Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
Babka marmurkowa to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Choć kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, wykonasz ją o każdej porze roku i to z prostych składników. Przepysznie smakuje do filiżanki kawy lub herbaty.
Babka marmurkowa jest jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce. Połączenie jasnego i ciemnego ciasta tworzy efekt marmuru, skąd wzięła się nazwa tej babki. Dwukolorowe ciasto to apetyczny i bardzo prosty w przygotowaniu wypiek. Mieszanka waniliowej i kakaowej warstwy wychodzi wilgotna, pełna smaku i bardzo puszysta. Smaku oraz przyjemnej konsystencji dodaje także polewa czekoladowa. Dzięki niej babka jest świeża przez dłuższy czas.
Przeczytaj też: Mazurek na Wielkanoc. 5 najlepszych przepisów, udadzą się każdemu
Babkę marmurkową robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uważać, żeby - podczas dodawania ubitych białek - nie wmieszać ich w ciasto zbyt energicznie. To one dodają ciastu lekkości i puszystości. Postępuj według poniższego przepisu na babkę marmurkową, a na pewno wszystko się uda.
Składniki:
Babka marmurkowa:
- 370 g mąki pszennej,
- 40 g kakao gorzkiego,
- 5 jajek,
- 240 g cukru,
- 100 ml wody,
- 120 ml oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- odrobina soli,
- masło do natłuszczenia formy.
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 20-30 ml śmietanki 30%.
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszaj produkty płynne, czyli wodę i olej. Wsyp obydwa cukry i zmiksuj do połączenia składników. Jajka podziel na żółtka i białka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj do przygotowanej masy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wmieszaj delikatnie mąkę z proszkiem.
Białka ubij wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do połączonych wcześniej składników. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
Odłóż teraz 1/4 przygotowanego ciasta i wsyp do niego kakao. Również krótko wymieszaj.
Przygotuj formę do babki o średnicy ok. 23 cm. Delikatnie natłuść ją masłem. Wlej odrobinę jasnej masy, a następnie ciemnej. Powtarzaj tę czynność, wlewając na przemian obydwa ciasta, aż składniki się skończą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra i dół. Piecz około 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
W rondelku rozgrzej śmietankę. Kiedy będzie gorąca, odstaw ją na bok i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Mieszaj szpatułką tak długo, aż polewa zrobi się gładka i jednolita. Wylej ją na lekko ostudzoną babkę marmurkową. Odstaw do zastygnięcia polewy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Perska sałatka z ogórka zielonego i włoskich orzechów. W sam raz, gdy dbasz o linię
Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki
Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy