Reklama
Reklama

Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać

Szybkie ciasto na biszkoptach to deser, który smakuje jak połączenie tiramisu i ciasta snikers. Jego przygotowanie wymaga minimum wysiłku, a efekt zawsze zachwyca. Idealnie pasuje do filiżanki kawy i herbaty. Zrób je na rodzinną imprezę, goście poproszą o dokładkę, a ty będziesz żałować, że nie zrobiłeś większej porcji.

Jeśli czeka cię wizyta gości, a ty nie masz pomysłu, jakim ciastem ich poczęstować, postaw na szybkie ciasto na biszkoptach. Gwarantujemy, że ten deser zawsze się udaje. Połączenie tiramisu z masą czekoladową i karmelowo-orzechową pasuje do siebie idealnie. Ten słodki deser przełamany nutą kawy i lekko słonym karmelem jest tak smaczny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 

Sprawdź także: Puszysta, delikatna i pachnie cynamonem. Rolada jabłkowa to deser, który zawsze robi wrażenie

Reklama

Przepis na szybkie ciasto na biszkoptach

Zanim zabierzesz się za przyrządzanie deseru, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma około 20 x 25 cm.

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g biszkoptów języczków, 
  • 200 ml zaparzonej, mocnej kawy, 
  • 8 żółtek, 
  • 400 g serka mascarpone, 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 300 g cukru kryształu,  
  • 20 ml wody,  
  • 150 ml śmietany kremówki 30 proc., 
  • szczypta soli, 
  • 100 g orzeszków ziemnych (niesolonych), 
  • 250 g czekolady mlecznej, 
  • 50 g masła.

Jak zrobić szybkie ciasto na biszkoptach? 

Przygotuj formę o wymiarach około 20x25 cm. Połowę biszkoptów zanurz (na 1-2 sekundy) po kolei w przestudzonej kawie i ułóż z nich warstwę na dnie formy (przytnij biszkopty tak, by wypełniły dno formy w całości). 

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masy serek mascarpone. Połowę masy wyłóż na biszkopty i wstaw formę do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Pokrusz czekoladę do rondelka. Dołóż masło. Roztop składniki na niskiej mocy palnika i wymieszaj na jednolity sos. Odstaw do przestudzenia. 

W osobnym rondelku podgrzej cukier z wodą. Podgrzewając, cały czas mieszaj, aż cukier rozpuści się i zbrązowieje. Wówczas dodaj do niego śmietanę kremówkę, szczyptę soli i posiekane orzeszki ziemne. 

Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Rozprowadź połowę czekoladowego sosu na warstwie z mascarpone. Na wierzch wyłóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkoptach rozsmaruj resztę masy z mascarpone, a na niej karmel z orzechami. Na karmelu rozprowadź resztę sosu czekoladowego. 

Wstaw ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ten oryginalny smak śni mi się po nocach. Najlepsza surówka z kapusty i buraka

Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik

Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta