Reklama
Reklama

To ostatni moment, aby zrobić je ze świeżych owoców. Przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami

Sernik na zimno to ciasto, które kochają wszyscy. Latem warto przygotowywać je z dodatkiem świeżych owoców, zatopionych w pysznej galaretce. Świetnie sprawdzą się tu maliny, borówki, jagody, jeżyny, brzoskwinie, oraz oczywiście truskawki. Sezon na te ostatnie niemal się skończył, dlatego, jeśli udało ci się zdobyć chociaż trochę, koniecznie przygotuj ciasto bez pieczenia z truskawkami.

Jeżeli lubisz przygotowywać domowe słodkości, jednak w czasie upałów nie chcesz włączać piekarnika, ciasto bez pieczenia z truskawkami sprawdzi się idealnie. Zawiera jedynie kilka prostych i tanich składników. Spód zrobisz ze zbożowych herbatników, możesz także zastąpić je ciastkami owsianymi lub innymi kruchymi ciasteczkami. Wymieszane z masłem będą stanowić świetną bazę, na której wyląduje delikatna i kremowa masa, oraz orzeźwiająca owocowa warstwa. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. 

Sprawdź także: Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami? 

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kwadratowej formy 23 cm 23 cm. Przygotuj następujące składniki: 

Spód: 

  • 200 g herbatników zbożowych, 
  • 100 g masła.

Masa sernikowa:

  • 750 g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • 250 ml śmietany kremówki (36 proc.), 
  • cukier puder (do smaku),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 150 ml gorącego mleka (około 70°C).

Galaretka truskawkowa: 

  • 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody),
  • 300 g truskawek.

 

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami? 

Zblenduj herbatniki na proszek. Roztop masło w rondelku. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż masą dno formy o wymiarach około 23x23 cm. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z niewielką ilością cukru pudru (możesz go nie dodawać). 

Namocz żelatynę w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka podgrzej. Połącz z żelatyną i wymieszaj dokładnie (tak, by nie pozostały grudki). Wmieszaj żelatynę do połączonych w misce serków homogenizowanych. Delikatnie połącz serki z bitą śmietaną. Przełóż masę na spód z herbatników, wyrównaj jej powierzchnię szpatułką i wstaw z powrotem do lodówki. Pozostaw w lodówce na około 3 godziny. 

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 300 ml wody. Odstaw do przestudzenia.  Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Przekrój na połówki.  

Gdy galaretka osiągnie temperaturę pokojową, ale nadal będzie płynna, rozłóż truskawki równomiernie na stężałej masie z serków. Ostrożnie (by nie naruszyć masy i nie poprzesuwać truskawek) przelej galaretkę do formy. 

Wstaw ciasto z powrotem do lodówki. Pozostaw na 2-3 godziny - do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta