To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Mokra, puszysta i mocno kakaowa - taka powinna być idealna babka czekoladowa. Głęboki smak i lekka tekstura sprawiają, że bardzo trudno się jej oprzeć. Wilgotna babka czekoladowa to wyśmienity deser na święta czy uroczystości rodzinne, ale też codzienny relaks. Z tego przepisu zawsze się udaje.
Wilgotna i puszysta babka czekoladowa to nie lada wyzwanie - niewiele trzeba, by ciasto stało się suche lub zakalcowate. Jeśli chcesz uniknąć przykrych niespodzianek po rozkrojeniu wypieku, postępuj zgodnie z poniższym przepisem. Babka czekoladowa wyjdzie jak z najlepszej cukierni. Będzie mokra w środku, a z zewnątrz lekko chrupiąca. Zachowa mocno czekoladowy smak i idealną konsystencję przez kilka dni. Jeśli ozdobisz ją dodatkowo polewą czekoladową, będzie jeszcze pyszniejsza.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 250 g drobnego cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 60 skrobi ziemniaczanej,
- 35 g kakao,
- 200 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła.
Sposób wykonania:
Natłuść i oprósz mąką formę do babki (z kominem) o średnicy 22 cm.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Wbij w całości do misy miksera, połącz z cukrem i utrzyj (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę.
W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej je partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką - tylko do połączenia składników.
Roztop w rondelku masło. Gorące przelej do ciasta i ponownie je wymieszaj.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę od razu wyjmij z piekarnika, a po kilkunastu minutach - z formy. Odłóż do wystudzenia.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie (ale nim zastygnie), oblej nią babkę. Udekoruj według uznania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji
Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa