W Syrii podają ją na weselach lub urodzinach. Ja zaczęłam jadać na śniadanie, smakuje obłędnie
Fani słodkich śniadań oszaleją na punkcie tego przepisu. Ta syryjska owsianka zwykle przygotowywana jest na specjalne okazje. Nie ma jednak żadnych przeszkód, aby wprowadzić ją do naszej kuchni. Jest słodka, orzechowa i sycąca, a do jej przygotowania będziesz potrzebował jedynie kilku składników. Takiego sposobu na przygotowanie kaszy manny na pewno nie znałeś.
Kasza manna to produkt, który kojarzy nam się głównie z mdłą potrawą z przedszkola. Na szczęście nigdy nie jest za późno, aby to zmienić. Okazuje się, że jako składnik pojawia się w różnych kuchniach na całym świecie. Poznaj przepis pochodzący z Syrii, który sprawi, że spojrzysz na kaszę mannę całkiem inaczej.
Semolina, czyli kasza manna to składnik, który popularny jest praktycznie na całym świecie. To gruboziarnista mąka lub drobna kasza, którą otrzymuje się z pszenicy. Wykorzystywana jest do produkcji makaronów, kuskusu, a nawet pizzy. Niestety w naszej kulturze większość z nas mogła poznać ją w formie mdłej i nieapetycznej zupy mlecznej. Na szczęście syryjska owsianka może pomóc nam zmienić nasze wyobrażenie na temat tego składnika.
Mamouniyeh, podobnie jak tradycyjną zupę mleczną, przygotujemy bardzo szybko i prosto. To, co ją jednak wyróżnia to brak mleka i dodatek masła. Dzięki niemu mamy szansę przygotować danie, które będzie charakteryzowało się orzechowym smakiem i będzie syciło na długo.
Masło topimy na patelni i podsmażamy na nim nasze ulubione orzechy, przez co już w pierwszym kroku nadajemy potrawie unikatowego aromatu. Kaszę mannę wrzucamy nie do mleka, a do wody z cukrem. Dzięki temu całość jest bardziej świeża niż klasyczna odsłona zupy mlecznej. Ostatnim, kluczowym etapem jest nałożenie dodatków. Oprócz podsmażonych wcześniej orzechów idealnie sprawdzą się nasze ulubione owoce, jak maliny, borówki czy banan. Owsiankę warto wykończyć za pomocą łyżki kwaśnej śmietany, która przełamie słodki smak.
Zobacz także: Dyniowe pączusie z dziurką. Rozpływają się w ustach i są zdrowsze od klasycznych
Składniki:
- szklanka kaszy manny,
- 4 łyżki masła,
- 4 szklanki wody,
- szklanka cukru,
- dodatkowo: ulubione orzechy, owoce, cynamon, kwaśna śmietana.
Sposób wykonania:
Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią wybrane przez nas orzechy. Sprawdzą się pistacje, migdały czy orzeszki piniowe. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż będą ładnie przyrumienione. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy je na później. W garnku umieszczamy wodę oraz cukier i powoli podgrzewamy, mieszając, aby się rozpuścił.
Na użytej wcześniej patelni rozpuszczamy pozostałe masło. Następnie dodajemy kaszę mannę i smażymy, mieszając, aż będzie złota. Kiedy nabierze ładnego koloru, dodajemy ją do garnka ze słodką wodą i zwiększamy ogień. Gotujemy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Wystarczy 7-8 minut, a całość zacznie gęstnieć. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek i ozdabiamy za pomocą orzechów i owoców. Posypujemy ją cynamonem i dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku
Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?