Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach
Specjał Teściowej to ciasto, które smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. Jest puszyste, pachnące i wprost stworzone na jesień, bo jego podstawą jest delikatne purée z dyni. Deser łatwo się przygotowuje, pięknie wygląda na stole i doskonale pasuje do kubka herbaty lub kawy.
Każdy ma czasem ochotę na kawałek domowego ciasta - takiego, które przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań. Właśnie takiem wypiekiem jest Specjał Teściowej - prosty, a zarazem wyjątkowy deser. To wyśmienite ciasto dyniowe w kształcie babki, które kusi wilgotnym wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Dodatek wanilii, cynamonu i lukru pomarańczowego sprawia, że smak jest jednocześnie delikatny i bardzo aromatyczny. Wypiek idealnie wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Będzie pasował na każdą okazję - czy to rodzinny obiad, czy spokojne popołudnie z książką. Gdy raz spróbujesz Specjału Teściowej, to przy każdej kolejnej degustacji, na pewno wrócisz po dokładkę.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 300 g purée z dyni,
- 170 g płynnego masła,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 3 jajka,
- 120 g drobnego cukru,
- 80 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 75 g zimnego masła 82%,
- 50 g cukru.
Składniki na lukier:
- 80 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z pomarańczy.
Sposób wykonania:
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło - pokrojone w kosteczkę). Nie zagniataj ich, lecz rozcieraj palcami. Gdy ciasto uzyska grudkowatą konsystencję, schłodź je w lodówce.
Przygotuj purée z dyni (najlepiej hokkaido). Pokrojoną na ósemki, pozbawioną pestek dynię upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (potrwa to około 30 minut). Obierz ze skórki i zblenduj. Odmierz 300 g.
Połącz purée z dyni z płynnym, przestudzonym masłem i skórką z pomarańczy.
Utrzyj żółtka z połową cukru na jasną, puszystą masę. Wymieszaj z jogurtem i ekstraktem z wanilii.
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. W trakcie ubijania partiami dodaj do niej resztę cukru.
Połącz masę dyniową z masą z żółtek. Wmieszaj w nią szpatułką przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z cynamonem i sodą. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Przelej masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem o średnicy 25 cm. Równomiernie oprósz ciasto kruszonką.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia. Polej lukrem przygotowanym z wymieszanych ze sobą cukru pudru i soku z pomarańczy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie
Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody
W PRL-u było hitem każdej domówki. Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego smak