Reklama
Reklama

Jabłka kroję w cienkie plasterki, dodaję szczyptę cynamonu. Obłędny jesienny deser

Ciasto kefirowe z jabłkami to lekka propozycja na jesienne dni. Wilgotne, delikatne, o subtelnym aromacie kefiru i cynamonu, idealnie komponuje się z cienkimi plasterkami jabłka na wierzchu. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i około 20 minut pracy, aby w całym domu roznosił się zapach świeżo pieczonego ciasta.

Jesienią mam ochotę właśnie na takie ciasta - delikatne, z cynamonową nutą. Jeżeli dodamy do tego cieniutkie plastry jabłek, efektem jest przepyszny deser, idealny na przykład na weekend. To jeden z moich sprawdzonych przepisów, który w październiku robię przynajmniej raz. 

Ciasto kefirowe z jabłkami - lista składników

  • 550 g mąki pszennej, 
  • 400 ml kefiru, 
  • 220 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 120 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 jabłka, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • odrobina cynamonu. 

Ciasto kefirowe z jabłkami - jak je zrobić?

Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. 

Posyp je mąką ziemniaczaną i szczyptą cynamonu, dzięki czemu nie puszczą soku i ładnie się zrumienią podczas pieczenia. 

W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa stanie się jasna i puszysta. Następnie wlewaj stopniowo olej i kefir, miksując do połączenia składników. 

Reklama

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy, mieszając na niskich obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto powinno być gładkie i gęste, ale lekko lejące. 

Formę o wymiarach około 25 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż równą warstwę plasterków jabłka, lekko wciskając je w ciasto. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45-50 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u był rarytasem, dziś rzadko robimy. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

Kapusta kiszona zapiekana z mięsem to super danie na jesienny czas. Przepis pochodzi z serbskiej wsi

Nie masz pomysłu na obiad? Oto szybka jesienna zapiekanka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery