Reklama
Reklama

Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Specjał Teściowej to ciasto, które smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. Jest puszyste, pachnące i wprost stworzone na jesień, bo jego podstawą jest delikatne purée z dyni. Deser łatwo się przygotowuje, pięknie wygląda na stole i doskonale pasuje do kubka herbaty lub kawy.

Co to jest ciasto Specjał Teściowej?

Każdy ma czasem ochotę na kawałek domowego ciasta - takiego, które przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań. Właśnie takiem wypiekiem jest Specjał Teściowej - prosty, a zarazem wyjątkowy deser. To wyśmienite ciasto dyniowe w kształcie babki, które kusi wilgotnym wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Dodatek wanilii, cynamonu i lukru pomarańczowego sprawia, że smak jest jednocześnie delikatny i bardzo aromatyczny. Wypiek idealnie wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Będzie pasował na każdą okazję - czy to rodzinny obiad, czy spokojne popołudnie z książką. Gdy raz spróbujesz Specjału Teściowej, to przy każdej kolejnej degustacji, na pewno wrócisz po dokładkę.

Reklama

Specjał Teściowej - przepis na ciasto

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 300 g purée z dyni, 
  • 170 g płynnego masła, 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, 
  • 3 jajka, 
  • 120 g drobnego cukru, 
  • 80 g jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 200 g mąki pszennej tortowej, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na kruszonkę: 

  • 100 g mąki pszennej tortowej, 
  • 75 g zimnego masła 82%,
  • 50 g cukru.

Składniki na lukier: 

  • 80 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy. 

Sposób wykonania:

Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło - pokrojone w kosteczkę). Nie zagniataj ich, lecz rozcieraj palcami. Gdy ciasto uzyska grudkowatą konsystencję, schłodź je w lodówce. 

Przygotuj purée z dyni (najlepiej hokkaido). Pokrojoną na ósemki, pozbawioną pestek dynię upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (potrwa to około 30 minut). Obierz ze skórki i zblenduj. Odmierz 300 g. 

Połącz purée z dyni z płynnym, przestudzonym masłem i skórką z pomarańczy.

Utrzyj żółtka z połową cukru na jasną, puszystą masę. Wymieszaj z jogurtem i ekstraktem z wanilii. 

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. W trakcie ubijania partiami dodaj do niej resztę cukru. 

Połącz masę dyniową z masą z żółtek. Wmieszaj w nią szpatułką przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z cynamonem i sodą. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek. 

Przelej masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem o średnicy 25 cm. Równomiernie oprósz ciasto kruszonką.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia. Polej lukrem przygotowanym z wymieszanych ze sobą cukru pudru i soku z pomarańczy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie

Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody

W PRL-u było hitem każdej domówki. Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze