W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
Spiżarnia przed nadejściem zimy powinna być wypełniona różnymi domowymi przysmakami, dzięki którym będziemy mieć pewność, że niczego nam nie zabraknie podczas długich chłodnych miesięcy. Jeśli zastanawiasz się, o jakie przetwory możesz wzbogacić swoje zapasy, podpowiadamy przepis na prosty dżem z winogron. Przygotujesz go szybko i nie będziesz musiał martwić się o pestki.
Przełom września i października to czas, kiedy winogrona są najlepsze. Warto wykorzystać ten moment na przygotowanie z ich dodatkiem domowych przetworów. Okazuje się, że stworzą nie tylko pyszne domowe wino, ale także smakowity dżem.
Winogrona zwykle kojarzone są z domowym winem albo sokiem. Niektórzy samodzielnie przygotowują z nich rodzynki. Niewiele osób decyduje się jednak na domowy dżem. A szkoda. Okazuje się, że owoce te mogą stworzyć pyszną, rozkosznie słodką konfiturę, która będzie idealnie nadawać się do kanapek, deserów czy naleśników. Może być dodatkiem do domowych placuszków i gofrów. Z kolei osoby, które wolą zdrowe przekąski, mogą śmiało parować winogronowy dżem z jogurtem naturalnym, owsianką czy musli. Sprawdzi się również do przekładania ciast, ciasteczek oraz tortów.
Do dżemów najlepiej sprawdzą się dwie odmiany winogron. Jedną z nich są winogrona Lidia. To dość wczesna odmiana, która tworzy owoce o pięknym kolorze, a także słodkim, deserowym smaku. Dojrzewają w drugiej połowie września i charakteryzują się dość sporym rozmiarem. Druga odmiana, którą warto wykorzystać do dżemów to Izabella. Podobnie jak winogrona Lidia jej owoce są dość spore i nawet przed całkowitym dojrzeniem zawierają w sobie dużo cukru. Jej grona są dość małe, a owoce mają ciemnofioletowy kolor i idealnie nadają się do przetworów.
Obawą niektórych osób mogą być pestki oraz skórki tych owoców. Są dość spore i twarde, przez co mogą przeszkadzać w gotowym dżemie. W tym przepisie nie będą jednak stanowić problemu. Całe winogrona wystarczy włożyć do garnka z cukrem i zagotować. Już po kilkunastu minutach gotowania zaczną się rozpadać, a my bez problemu będziemy mogli przetrzeć owoce przez sito, aby się ich pozbyć. Przekonaj się, jak prosto to zrobić.
Zobacz także: Korzystnie działa na serce, pomaga obniżyć cholesterol. Zrób nalewkę z czerwonych owoców
Składniki:
- kilogram ciemnych winogron,
- 150 g cukru,
- 2 cytryny,
- opcjonalnie: pół łyżeczki mielonego kardamonu.
Sposób wykonania:
Winogrona umyj i umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj cukier i opcjonalnie kardamon. Przemieszaj całość i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. W tym czasie owoce powinny puścić sok.
Następnie ustaw garnek na ogniu i gotuj całość, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać, przestań gotować i pozostaw dżem do lekkiego przestudzenia. Owoce przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Uzyskany dżem przełóż do garnka i ponownie gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do dżemu. Po ok. 15 minutach całość powinna być gotowa.
Przełóż dżem do wyparzonych słoików i porządnie zakręć. Słoiki pasteryzuj przez ok. 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C. Gotowe przetwory ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut