Reklama
Reklama

Jabłka kroję w cienkie plasterki, dodaję szczyptę cynamonu. Obłędny jesienny deser

Ciasto kefirowe z jabłkami to lekka propozycja na jesienne dni. Wilgotne, delikatne, o subtelnym aromacie kefiru i cynamonu, idealnie komponuje się z cienkimi plasterkami jabłka na wierzchu. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i około 20 minut pracy, aby w całym domu roznosił się zapach świeżo pieczonego ciasta.

Jesienią mam ochotę właśnie na takie ciasta - delikatne, z cynamonową nutą. Jeżeli dodamy do tego cieniutkie plastry jabłek, efektem jest przepyszny deser, idealny na przykład na weekend. To jeden z moich sprawdzonych przepisów, który w październiku robię przynajmniej raz. 

Ciasto kefirowe z jabłkami - lista składników

  • 550 g mąki pszennej, 
  • 400 ml kefiru, 
  • 220 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 120 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 jabłka, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • odrobina cynamonu. 

Ciasto kefirowe z jabłkami - jak je zrobić?

Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. 

Posyp je mąką ziemniaczaną i szczyptą cynamonu, dzięki czemu nie puszczą soku i ładnie się zrumienią podczas pieczenia. 

W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa stanie się jasna i puszysta. Następnie wlewaj stopniowo olej i kefir, miksując do połączenia składników. 

Reklama

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy, mieszając na niskich obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto powinno być gładkie i gęste, ale lekko lejące. 

Formę o wymiarach około 25 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż równą warstwę plasterków jabłka, lekko wciskając je w ciasto. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45-50 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery