W PRL-u był rarytasem i najlepszym deserem. Wraca do polskiej kuchni w ulepszonej wersji
W PRL dzieciaki zajadały się koglem-moglem. Dziś ten prosty deser zyskuje drugie życie i ponownie podbija nasze kubki smakowe. Poznaj na nowo kogel-mogel dzięki przepisowi na prosty i efektowny deser z truskawkami.
Kogel-mogel jest deserem o prostym składzie. Do przygotowania tradycyjnej wersji potrzebujesz jedynie dwóch składników. To sprawia, że możesz przygotować go zawsze, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. W nowoczesnej odsłonie kogel-mogel zyskuje owocową nutę i słodycz śmietanki. Sprawdź koniecznie przepis na kogel-mogel w nowej wersji.
Kogel-mogel w latach 80. XX był ulubionym deserem dzieci, choć jego historia jest znacznie dłuższa i sięga XVII wieku. Podejrzewa się, że receptura pochodzi z kuchni żydowskiej. Znana jest także w kuchni niemieckiej, austriackiej, rosyjskiej, a nawet węgierskiej.
Największą popularność w Polsce kogel-mogel zyskał jednak w czasach PRL. Był doskonałą odpowiedzią na puste półki w sklepach. Z dwóch składników rodzice potrafili wyczarować deser, który zaspokajał ochotę dzieci na coś słodkiego. Niektórzy dodawali do niego kakao, cynamon, wanilię czy w wersji dla dorosłych - odrobinę alkoholu np. rum.
Przeczytaj także: PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata
Podstawą tego prostego deseru są surowe żółtka jaj. Te z kolei są bogatym źródłem witamin A, D, E, K, a także:
- lecytyny i choliny - poprawiają pamięć i koncentrację, wspierają układ nerwowy;
- luteiny i zeaksantyny - chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Dziś kogel-mogel nie jest tak popularny ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą z surowych jaj. Aby tego uniknąć, wystarczy dobrze przemyć jajka przed rozbiciem, a nawet sparzyć je wrzątkiem. Można także sięgnąć po jaja naświetlane promieniami UV przeznaczone do gastronomii. Podczas tego procesu usuwane są wszelkie baterie i grzyby znajdujące się na skorupce.
Tradycyjny kogel-mogel jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz jedynie dwóch żółtek jaj i dwóch łyżek cukru. Żółtka oddziel od białek i przelej do miski lub kubka. Wsyp do nich cukier i ubijaj za pomocą łyżeczki lub widelca do uzyskania gęstej masy i rozpuszczenia się cukru. Możesz także ubić żółtka za pomocą trzepaczki lub miksera. Wówczas uzyskasz bardziej puszystą masę.
Tradycyjny kogel-mogel podawany był w szklankach. Mógł być samodzielnym deserem lub składnikiem dodawanym do lodów czy ciast.
Kogel-mogel możesz przygotować w nowej odświeżonej wersji z dodatkiem truskawkowej frużeliny i bitej śmietany. W ten sposób prosty PRL-owski przysmak stał się efektownym deserem, który możesz podać na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- śmietanki 36 proc. - 250 ml,
- ż̇ółtek jaj - 4 szt.,
- cukru - 3 łyżki,
- pasty waniliowej - 1 łyżeczka,
- żelatyny - 2.
Do przygotowania frużeliny potrzebujesz:
- truskawek - 200 g,
- wody - 3 łyżki,
- wody różanej - 1 łyżki (jeśli nie masz dodaj zwykłej wody),
- cukru żelfixu - 1 łyżki.
Dodatkowo do ozdoby deseru na wierzchu potrzebujesz:
- śmietanki 36 proc. - 150 ml,
- cukru pudru - 1 łyżki,
- kakao - 1 łyżki.
Jak przygotować kogel-mogel w odświeżonej wersji? Oto instrukcja krok po kroku.
- Żółtka ucieraj z cukrem na puszystą piankę w metalowej misce. Możesz robić to za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Do niewielkiego rondelka wlej śmietankę (250 ml), dodaj żelatynę i wanilię. Zagotuj, cały czas mieszając.
- Zagotuj wodę w garnku. Do żółtek powoli dodawaj śmietankę w trzech porcjach, cały czas mieszając masę. Miskę z masą jajeczną przenieść nad gotujący się garnek. Na parze ubijaj dalej żółtka przez 15 min.
- Do niewielkiego rondelka przełóż truskawki, dodaj wodę i wodę różaną. Gotuj na małym ogniu.
- Masę z żółtkami zdejmij z garnka i ubijaj do wystudzenia.
- Do rozgotowanych truskawek dodaj żel fix i gotuj przez 5 min.
- Do pucharków przełóż gotową frużelinę, a na nią wylej masę jajeczną, pozostawiając w pucharkach jeszcze miejsce na bitą śmietanę. Pucharki przełóż do lodówki na 6 h.
- Śmietankę 36% (150 ml) ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Przed podaniem ozdób deser bitą śmietaną i na końcu posyp kakao.
Tak przygotowany kogel-mogel ma puszystą i sztywną konsystencję. Słodyczy nadaje mu nie tylko cukier, ale także słodka śmietanka i owocowa frużelina. Z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Smacznego.
Masz ochotę na więcej PRL-owych smaków z młodości? Koniecznie sprawdź ciastka orzeszki sprawdzony przepis. Nostalgia zamknięta w prostym i pysznym deserze.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz