Reklama
Reklama

W Tunezji zajadają na śniadanie. Pikantna zupa nazywa się jak gaworzenie dziecka

Tunezyjczycy wiedzą, jak dobrze zacząć dzień - najlepiej od talerza pikantnej, niezwykle aromatycznej zupy. Jej nazwa przypomina gaworzenie dziecka, a ognisty smak podbija podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, jak przygotować lablabi.

Nie musisz wyruszać w daleką podróż, aby wędrować po kulinarnej mapie świata - odkrywanie egzotycznych przepisów to prawdziwa przyjemność, prosta do realizacji także w domowym zaciszu. Dziś mamy do zaproponowania przepis na tunezyjską zupę z ciecierzycy, której nazwa zdecydowanie zapada w pamięci.

Lablabi - tunezyjska zupa z ciecierzycy

Lablabi - tunezyjska zupa z ciecierzycy, która zadziwia smakiem. W Polsce raczej rzadko zdarza się jeść zupę na śniadanie, ale okazuje się, że w Tunezji to norma. Właśnie lablabi podana z chrupiącym pieczywem cieszy się tam dużym powodzeniem jako doskonałe rozpoczęcie dnia.

Reklama

Na pierwszy rzut oka prezentuje się niepozornie - garść ciecierzycy, trochę czosnku, woda, sporo przypraw. Już jedna łyżka rozwiewa jednak wszelkie wątpliwości. Lablabi zdecydowanie można uznać za kwintesencję kuchni tunezyjskiej, prostej i oszczędnej, ale pełnej pasji i smaku. Rzeczywiście, lablabi to zupa oparta na tanich składnikach, będąca jednocześnie wyjątkowo sycącą propozycją. Gotowana do miękkości ciecierzyca w czosnkowym bulionie doprawionym aromatycznymi przyprawami niejednokrotnie o poranku budzi Tunezyjczyków. 

Pomimo że nazwa tej zupy przywodzi na myśl dziecinne gaworzenie, jej dojrzały smak zadziwia. Śmiało można zjeść ją o poranku, ale doskonale sprawdzi się także jako lunch czy kolacja.

Lablabli - pikantna zupa z ciecierzycy - przepis

Lista składników:

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść kolendry do dekoracji.

Zacznij od zalania wodą ciecierzycy dzień przed przygotowaniem zupy - ma tak stać całą noc.

Do garnka wlej 3 łyżki oliwy. Czosnek posiekaj, a następnie podsmaż. Dodaj do niego odsączoną ciecierzycę, zalej wodą tak aby przykryć ją całkowicie. Zagotuj, gotuj aż ciecierzyca zmięknie.

W tym czasie pokrój warzywa: marchewkę w plasterki, seler i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż to wszystko na dwóch łyżkach oliwy. Zmniejsz ogień, przykryj duś do miękkości przez kilka minut. Wsyp kardamon, kminek i paprykę, zamieszaj. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, ponownie zamieszaj, przypraw solą i pieprzem. 

Połowę warzyw zmiksuj w blenderze, tak powstałą gładką masę wlej z powrotem do garnka z pozostałymi warzywami, zamieszaj i dodaj wodę. Jej ilość będzie zależna od tego, czy chcesz aby zupa była gęsta czy nieco rzadsza. Podgrzej przez kilka minut na małym ogniu, dodaj sok z cytryny. 

Zupę lablabi podawaj posypaną kolendrą, z pieczywem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa