Reklama
Reklama

W PRL-u był rarytasem i najlepszym deserem. Wraca do polskiej kuchni w ulepszonej wersji

W PRL dzieciaki zajadały się koglem-moglem. Dziś ten prosty deser zyskuje drugie życie i ponownie podbija nasze kubki smakowe. Poznaj na nowo kogel-mogel dzięki przepisowi na prosty i efektowny deser z truskawkami.

Kogel-mogel jest deserem o prostym składzie. Do przygotowania tradycyjnej wersji potrzebujesz jedynie dwóch składników. To sprawia, że możesz przygotować go zawsze, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. W nowoczesnej odsłonie kogel-mogel zyskuje owocową nutę i słodycz śmietanki. Sprawdź koniecznie przepis na kogel-mogel w nowej wersji.  

Kogel-mogel - najlepszy deser PRL-u

Kogel-mogel w latach 80. XX był ulubionym deserem dzieci, choć jego historia jest znacznie dłuższa i sięga XVII wieku. Podejrzewa się, że receptura pochodzi z kuchni żydowskiej. Znana jest także w kuchni niemieckiej, austriackiej, rosyjskiej, a nawet węgierskiej.  

Reklama

Największą popularność w Polsce kogel-mogel zyskał jednak w czasach PRL. Był doskonałą odpowiedzią na puste półki w sklepach. Z dwóch składników rodzice potrafili wyczarować deser, który zaspokajał ochotę dzieci na coś słodkiego. Niektórzy dodawali do niego kakao, cynamon, wanilię czy w wersji dla dorosłych - odrobinę alkoholu np. rum.  

Przeczytaj także: PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

Podstawą tego prostego deseru są surowe żółtka jaj. Te z kolei są bogatym źródłem witamin A, D, E, K, a także: 

  • lecytyny i choliny - poprawiają pamięć i koncentrację, wspierają układ nerwowy; 
  • luteiny i zeaksantyny - chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i szkodliwym działaniem promieniowania UV.  

Dziś kogel-mogel nie jest tak popularny ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą z surowych jaj. Aby tego uniknąć, wystarczy dobrze przemyć jajka przed rozbiciem, a nawet sparzyć je wrzątkiem. Można także sięgnąć po jaja naświetlane promieniami UV przeznaczone do gastronomii. Podczas tego procesu usuwane są wszelkie baterie i grzyby znajdujące się na skorupce.   

Jak zrobić tradycyjny kogel-mogel?

Tradycyjny kogel-mogel jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz jedynie dwóch żółtek jaj i dwóch łyżek cukru. Żółtka oddziel od białek i przelej do miski lub kubka. Wsyp do nich cukier i ubijaj za pomocą łyżeczki lub widelca do uzyskania gęstej masy i rozpuszczenia się cukru. Możesz także ubić żółtka za pomocą trzepaczki lub miksera. Wówczas uzyskasz bardziej puszystą masę.  

Tradycyjny kogel-mogel podawany był w szklankach. Mógł być samodzielnym deserem lub składnikiem dodawanym do lodów czy ciast.  

Kogel-mogel w nowoczesnej wersji

Kogel-mogel możesz przygotować w nowej odświeżonej wersji z dodatkiem truskawkowej frużeliny i bitej śmietany. W ten sposób prosty PRL-owski przysmak stał się efektownym deserem, który możesz podać na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Do jego przygotowania potrzebujesz

  • śmietanki 36 proc. - 250 ml,  
  • ż̇ółtek jaj - 4 szt.,
  • cukru - 3 łyżki, 
  • pasty waniliowej - 1 łyżeczka, 
  • żelatyny - 2.

Do przygotowania frużeliny potrzebujesz

  • truskawek - 200 g, 
  • wody - 3 łyżki, 
  • wody różanej - 1 łyżki (jeśli nie masz dodaj zwykłej wody),
  • cukru żelfixu - 1 łyżki.

Dodatkowo do ozdoby deseru na wierzchu potrzebujesz: 

  • śmietanki 36 proc. - 150 ml,
  • cukru pudru - 1 łyżki, 
  • kakao - 1 łyżki.

Jak przygotować kogel-mogel w odświeżonej wersji? Oto instrukcja krok po kroku. 

  1. Żółtka ucieraj z cukrem na puszystą piankę w metalowej misce. Możesz robić to za pomocą trzepaczki lub miksera.  
  2. Do niewielkiego rondelka wlej śmietankę (250 ml), dodaj żelatynę i wanilię. Zagotuj, cały czas mieszając.  
  3. Zagotuj wodę w garnku. Do żółtek powoli dodawaj śmietankę w trzech porcjach, cały czas mieszając masę. Miskę z masą jajeczną przenieść nad gotujący się garnek. Na parze ubijaj dalej żółtka przez 15 min.  
  4. Do niewielkiego rondelka przełóż truskawki, dodaj wodę i wodę różaną. Gotuj na małym ogniu.  
  5. Masę z żółtkami zdejmij z garnka i ubijaj do wystudzenia.  
  6. Do rozgotowanych truskawek dodaj żel fix i gotuj przez 5 min. 
  7. Do pucharków przełóż gotową frużelinę, a na nią wylej masę jajeczną, pozostawiając w pucharkach jeszcze miejsce na bitą śmietanę. Pucharki przełóż do lodówki na 6 h.  
  8. Śmietankę 36% (150 ml) ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego.  
  9. Przed podaniem ozdób deser bitą śmietaną i na końcu posyp kakao.  

Tak przygotowany kogel-mogel ma puszystą i sztywną konsystencję. Słodyczy nadaje mu nie tylko cukier, ale także słodka śmietanka i owocowa frużelina. Z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Smacznego.

Masz ochotę na więcej PRL-owych smaków z młodości? Koniecznie sprawdź ciastka orzeszki sprawdzony przepis. Nostalgia zamknięta w prostym i pysznym deserze.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne

Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | Polska Rzeczpospolita Ludowa | dania z prl