Kapusta kiszona zapiekana z mięsem to super danie na jesienny czas. Przepis pochodzi z serbskiej wsi
Kuchnia bałkańska potrafi zaskoczyć niejednego miłośnika oryginalnych smaków. Jednym z wartych wypróbowania dań jest pochodzący z serbskiej wsi podvarak, czyli zapiekana kiszona kapusta z mięsem. Owa potrawa może przypominać nasz rodzimy bigos, choć występują w ich przypadku pewne różnice. Jak przyrządzić rozgrzewający, idealny na jesień podvarak? Sprawdź przepis!
Podvarak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które największą popularnością cieszy się w Serbii, choć chętnie spożywa się je również w Czarnogórze czy Macedonii Północnej. Jej głównymi składnikami są: kiszona kapusta, cebula oraz mięso (najczęściej wieprzowina lub drób). Co istotne – w muzułmańskich społecznościach zamieszkujących Bałkany, owa potrawa jest przyrządzana bez wieprzowiny. Zamiast niej używa się drobiu, wołowiny lub jagnięciny.
Podvarak to danie wywodzące się z serbskiej wsi. Najczęściej przyrządza się je w większej ilości na różnego rodzaju święta lub rodzinne uroczystości. Rzeczone danie do złudzenia przypomina nasz rodzimy bigos, choć występują tutaj pewne różnice. Największą jest sposób przygotowania – bigos jest gotowany i duszony, a podvarak pieczony. Co więcej, do bigosu często dodaje się również suszone grzyby lub śliwki.
Przeczytaj też: Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm
Podvarak, czyli kapusta kiszona zapiekana z mięsem, to rewelacyjne danie na jesień – potrawa doskonale rozgrzewa i syci. Jeśli znudził nam się bigos, to wówczas możemy przetestować ów bałkański specjał – tym bardziej że przepis nie jest zbyt skomplikowany. Co jest potrzebne do jego zrobienia? Oto lista składników:
- 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej;
- 1 kg kiszonej kapusty;
- 150 g boczku;
- 3 cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 250 ml bulionu warzywnego;
- 1,5 łyżki słodkiej papryki mielonej;
- olej rzepakowy do smażenia;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy wymoczyć kapustę w zimnej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie możemy zabrać się za krojenie składników. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, a boczek w drobną kostkę.
- Bierzemy duży rondel lub głęboką patelnię i rozgrzewamy na niej 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę oraz boczek.
- Porządnie odsączamy kapustę kiszoną z wody, a następnie szatkujemy ją na nieco mniejsze części, a potem dorzucamy do cebuli i boczku. Dodajemy także sól, pieprz, paprykę, liść laurowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykrywamy i dusimy przez około 25 minut.
- Po upływie wspomnianego czasu, dodajemy 250 ml bulionu i dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 5-10 minut.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie rozkładamy pokrojoną wieprzowinę. Możemy przyprawić ją niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie przykrywamy mięso kapustą z cebulą.
- Całość pieczemy pod przykryciem przez jakieś 2-3 godziny. Warto co jakiś czas kontrolować stopień odparowania płynów i w razie konieczności uzupełniać wodę, by nic nam się nie przypaliło. Pokrywkę zdejmujemy około 30 minut przed końcem pieczenia (zachowujemy przy tym ostrożność, by się nie poparzyć). Po tym czasie danie powinno być gotowe.
Z czym serwować podvarak? Ta treściwa potrawa najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją z ryżem lub ziemniakami z wody. Najlepiej przygotuj więcej na zapas, ponieważ podobnie jak w przypadku bigosu, ów bałkański specjał smakuje najlepiej na drugi dzień.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u był rarytasem, dziś rzadko robimy. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność