Reklama
Reklama

W PRL-u było hitem każdej domówki. Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego smak

Dla jednych smakołyki z PRL-u dawno odeszły do lamusa i właśnie tam powinny pozostać. Jednak niektórzy nadal wspominają je z nostalgią. Wszystkim miłośnikom kulinarnej klasyki na pewno zasmakuje ciasto Niebo w gębie. Ten warstwowy wypiek łączy w sobie najlepsze jesienne smaki, sprawdzi się do popołudniowej kawy, a także na specjalne okazje.

Jabłka i orzechy włoskie to jesienne połączenie, które smakuje wybornie. Polskie owoce sprawdzą się nie tylko w szarlotkach i jabłecznikach. Będą świetną bazą do przygotowania niebiańskiego wypieku z PRL-u, który robił furorę na wszystkich prywatkach i imieninach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto Niebo w gębie.  

Niebiański wypiek z PRL-u 

Pomimo tego, że w PRL-u często w sklepach brakowało wielu produktów, sprytnie gospodynie i tak potrafiły wyczarować smakowite desery na rodzinne uroczystości. Oprócz klasyków takich jak blok czekoladowy, krem sułtański, czy domowe ciasta z sezonowymi owocami, czasem na stołach pojawiało się ciasto Niebo w gębie. Ten wypiek dla początkującego cukiernika może wydawać się niemałym wyzwaniem, ale bez obaw, pomimo wielu warstw, wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy trzymać się przepisu.  

Reklama

Podstawą jest kruche ciasto, najlepiej zrobić je z dodatkiem masła i żółtek. Następnie przychodzi czas na lekką i orzeźwiającą, słodko-kwaśną masę jabłkową z dodatkiem galaretki, która zapewni stabilną konsystencję. Teraz pora na warstwę, która dodaje ciekawej tekstury. Zrobisz ją z orzechów włoskich, które należy zmielić, a następnie połączyć je z mlekiem, masłem i cukrem pudrem. Jakby tego było mało, wierzch ciasta zdobi lśniąca polewa czekoladowa. W czasach PRL-u było dosyć trudno o prawdziwą czekoladę. Jednak teraz bez problemu możemy kupić ją, w każdym sklepie, chociaż niestety jej ceny ciągle idą w górę. W zależności od twoich upodobań możesz postawić na tę w wersji gorzkiej, lub nieco słodszej, mlecznej.  

Sprawdź także:  Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać

Ciasto Niebo w gębie - przepis 

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta Niebo w gębie inspirowanego klasykiem z PRL-u, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie blacha o wymiarach 21 x 35 cm.  

Składniki na kruche ciasto:  

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g szklanki cukru, 
  • 2 żółtka.  

Składniki na masę jabłkową: 

  • 1,5 kg jabłek, 
  • 1 galaretka jabłkowa lub cytrynowa, 
  • szczypta cynamonu, 
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru.  

Składniki na warstwę orzechową: 

  • 200 g orzechów włoskich,  
  • 125 ml mleka, 
  • 100 g masła, 
  • 100 g cukru pudru. 

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 200 g czekolady,  
  • 80 ml śmietanki.  

Przygotowanie:  

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i żółtka, zagnieć ciasto. Upiecz dwa blaty w 180 stopniach przez około pół godziny.   
  2. Jabłka umyj, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i podduś, do momentu aż zaczną się rozpadać. Kiedy będą jeszcze gorące, wsyp do nich galaretkę i dodaj cynamon. Masę możesz dodatkowo posłodzić. Wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia.  
  3. Wyłóż jabłkową masę na pierwszy blat, a następnie przykryj go drugim.  
  4. Do zmielonych orzechów dodaj gorące mleko, wymieszaj i odstaw. Masło ubij z cukrem, połącz z mleczno-orzechową masą, a następnie posmaruj nią blat ciasta.  
  5. W rondelku podgrzej śmietankę, uważaj, aby się nie przypaliła, ani nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż masa będzie gładka. Gotową polewę wylej na ciasto.  
  6. Ciasto przechowuj w lodówce.  

Źródła: terazgotuje.pl, domowe-wypieki.com 

Zobacz też:

Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie

Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta