostępne od ręki w popularnych marketach. Jeśli chcesz przygotować oryginalny rendang, udaj się do sklepu z produktami kuchni świata lub zamów je w sklepach internetowych. Do przygotowania porcji dla czterech osób, będziesz potrzebować:
- ok. 1 kg mięsa wołowego, np. karkówki,
- 600 ml mleka kokosowego,
- 1 łodygę trawy cytrynowej,
- 3 liście limonki kaffir,
- 2 liście kurkumy,
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
- 180 g podprażonych wiórków kokosowych,
- 1,5 łyżki oleju do smażenia
- sól.
Do pasty przyprawowej:
- 6 szalotek,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 czerwone papryczek chili,
- 4 suszone papryczki chili namoczone we wrzątku,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 2 cm kawałek galangalu,
- 2 cm kawałek kurkumy.
Przypraw do prażenia:
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
- 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 ziaren kardamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 4 goździki.
Zacznij od przygotowania pasty przyprawowej, wszystkie wymienione wyżej składniki na pastę, zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Wsyp do miseczki i odstaw.
Na suchej patelni umieść wszystkie składniki z listy przypraw do podprażenia, chwilę podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Uprażone przyprawy zmiel lub rozgnieć przy pomocy moździerza.
Do dużego garnka wlej olej i go podgrzej, dodaj gotową pastę przyprawową, chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Wsyp suche przyprawy, podsmażaj kilka minut. Dodaj mięso pokrojone w kostkę, smaż, aż się przyrumieni. Zalej wołowinę mleczkiem kokosowym, dorzuć pozostałe przyprawy. Dodaj trawę cytrynową, liście limonki kaffir, kurkumy, podprażone wiórki kokosowe i pastę tamaryndowca. Dodaj sól do smaku, gotuj, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez dwie do trzech godzin, nie zapomnij co jakiś czas przemieszać danie. Kiedy rendang będzie gotowy, wyjmij z niego liście limonki kaffir, liście kurkumy i trawę cytrynową.
Z czym jeść rendang? Do rendangu wołowego najbardziej pasować będzie biały ryż.
Źródła: szamane.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu
Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta