Reklama
Reklama

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Wielowarstwowy wypiek zasmakuje wszystkim, bo każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Deser łączy w sobie puszysty biszkopt, delikatny krem, zaskakującą warstwę dodatkowego chrupiącego ciasta, lukier i owoce. O wspaniałym smaku ciasta "Filozof" z pewnością można długo dyskutować.

Nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego ciasta do popołudniowej kawy. Jeśli znudziły ci się tradycyjne szarlotki czy serniki, możesz przygotować ciasto "Filozof". Wielowarstwowy deser to prawdziwy rarytas dla miłośników słodyczy.

Ciasto inne niż wszystkie

Czym zaskoczyć gości lub rodzinę? Najlepiej wypiekiem, którego jeszcze nigdy nie jedli. Taki deser wymaga trochę wysiłku, ale dla domowych cukierników na pewno nie będzie niczym trudnym do przygotowania. Dzięki ciastu "Filozof", które jest prawdziwą delicją, ciało i umysł po prostu rozpłyną się w słodkim uniesieniu. Podstawa deseru to kakaowy biszkopt, wypełniony kremową masą budyniową. Kolejną warstwą jest chrupiące ciasto filo, które zaskakuje swoją teksturą niczym niespodziewane zwroty w filozoficznych dysputach. Z wierzchu zwieńczone jest owocem, czyli kiwi. To ciasto sprzyja chwili kontemplacji przy filiżance kawy lub herbaty, a także wspólnym rozmowom do późnego wieczora. 

Jak zrobić ciasto "Filozof"?

Choć przy wykonywaniu tego ciasta faktycznie trzeba chwilę "pofilozofować", to dla jego wyglądu i smaku - zdecydowanie warto. Jeśli lubisz kulinarne wyzwania, to przyrządzenie deseru nie sprawi ci żadnych problemów. Jego przygotowanie zacznij od zrobienia pysznego, pulchnego biszkoptu, następnie zrób ciasto filo, delikatny krem i lukier. 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 170 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 jaj 
  • 4 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem: 

  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 żółtka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 200 g masła 

Lukier: 

  • 170 g cukru pudru 
  • 1 białko 
  • kilka kropli soku z cytryny 

Ponadto: 

  • 2 arkusze ciasta filo 
  • 120 ml wody lub naparu z herbaty 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy  
  • kiwi 
  • garść posiekanych orzechów lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Wykonanie:

Zacznij od wykonania kakaowego biszkoptu. Przesiej mąki do miski, wymieszaj z kakao i odstaw. Do miski wbij białka (żółtka odstaw) i ubij je na sztywno ze szczyptą soli, dosypując partiami cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku, miksując po dodaniu każdego. Dolej sok z cytryny, po czym zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mąkę z kakao. Mieszaj do połączenia składników. Kakaowe ciasto biszkoptowe przelej do foremki (o wymiarach 22 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Upieczony biszkopt wystudź i oderwij z niego papier. Przetnij biszkopt ostrym nożem na dwa równe blaty. 

W jeszcze rozgrzanym piekarniku upiecz dwa arkusze ciasta filo. Przed upieczeniem przytnij je na wymiar biszkopta. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200°C, po czym wyłóż je do pełnego ostudzenia.  

Przygotuj krem. Ok. 250 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W misce rozmieszaj resztę mleka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz żółtka - roztrzep i wlej na gotujące mleko. Stale mieszając ugotuj budyń, po czym przykryj garnek talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj, aby stało się gładkie i połącz je z zimnym budyniem, żeby powstał gęsty krem.

W naparze z herbaty lub wodzie rozmieszaj cukier z sokiem z cytrusów. Ewentualnie możesz dolać 1-2 łyżki rumu. Syrop będzie potrzebny do nasączenia ciasta.  

Przejdź do złożenia ciasta. Na dolnej części biszkoptu wyłóż 1/3 kremu budyniowego, przykryj pierwszym ciastem filo, następnie wyłóż kolejną porcję kremu, drugi arkusz filo, a na koniec resztę masy budyniowej i rozsmaruj. Przykryj całość drugą częścią biszkoptu i lekko ugnieć ciasto, natomiast boki obsyp posiekanymi migdałami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Przygotuj lukier. Białko ubij na sztywną pianę, dosypując cukier. Do gęstej, błyszczącej masy dolej kilka kropli soku z cytryny i delikatnie wymieszaj. Wyłóż większą część lukru na ciasto, rozsmaruj, aby stworzyć gładką powierzchnię. Resztę lukru przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta różyczkami z lukru. Dla większego kontrastu koloru i smaku posyp ciasto plasterkami kiwi. Wstaw ciasto "Filozof" do lodówki do schłodzenia i podawaj zawsze zimne.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce