Wieczorem przygotujesz, rano zjesz sycące śniadanie. Ta owsianka jest obłędna
Niestety, ze względu na pośpiech często rezygnujemy z jedzenia śniadania, a to ogromny błąd. Wydaje nam się, że przygotowanie wartościowego i smacznego posiłku zajmuje dużo czasu i lepiej dłużej pospać. A co, jeśli powiem ci, że możesz mieć i jedno, i drugie? To mój patent na zdrowe śniadanie, które nie wymaga przygotowywania rano.
Dobre rozpoczęcie dnia jest możliwe dla naszego organizmu, tylko jeśli go odpowiednio nakarmimy. Z tego powodu śniadanie jest tak ważne i powinniśmy je jeść codziennie. Tak dostarczamy cenną energią i zwiększamy swoją szansę na lepsze wyniki w pracy, szkole czy nawet życiu osobistym. Moim patentem, gdy nie mam rano czasu, jest wieczorna owsianka.
Przegapiony budzik, szybkie szykowanie się do wyjścia i chęć zaoszczędzenia czasu z rana. Kto tego nie zna? Wówczas na drugi plan schodzą podstawowe potrzeby, jak m.in. śniadanie. Wieczorna owsianka jednak rozwiązuje ten problem. Z rana absolutnie nic nie trzeba przy niej robić, a całego przygotowanie przypada na wieczór.
Wystarczy, że wieczór wcześniej przygotujesz owsiankę według przepisu, wstawisz ją do lodówki na całą noc i gotowe. Rano tylko ją wyjmujemy i od razu możemy zajadać. W ten prosty sposób zaoszczędzimy czas i zjemy pełnowartościowy posiłek. Jest nie tylko zdrowo, ale też pysznie.
Wersji wieczornej owsianki istnieje wiele, jednak jedną z najpopularniejszych jest wersja kokosowa. Wykorzystywane połączenie smakowe w niej jest uzależniające i nie daje o sobie zapomnieć, aż do następnego śniadania. Zakochasz się w tej prostocie i szybkości przygotowania.
Składniki:
- 60 g płatków owsianych,
- 200 ml mleka kokosowego,
- gruszka,
- jabłko,
- garść malin,
- garść ulubionych orzechów,
- wiórki kokosowe,
- cynamon.
Sposób wykonania:
Przygotowanie zaczynamy wieczór przed planowanym śniadaniem. Jabłko i gruszkę obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Owoce zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. W pojemniku wymieszaj płatki owsiane z mlekiem kokosowym, startą gruszką, jabłkiem oraz odpowiadającą nam dawką cynamonu. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
Rano owsiankę wyjmij z lodówki, udekoruj ją malinami, posiekanymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Wieczorna owsianka kokosowa jest gotowa do jedzenia. Jeśli nie zjesz całości na raz, to nie martw się, tylko schowaj ją znów do lodówki. Owsianka może w niej spędzić nawet do 3 dni.
Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia