Reklama
Reklama

Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą, z pieczonych ziemniaczków i z dodatkiem aromatycznego, ciągnącego się sera, to pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka idealnie komponuje się z aromatycznym, miękkim wnętrzem.

Do kotletów ziemniaczanych dodaj mortadelę

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą zasmakują miłośnikom sycących, domowych obiadów. Pieczone ziemniaki trzeba rozgnieść na gładkie purée, dodać jajko i mleko, przyprawić solą i pieprzem, aby powstała miękka masa, którą łatwo formować w kulki. Każdą z nich wypełnia się następnie mortadelą i startą mozzarellą. Ser, w trakcie smażenia, rozpuszcza się, więc dodaje daniu więcej soczystości i kremowości. Przed wrzuceniem na tłuszcz kotlety panieruje się w bułce tartej. Dopiero później smaży na złoty kolor. W porównaniu do klasycznych ziemniaczanych placków te z farszem są jeszcze bardziej sycące i rozgrzewające. Prostota przygotowania sprawia, że idealnie sprawdzą się jako szybki obiad dla całej rodziny. 

Reklama

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g mortadeli, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • jajko, 
  • łyżka mleka, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia ziemniaków, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia, 
  • natka pietruszki do podania. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyj i obtocz, w mundurkach, w oliwie z oliwek oraz połowie soli, a następnie rozłóż równomiernie na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza. 

Gotowe ziemniaki wyjmij, obierz i pokrój w kostkę. Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na purée. Dodaj jajko i mleko, a następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem. 

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a mortadelę pokrój w cienkie plastry lub w kostkę. 

Bierz po garści masy ziemniaczanej i rozpłaszcz ją w dłoniach. Na środku umieść po plasterku mortadeli i łyżce tartego sera. Zlep wszystko dobrze, zamykając nadzienie wewnątrz. 

Kotleciki ziemniaczane z mortadelą obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej (dużo, bo do ok. centymetra wysokości). Kładź kotleciki na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smaż je do zezłocenia z każdej strony. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane siekaną natką pietruszki. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni, podgrzewając na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienią piję zamiast porannej kawy. Mam więcej energii i lepszą koncentrację

Zawsze dodaję do jesiennej zupy z dyni. Nie tylko podbija smak, ale łagodzi stany zapalne i działa przeciwwirusowo

Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | ziemniaki | wędliny