W Tunezji zajadają na śniadanie. Pikantna zupa nazywa się jak gaworzenie dziecka
Tunezyjczycy wiedzą, jak dobrze zacząć dzień - najlepiej od talerza pikantnej, niezwykle aromatycznej zupy. Jej nazwa przypomina gaworzenie dziecka, a ognisty smak podbija podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, jak przygotować lablabi.
Nie musisz wyruszać w daleką podróż, aby wędrować po kulinarnej mapie świata - odkrywanie egzotycznych przepisów to prawdziwa przyjemność, prosta do realizacji także w domowym zaciszu. Dziś mamy do zaproponowania przepis na tunezyjską zupę z ciecierzycy, której nazwa zdecydowanie zapada w pamięci.
Lablabi - tunezyjska zupa z ciecierzycy, która zadziwia smakiem. W Polsce raczej rzadko zdarza się jeść zupę na śniadanie, ale okazuje się, że w Tunezji to norma. Właśnie lablabi podana z chrupiącym pieczywem cieszy się tam dużym powodzeniem jako doskonałe rozpoczęcie dnia.
Na pierwszy rzut oka prezentuje się niepozornie - garść ciecierzycy, trochę czosnku, woda, sporo przypraw. Już jedna łyżka rozwiewa jednak wszelkie wątpliwości. Lablabi zdecydowanie można uznać za kwintesencję kuchni tunezyjskiej, prostej i oszczędnej, ale pełnej pasji i smaku. Rzeczywiście, lablabi to zupa oparta na tanich składnikach, będąca jednocześnie wyjątkowo sycącą propozycją. Gotowana do miękkości ciecierzyca w czosnkowym bulionie doprawionym aromatycznymi przyprawami niejednokrotnie o poranku budzi Tunezyjczyków.
Pomimo że nazwa tej zupy przywodzi na myśl dziecinne gaworzenie, jej dojrzały smak zadziwia. Śmiało można zjeść ją o poranku, ale doskonale sprawdzi się także jako lunch czy kolacja.
Lista składników:
- 400 g suchej ciecierzycy,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 3 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z połowy cytryny,
- garść kolendry do dekoracji.
Zacznij od zalania wodą ciecierzycy dzień przed przygotowaniem zupy - ma tak stać całą noc.
Do garnka wlej 3 łyżki oliwy. Czosnek posiekaj, a następnie podsmaż. Dodaj do niego odsączoną ciecierzycę, zalej wodą tak aby przykryć ją całkowicie. Zagotuj, gotuj aż ciecierzyca zmięknie.
W tym czasie pokrój warzywa: marchewkę w plasterki, seler i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż to wszystko na dwóch łyżkach oliwy. Zmniejsz ogień, przykryj duś do miękkości przez kilka minut. Wsyp kardamon, kminek i paprykę, zamieszaj. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, ponownie zamieszaj, przypraw solą i pieprzem.
Połowę warzyw zmiksuj w blenderze, tak powstałą gładką masę wlej z powrotem do garnka z pozostałymi warzywami, zamieszaj i dodaj wodę. Jej ilość będzie zależna od tego, czy chcesz aby zupa była gęsta czy nieco rzadsza. Podgrzej przez kilka minut na małym ogniu, dodaj sok z cytryny.
Zupę lablabi podawaj posypaną kolendrą, z pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka