W PRL-u było hitem każdej domówki. Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego smak
Dla jednych smakołyki z PRL-u dawno odeszły do lamusa i właśnie tam powinny pozostać. Jednak niektórzy nadal wspominają je z nostalgią. Wszystkim miłośnikom kulinarnej klasyki na pewno zasmakuje ciasto Niebo w gębie. Ten warstwowy wypiek łączy w sobie najlepsze jesienne smaki, sprawdzi się do popołudniowej kawy, a także na specjalne okazje.
Jabłka i orzechy włoskie to jesienne połączenie, które smakuje wybornie. Polskie owoce sprawdzą się nie tylko w szarlotkach i jabłecznikach. Będą świetną bazą do przygotowania niebiańskiego wypieku z PRL-u, który robił furorę na wszystkich prywatkach i imieninach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto Niebo w gębie.
Pomimo tego, że w PRL-u często w sklepach brakowało wielu produktów, sprytnie gospodynie i tak potrafiły wyczarować smakowite desery na rodzinne uroczystości. Oprócz klasyków takich jak blok czekoladowy, krem sułtański, czy domowe ciasta z sezonowymi owocami, czasem na stołach pojawiało się ciasto Niebo w gębie. Ten wypiek dla początkującego cukiernika może wydawać się niemałym wyzwaniem, ale bez obaw, pomimo wielu warstw, wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy trzymać się przepisu.
Podstawą jest kruche ciasto, najlepiej zrobić je z dodatkiem masła i żółtek. Następnie przychodzi czas na lekką i orzeźwiającą, słodko-kwaśną masę jabłkową z dodatkiem galaretki, która zapewni stabilną konsystencję. Teraz pora na warstwę, która dodaje ciekawej tekstury. Zrobisz ją z orzechów włoskich, które należy zmielić, a następnie połączyć je z mlekiem, masłem i cukrem pudrem. Jakby tego było mało, wierzch ciasta zdobi lśniąca polewa czekoladowa. W czasach PRL-u było dosyć trudno o prawdziwą czekoladę. Jednak teraz bez problemu możemy kupić ją, w każdym sklepie, chociaż niestety jej ceny ciągle idą w górę. W zależności od twoich upodobań możesz postawić na tę w wersji gorzkiej, lub nieco słodszej, mlecznej.
Sprawdź także: Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać
Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta Niebo w gębie inspirowanego klasykiem z PRL-u, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie blacha o wymiarach 21 x 35 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g szklanki cukru,
- 2 żółtka.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek,
- 1 galaretka jabłkowa lub cytrynowa,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru.
Składniki na warstwę orzechową:
- 200 g orzechów włoskich,
- 125 ml mleka,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady,
- 80 ml śmietanki.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i żółtka, zagnieć ciasto. Upiecz dwa blaty w 180 stopniach przez około pół godziny.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i podduś, do momentu aż zaczną się rozpadać. Kiedy będą jeszcze gorące, wsyp do nich galaretkę i dodaj cynamon. Masę możesz dodatkowo posłodzić. Wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Wyłóż jabłkową masę na pierwszy blat, a następnie przykryj go drugim.
- Do zmielonych orzechów dodaj gorące mleko, wymieszaj i odstaw. Masło ubij z cukrem, połącz z mleczno-orzechową masą, a następnie posmaruj nią blat ciasta.
- W rondelku podgrzej śmietankę, uważaj, aby się nie przypaliła, ani nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż masa będzie gładka. Gotową polewę wylej na ciasto.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl, domowe-wypieki.com
Zobacz też:
Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach
Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie
Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody