Tradycja czy nowoczesność? Oto najlepszy pączek według naszych czytelników
Z marmoladą, czekoladą, karmelowe, pistacjowe. Oblane słodkim lukrem, oprószone cukrem pudrem. W tłusty czwartek w centrum zainteresowanie są właśnie one - okrągłe, smakowite pączki. Polacy jedzą ich w tym dniu naprawdę sporo. Zapytaliśmy naszych czytelników, który pączek jest najlepszy. Zaskoczenia nie było.
Postanowiliśmy zapytać naszych czytelników, który spośród pączków jest ich zdaniem najlepszy. Wybór nie był prosty - w końcu każde smakowite nadzienie czy sposób dekoracji ma wielu zwolenników.
Za pośrednictwem mediów społecznościowych odpowiadali oni na pytania o to, czy wolą pączki nadziane tradycyjną marmoladą różaną, czy może chętniej zjedliby ten przysmak z adwokatem, czekoladą czy malinowym dżemem. Istotną kwestią była także dekoracja - niektórym wystarczy sam lukier, inni preferują dodanie do niego skórki pomarańczowej. Bardzo popularną opcją jest także cukier puder.
Zaskoczenia nie było - wygrał tradycyjny pączek, pełen różanej marmolady, obsypany cukrem pudrem. Taki smakołyk, perfekcyjnie puszysty, rozpływający się w ustach, z chęcią zje cała rodzina. Możesz kupić go w ulubionej cukierni, ale także przygotować w domu.
Do przygotowania ulubionego pączka naszych czytelników potrzebne są następujące składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka (ok. 36 stopni Celsjusza),
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g białego cukru,
- 4 żółtka jaj,
- laska wanilii,
- 30 ml spirytusu,
- szczypta drobnej soli,
- 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- litr oleju rzepakowego,
- słoik konfitury różanej (ok. 180-200 g),
- cukier puder do dekoracji.
Do głębszej miski rozkrusz drożdże, wsyp dwie łyżki cukru, utrzyj łyżką do połączenia. Tak roztarte zalej 50 ml ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ścierką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien pracować i zwiększyć objętość.
W międzyczasie, w głębokiej misce, żółtka z jaj zmiksuj z pozostałym cukrem (aż do jego rozpuszczenia). Powinieneś uzyskać puszystą, jasnożółtą masę. Na końcu dodaj nasionka z przekrojonej laski wanilii.
Następnie powstałą masę jajeczną połącz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wsyp pozostałą część mąki (przesianą), odrobinę soli i wlej spirytus. Ciasto wyrób dokładnie - dłońmi ok. 20 minut (nawet gdy będzie klejące - nie dodawaj mąki), ale najlepiej mikserem planetarnym ze specjalnym hakiem (wówczas ok. 10 minut).
Do wyrobionego ciasta wlej chłodne, rozpuszczone masło i ponownie wyrób do połączenia składników (do wchłonięcia tłuszczu). Przygotowane ciasto pozostaw w misce, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na półtorej godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat kuchenny, krótko wyrabiaj dłońmi (pozbywając się bąbelków powietrza). Podziel je następnie na porcje o wadze 60 g - każdą z nich uformuj w małą kulę. Przełóż na blachę posypaną mąką i przykryj bawełnianą ścierką. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (na 30 minut).
Teraz czas usmażyć najlepsze pączki 2025 roku. W głębszym i szerokim garnku nagrzej tłuszcz do 175 stopni. Kilka kulek ciasta (nie wszystkie naraz!) włóż do oleju i smaż przez ok. 2-3 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty.
Gdy pączki będą rumiane, wyłów je i połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Od razu przełóż konfiturę do rękawa cukierniczego z odpowiednią szprycą i nadziewaj słodycze, póki są gorące.
Gdy całkowicie wystygną, oprósz je większą dawką cukru pudru.
Zobacz także: Zawsze dodaję do pączków. Dłużej są świeże, a ciasto jest delikatne jak chmurka
Chociaż wiele osób wciąż preferuje tradycyjne wypieki, nowoczesne pączki też mają wielu zwolenników. Największą popularnością cieszą się te pistacjowe, które smakują również naszym czytelnikom. Docenili też te nadziewane solonym karmelem, a także przywodzące na myśl amerykańskie donuty oponki.
Co ciekawe, w tym roku hitem jest także pączek dubajski - do jego przygotowania używa się czekolady, kremu pistacjowego i ciasta kataifi.
Źródło: Smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień
Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku
Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem