Jabłka kroję w cienkie plasterki, dodaję szczyptę cynamonu. Obłędny jesienny deser
Ciasto kefirowe z jabłkami to lekka propozycja na jesienne dni. Wilgotne, delikatne, o subtelnym aromacie kefiru i cynamonu, idealnie komponuje się z cienkimi plasterkami jabłka na wierzchu. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i około 20 minut pracy, aby w całym domu roznosił się zapach świeżo pieczonego ciasta.
Jesienią mam ochotę właśnie na takie ciasta - delikatne, z cynamonową nutą. Jeżeli dodamy do tego cieniutkie plastry jabłek, efektem jest przepyszny deser, idealny na przykład na weekend. To jeden z moich sprawdzonych przepisów, który w październiku robię przynajmniej raz.
- 550 g mąki pszennej,
- 400 ml kefiru,
- 220 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 120 ml oleju,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jabłka,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- odrobina cynamonu.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Posyp je mąką ziemniaczaną i szczyptą cynamonu, dzięki czemu nie puszczą soku i ładnie się zrumienią podczas pieczenia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa stanie się jasna i puszysta. Następnie wlewaj stopniowo olej i kefir, miksując do połączenia składników.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy, mieszając na niskich obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto powinno być gładkie i gęste, ale lekko lejące.
Formę o wymiarach około 25 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż równą warstwę plasterków jabłka, lekko wciskając je w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45-50 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u był rarytasem, dziś rzadko robimy. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem to super danie na jesienny czas. Przepis pochodzi z serbskiej wsi