Reklama
Reklama

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

Pierogi są jednym z polskich dań narodowych, które towarzyszy nam przy najróżniejszych okazjach. W czasie postu chętnie robimy te bezmięsne: ruskie, z grzybami, z serem czy owocami. Pierogi srokate z Podkarpacia zawierają nietypowy farsz. Tak mi zasmakowały, że poprosiłam kuzynkę z Rzeszowa o przepis, który wcale nie jest skomplikowany.

Słowo "srokate" kojarzy nam się z czymś, co ma plamy. W przypadku tych pierogów chodzi zapewne o farsz z kapusty i twarogu, który rzeczywiście wygląda, jak nakrapiany. Za to w smaku pierogi srokate nie mają sobie równych. Warto zaskoczyć nimi rodzinę. 

Pierogi srokate - specjał z Podkarpacia

Przepis na pierogi srokate pochodzi z Podkarpacia i jest połączeniem pierogów ruskich oraz tych z kapustą. Mleko, z którego wyrabiany jest ser oraz niewymagająca kapusta były w tym rejonie łatwo dostępnymi i tanimi produktami. Z tego niecodziennego połączenia wychodzi zaskakująco delikatny farsz. Nie jest tak kwaśny, jak z kapusty z grzybami, ale bardziej wyrazisty niż w pierogach ruskich. Kapusta do farszu jest też gotowana, czemu farsz zawdzięcza swój wyjątkowy smak. 

Reklama

Pierogi srokate traktowane były na Podkarpaciu jako danie postne, spożywane w czasie Wielkiego Postu. Można je jeść gotowane lub obsmażane, z dodatkiem duszonej cebuli i skwarków ze słoniny. Te ostatnie jednak sprawią, że potrawa przestanie być postna. 

Przeczytaj też: Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie

Pierogi srokate - przepis

Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał farsz do pierogów, nie będzie miał problemów z przepisem na pierogi srokate. 

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka ciepłej wody. 

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 500 g twarogu,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Przygotuj farsz. Kapustę kiszoną lekko wypłucz i odciśnij oraz drobno pokrój. Zagotuj w garnku litr wody i dodaj kapustę, gotuj do miękkości (około 45 minut). Ugotowaną kapustę odcedź i odciśnij z wody, a następnie wystudź. Przepuść przez maszynkę twaróg i wymieszaj z kapustą, soląc i pieprząc do smaku. 

Zrób ciasto na pierogi srokate. Do mąki dodaj jajka, olej i letnią wodę. Wyrób na gładką, elastyczną masę i rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką. W rozwałkowanym cieście wycinaj kółka, włóż do każdego farsz i sklej. 

Wrzucaj pierogi do wrzącej, osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 

Pierogi srokate możesz podawać ze skwarkami, a jeśli chcesz uniknąć mięsa, podawaj ze smażoną cebulą.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki

Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy

Ten dodatek do rosołu jest zaskakujący. Gdy raz spróbujesz, będziesz robić regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | dania główne | kuchnia polska