Tym razem nie będzie kotletów. Na Wszystkich Świętych podam schab w zupełnie innym wydaniu
Kiedy na Wszystkich Świętych zjeżdża się cała rodzina, wiem, że mogę spodziewać się odwiedzin. Już od rana przygotowuję pyszny obiad, aby ugościć bliskich. To musi być coś sycącego i aromatycznego. Zwykle stawiałam na kotlety, ale w tym roku wpadł mi w ręce inny przepis. Schab po bałkańsku będzie idealną opcją na ten dzień.
W polskiej tradycji 1 listopada to przede wszystkim dzień zadumy i wspominania bliskich, których już z nami nie ma. To jednak zwykle także okazja do rodzinnego spotkania po powrocie z cmentarza, gdy przecież temperatury dają się już we znaki. Szczególnie kiedy rodzina przyjeżdża z daleka, aby zapalić znicze, dobrze jest zaprosić jej członków do wspólnego stołu.
Zwykle na tę okazję szykowałam tradycyjne kotlety, ale tym razem postanowiłam sięgnąć po zupełnie inny przepis - zaserwuję schab po bałkańsku.
Zastanawiasz się, co podać na obiad na Wszystkich Świętych? Przede wszystkim warto wziąć pod uwagę, że zwykle jest to posiłek, do którego cała rodzina siada po długim i chłodnym listopadowym dniu, spędzonym na cmentarzu, podczas wspominania bliskich. To już podpowiada nam, że posiłek powinien być nie tylko smaczny, ale także koniecznie na gorąco, sycący i aromatyczny.
Idealny obiad na Wszystkich Świętych to nie tylko tradycyjne kotlety z ziemniakami i surówką. Moim zdaniem to mogą być wszelkie dania jednogarnkowe, pieczone mięsa czy zapiekanki. Warto wziąć pod uwagę też to, że tego dnia liczy się oszczędność czasu. Smażenie kotletów jest jednak angażujące, wymaga stania przy patelni. Czy nie lepiej 1 listopada poświęcić więcej czasu rodzinie?
Długo nad tym myślałam i uznałam, że w tym roku na Wszystkich Świętych przygotuję schab po bałkańsku. To niezwykle rozgrzewające danie, które nasyci moich bliskich. Z pewnością nikt nie odejdzie od stołu głodny, a ja będę mieć mniej pracy niż robiąc kotlety.
Też chcesz przygotować takie danie? Sprawdź prosty przepis, z którego skorzystam. Jeżeli masz większą rodzinę, pamiętaj aby podwoić składniki.
Lista składników:
- 0,5 kg schabu,
- 2 czerwone papryki,
- żółta papryka,
- kilka pieczarek,
- 2-3 ogórki kiszone,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
Schab kroję w cienkie paseczki i przyprawiam solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną czosnku. Zostawiam mięso na około pół godziny, żeby nabrało smaku. W tym czasie kroję cebulę, papryki, pieczarki i ogórki kiszone, wszystkie w cienkie paski, żeby ładnie połączyły się w sosie.
Na rozgrzanym oleju obsmażam schab - tylko do lekkiego zrumienienia. Mięso zdejmuję z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażam cebulę. Po chwili dorzucam pieczarki, cebulę, papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy wszystko się lekko zarumieni, dodaję pomidory z puszki i mieszam, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Następnie dokładam pokrojone ogórki kiszone. Wszystko duszę pod przykryciem przez około 15 minut, aż smaki się połączą. Na koniec próbuję i doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem, jeśli trzeba.
Pojawia się także pytanie, co do schabu po bałkańsku? Z czym podawać to rozgrzewające danie? Proponuję postawić tutaj na delikatne dodatki, które nie przytłoczą intensywnego pomidorowego smaku sosu. Świetnie sprawdzi się połączenie tej potrawy z ryżem lub którąś z kasz - bulgur, jęczmienną czy gryczaną. Dlaczego by jednak nie postawić na klasykę? Ziemniaczane puree również będzie tu strzałem w dziesiątkę.
Jeśli chodzi o surówkę, jest tu pełna dowolność - ważne, aby było lekko i zdrowo. Ja prawdopodobnie zdecyduję się na podanie tego obiadu z surówką z białej kapusty.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit
Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe