Reklama
Reklama

Obłędny ucieraniec ze śliwkami. Miękkie i soczyste owoce na puszystym spodzie

​Ucieraniec ze śliwkami to puszyste i leciutkie ciasto, które z wierzchu pokryte jest solidną dawką soczystych śliwek. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to koniecznie musisz upiec ucierańca. Deser robi się błyskawicznie i bardzo prosto. Przetestuj sprawdzoną recepturę.

Ucieraniec ze śliwkami to prawdziwy klasyk wśród polskich wypieków. Wypróbuj, a na pewno nie będziesz żałować. Tym bardziej że ten deser robi się naprawdę szybko i łatwo. Przetestuj nasz sprawdzony przepis.

Ucieraniec ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej 450, 
  • 70 g mąki ziemniaczanej, 
  • 200 g cukru, 
  • 250 g margaryny,  
  • 5 jajek, 
  • opakowanie cukru z wanilią,  
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 600 g śliwek.  

Sposób wykonania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Margarynę wyjmij z lodówki, aby zmiękła. 

Ubij margarynę z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do przygotowanej formy (o średnicy ok. 22 cm) i wyrównaj powierzchnię. 

Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój na ósemki. Ułóż śliwki na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem. 

Dlaczego warto jeść śliwki?

Choć ucieraniec ze śliwkami jest przepyszny, to skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Wszystko za sprawą owoców i ich prozdrowotnych właściwości.

Śliwki są bardzo zdrowe. W ich składzie znajdują się antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i chronią przed wieloma poważnymi chorobami, jak cukrzyca czy miażdżyca. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się komórek i regenerują skórę.

Owoce są też wspaniałym źródłem witamin (w tym A, C, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (np. wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu). Dostarczają również pektyn, które skutecznie usprawniają trawienie, dbają o prawidłową pracę jelit i usuwają uporczywe wzdęcia i zaparcia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | śliwki