Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje
Kotleciki ziemniaczane z mortadelą, z pieczonych ziemniaczków i z dodatkiem aromatycznego, ciągnącego się sera, to pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka idealnie komponuje się z aromatycznym, miękkim wnętrzem.
Kotleciki ziemniaczane z mortadelą zasmakują miłośnikom sycących, domowych obiadów. Pieczone ziemniaki trzeba rozgnieść na gładkie purée, dodać jajko i mleko, przyprawić solą i pieprzem, aby powstała miękka masa, którą łatwo formować w kulki. Każdą z nich wypełnia się następnie mortadelą i startą mozzarellą. Ser, w trakcie smażenia, rozpuszcza się, więc dodaje daniu więcej soczystości i kremowości. Przed wrzuceniem na tłuszcz kotlety panieruje się w bułce tartej. Dopiero później smaży na złoty kolor. W porównaniu do klasycznych ziemniaczanych placków te z farszem są jeszcze bardziej sycące i rozgrzewające. Prostota przygotowania sprawia, że idealnie sprawdzą się jako szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g mortadeli,
- 100 g sera mozzarella,
- jajko,
- łyżka mleka,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia ziemniaków,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do podania.
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyj i obtocz, w mundurkach, w oliwie z oliwek oraz połowie soli, a następnie rozłóż równomiernie na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Gotowe ziemniaki wyjmij, obierz i pokrój w kostkę. Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na purée. Dodaj jajko i mleko, a następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a mortadelę pokrój w cienkie plastry lub w kostkę.
Bierz po garści masy ziemniaczanej i rozpłaszcz ją w dłoniach. Na środku umieść po plasterku mortadeli i łyżce tartego sera. Zlep wszystko dobrze, zamykając nadzienie wewnątrz.
Kotleciki ziemniaczane z mortadelą obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej (dużo, bo do ok. centymetra wysokości). Kładź kotleciki na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smaż je do zezłocenia z każdej strony. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane siekaną natką pietruszki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni, podgrzewając na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienią piję zamiast porannej kawy. Mam więcej energii i lepszą koncentrację
Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie