Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz
Ten deser ma wiekową historię. Jego receptura opiera się na jajach, mleku i twarożku i owocach, czyli na najprostszych produktach. Deser arkas, bo o nim mowa, należał do ulubionych przysmaków króla Jana III Sobieskiego. Jeśli chcesz sprawdzić jego historyczny smak, koniecznie przygotuj go według starej receptury.
Arkas to jeden ze staropolskich deserów, przygotowywany głównie na Podlasiu. Najprawdopodobniej przywędrował tam z Armenii, ale nie jest to przypuszczenie potwierdzone. Składniki na ten przysmak są powszechnie znane i dostępne od wieków, więc jego przygotowanie nawet trzysta lat temu nie stanowiło problemu. Również dziś jego przygotowanie jest banalnie proste.
Zalety smaku arkasu król Jan III Sobieski zachwalał w listach do Marysieńki. Przysmak musiał mocno mu zasmakować, bo nieczęsto zanudzał ukochaną opisami potraw. Król przebywał wtedy w Pilaszkowicach, gdzie deser powstaje do dziś według najstarszych receptur. Na delektowanie się jego smakiem mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi, ponieważ cukier i owoce były niezwykle drogie. O arkasie wspomniał też Adam Mickiewicz, opisując w "Panu Tadeuszu" ucztę magnacką.
Arkas należy do deserów, które nie wymagają pieczenia. Niektórzy uważają go za pierwowzór dzisiejszych serników. Do jego przygotowania potrzeba głównie nabiału: jaj, mleka, śmietany, a także cukru. Najstarsze przepisy nie zawierają dodatku owoców, którymi smakołyk zaczęto ozdabiać później.
Arkas doczekał się wielu przepisów, które różnią się między sobą proporcjami lub dodatkami. Niektóre z nich przewidują użycie do wykonania deseru jedynie żółtek, inne całych jajek. W najnowszych wersjach owoce dodaje się do wnętrza deseru, w starszych służą tylko do ozdoby. Jak zrobić arkas według najprostszego i starego przepisu?
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 litr mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki śmietany kremówki,
- owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka ubijaj na parze tak długo, aż zbieleją. Na koniec dodaj do nich śmietanę kremówkę.
Rozpuść w mleku cały cukier i całość zagotuj. Kiedy mleko będzie się gotowało, dodaj do niego jajka ubite ze śmietaną. Całość się zważy, nie przejmuj się tym, to element przepisy.
Przelej powstały w ten sposób twarożek na sito lub gazę i pozostaw, aż woda całkowicie odcieknie. Kiedyś używano do tego bawełnianych kawałków materiału.
Odcedzony, słodki twarożek odstaw do lodówki. Możesz wcześniej wyłożyć go na półmisek lub do małych miseczek. Podawaj ozdobiony owocami. Możesz go też ozdobić płatkami migdałowymi, orzechami lub polewą.
Źródło: terazgotuję.pl
Zobacz też:
Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki
Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla
Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi