Waniliowa czy czekoladowa? Nie musisz wybierać, postaw na babkę łaciatą
Babka łaciata, czyli babka marmurkowa przygotowana z dwóch rodzajów ciasta (czekoladowego i waniliowego) to bardzo efektowny wypiek. Sprawdzi się idealnie, kiedy nie możesz się zdecydować, jaki smak ciasta wybrać. Najlepiej wygląda po rozkrojeniu. Całości dopełnia polewa czekoladowa. Ciasto będzie doskonale prezentować się na wielkanocnym stole.
Do Wielkanocy pozostało jeszcze kilka tygodni. Jednak zapobiegliwe gospodynie już gromadzą przepisy, którymi uraczą domowników i gości. Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście smakowitych ciast. Klasykiem, który sprawdza się co roku, jest oczywiście babka, podpowiemy ci, jak przygotować ją w wersji dwukolorowej. Ten wypiek łączy w sobie delikatne nuty wanilii, oraz wyrazisty smak czekolady. Sprawdź, jak przygotować prostą, maślaną babkę łaciatą.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy formę z kominem o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 125 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła.
Przygotuj ciasto. Ogrzej jajka i mleko do temperatury pokojowej. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku.
Partiami przesiej do masy produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, sól), delikatnie mieszając ciasto szpatułką - tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do masy mleko. Podziel ciasto na 2 części. W jedną wmieszaj przestudzoną czekoladę, a w drugą ekstrakt waniliowy.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki o średnicy 24 cm. Przelej do niej część masy czekoladowej. Na nią wylej część masy waniliowej, a następnie znów czekoladową, waniliową... do wyczerpania ciasta. Przejedź wokół formy, przez środek ciasta, zanurzonym w nim do połowy nożem.
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 60-70 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku pokruszone czekolady i masło. Wymieszaj. Tężejącą polewą udekoruj wyjęta z formy babkę.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza babka czekoladowa, jaką jadłam. Na Wielkanoc to "must have"
Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad
Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania