Reklama
Reklama

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

Babka marmurkowa to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Choć kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, wykonasz ją o każdej porze roku i to z prostych składników. Przepysznie smakuje do filiżanki kawy lub herbaty.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa jest jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce. Połączenie jasnego i ciemnego ciasta tworzy efekt marmuru, skąd wzięła się nazwa tej babki. Dwukolorowe ciasto to apetyczny i bardzo prosty w przygotowaniu wypiek. Mieszanka waniliowej i kakaowej warstwy wychodzi wilgotna, pełna smaku i bardzo puszysta. Smaku oraz przyjemnej konsystencji dodaje także polewa czekoladowa. Dzięki niej babka jest świeża przez dłuższy czas.

Przeczytaj też: Mazurek na Wielkanoc. 5 najlepszych przepisów, udadzą się każdemu

Reklama

Babka marmurkowa - przepis

Babkę marmurkową robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uważać, żeby - podczas dodawania ubitych białek - nie wmieszać ich w ciasto zbyt energicznie. To one dodają ciastu lekkości i puszystości. Postępuj według poniższego przepisu na babkę marmurkową, a na pewno wszystko się uda.

Składniki:

Babka marmurkowa:

  • 370 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao gorzkiego, 
  • 5 jajek, 
  • 240 g cukru, 
  • 100 ml wody, 
  • 120 ml oleju, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • odrobina soli, 
  • masło do natłuszczenia formy. 

Polewa: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 20-30 ml śmietanki 30%. 

Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszaj produkty płynne, czyli wodę i olej. Wsyp obydwa cukry i zmiksuj do połączenia składników. Jajka podziel na żółtka i białka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 

Dodawaj do przygotowanej masy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wmieszaj delikatnie mąkę z proszkiem.  

Białka ubij wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do połączonych wcześniej składników. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.  

Odłóż teraz 1/4 przygotowanego ciasta i wsyp do niego kakao. Również krótko wymieszaj. 

Przygotuj formę do babki o średnicy ok. 23 cm. Delikatnie natłuść ją masłem. Wlej odrobinę jasnej masy, a następnie ciemnej. Powtarzaj tę czynność, wlewając na przemian obydwa ciasta, aż składniki się skończą. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra i dół. Piecz około 50-60 minut, aż do suchego patyczka.

W rondelku rozgrzej śmietankę. Kiedy będzie gorąca, odstaw ją na bok i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Mieszaj szpatułką tak długo, aż polewa zrobi się gładka i jednolita. Wylej ją na lekko ostudzoną babkę marmurkową. Odstaw do zastygnięcia polewy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Perska sałatka z ogórka zielonego i włoskich orzechów. W sam raz, gdy dbasz o linię

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki

Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Wielkanoc