Obłędny ucieraniec ze śliwkami. Miękkie i soczyste owoce na puszystym spodzie
Ucieraniec ze śliwkami to puszyste i leciutkie ciasto, które z wierzchu pokryte jest solidną dawką soczystych śliwek. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to koniecznie musisz upiec ucierańca. Deser robi się błyskawicznie i bardzo prosto. Przetestuj sprawdzoną recepturę.
Ucieraniec ze śliwkami to prawdziwy klasyk wśród polskich wypieków. Wypróbuj, a na pewno nie będziesz żałować. Tym bardziej że ten deser robi się naprawdę szybko i łatwo. Przetestuj nasz sprawdzony przepis.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej 450,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 250 g margaryny,
- 5 jajek,
- opakowanie cukru z wanilią,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600 g śliwek.
Sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Margarynę wyjmij z lodówki, aby zmiękła.
Ubij margarynę z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do przygotowanej formy (o średnicy ok. 22 cm) i wyrównaj powierzchnię.
Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój na ósemki. Ułóż śliwki na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Choć ucieraniec ze śliwkami jest przepyszny, to skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Wszystko za sprawą owoców i ich prozdrowotnych właściwości.
Śliwki są bardzo zdrowe. W ich składzie znajdują się antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i chronią przed wieloma poważnymi chorobami, jak cukrzyca czy miażdżyca. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się komórek i regenerują skórę.
Owoce są też wspaniałym źródłem witamin (w tym A, C, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (np. wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu). Dostarczają również pektyn, które skutecznie usprawniają trawienie, dbają o prawidłową pracę jelit i usuwają uporczywe wzdęcia i zaparcia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie