Reklama
Reklama

W dzieciństwie nie mogłam doczekać się tego ciasta. Teraz sama robię specjał babuni

Wiele osób pomimo spróbowania nowoczesnych serników na zimno, czy malinowych chmurek, dalej uważa, że najlepsze są domowe, proste babki. Jeżeli również należy do miłośników klasyki, koniecznie skuś się na specjał babuni. Takie ciasto z dużym prawdopodobieństwem pojawiło się co najmniej kilka razy, w każdym domu. Nic dziwnego, jest miękkie, puszyste, odpowiednio słodkie i kakaowe. Obiecujemy, nie pozostanie po nim nawet okruszek.


Pamiętasz to ciasto, które zawsze znajdowało się u babci na stole? A nawet gdy go zabrakło, niemal natychmiast pojawiało się nowe. Było wilgotne, miękkie, czekoladowe. Taki prawdziwy specjał babuni. Ten słodki wypiek będzie idealny, kiedy spodziewasz się gości, a nie za bardzo masz czas i ochotę na wizytę w sklepie. Wśród listy składników znajdują się produkty, które z dużym prawdopodobieństwem masz w lodówce lub kuchennej szafce. Nie pozostało ci nic innego jak wziąć się do roboty i przygotować ciasto specjał babuni. 

Sprawdź także: Obłędny ucieraniec ze śliwkami. Miękkie i soczyste owoce na puszystym spodzie

Przepis na specjał babuni 

Specjał babuni doskonale sprawdzi się, jako słodki deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować keksówki, my polecamy tę o wymiarach 35cmx12 cm. Przygotuj także: 

  • 80 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 75 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1 łyżka kakao w proszku, 
  • 1 łyżka wrzącej wody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ½ łyżeczki soli.

Jak zrobić specjał babuni? 

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij przez kilka minut z dodatkiem mleka. Do białek z kolei dodaj powoli cukier, cały czas ubijając, do momentu powstania sztywnych szczytów Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj i odstaw. W kubku lub niewielkiej miseczce rozprowadź kakao w łyżce wrzącej wody do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Odstaw. 

W kolejnej misce umieść: masło, 50 g cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Utrzyj wszystko do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj żółtka z mlekiem w dwóch partiach, dobrze mieszając za każdym razem. Następnie dodaj suche składniki, także w dwóch partiach. Mieszaj po każdym dodaniu, by nie pozostały białe smugi. Dołóż białka i delikatnie wmieszaj je za pomocą gumowej lub drewnianej szpatułki. 

Podziel masę na 2 części w proporcji 1/3 do 2/3. Do mniejszej części dodaj pastę kakaową i delikatnie wmieszaj. 

Do formy keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej 2 łyżki jasnego ciasta, a następnie 1 łyżkę ciemnego. Powtarzaj do wykończenia składników. Na koniec ostrym nożem przejedź przez całą głębokość ciasta między dwoma krótszymi bokami formy. Dodatkowo możesz zakręcić nim kilka razy.  

Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Wstaw formę i piecz ciasto przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Specjał babuni wyjmij z pieca i zostaw w foremce na 15 minut. Następnie je wyjmij i studź na kratce. Podawaj po całkowitym schłodzeniu.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta