Reklama
Reklama

Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą, z pieczonych ziemniaczków i z dodatkiem aromatycznego, ciągnącego się sera, to pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka idealnie komponuje się z aromatycznym, miękkim wnętrzem.

Do kotletów ziemniaczanych dodaj mortadelę

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą zasmakują miłośnikom sycących, domowych obiadów. Pieczone ziemniaki trzeba rozgnieść na gładkie purée, dodać jajko i mleko, przyprawić solą i pieprzem, aby powstała miękka masa, którą łatwo formować w kulki. Każdą z nich wypełnia się następnie mortadelą i startą mozzarellą. Ser, w trakcie smażenia, rozpuszcza się, więc dodaje daniu więcej soczystości i kremowości. Przed wrzuceniem na tłuszcz kotlety panieruje się w bułce tartej. Dopiero później smaży na złoty kolor. W porównaniu do klasycznych ziemniaczanych placków te z farszem są jeszcze bardziej sycące i rozgrzewające. Prostota przygotowania sprawia, że idealnie sprawdzą się jako szybki obiad dla całej rodziny. 

Reklama

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g mortadeli, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • jajko, 
  • łyżka mleka, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia ziemniaków, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia, 
  • natka pietruszki do podania. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyj i obtocz, w mundurkach, w oliwie z oliwek oraz połowie soli, a następnie rozłóż równomiernie na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza. 

Gotowe ziemniaki wyjmij, obierz i pokrój w kostkę. Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na purée. Dodaj jajko i mleko, a następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem. 

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a mortadelę pokrój w cienkie plastry lub w kostkę. 

Bierz po garści masy ziemniaczanej i rozpłaszcz ją w dłoniach. Na środku umieść po plasterku mortadeli i łyżce tartego sera. Zlep wszystko dobrze, zamykając nadzienie wewnątrz. 

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej (dużo, bo do ok. centymetra wysokości). Kładź kotleciki na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smaż je do zezłocenia z każdej strony. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane siekaną natką pietruszki. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni, podgrzewając na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | ziemniaki | wędliny