Reklama
Reklama

Wyborny sernik krówkowy. Robi furorę zawsze, gdy pojawia się na stole

Sernik krówkowy to ciasto dla prawdziwych miłośników słodkości. Kremowa masa twarogowa, słodka polewa ze śmietanki i kruche orzechy to połączenie idealne. Takie ciasto doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzinnych uroczystościach, urodzinach, a nawet jako deser na walentynki. Jest tak dobre, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Jeśli nie cierpisz sernika z rodzynkami i zdecydowanie wolisz te przepisy, dzięki którym możesz cieszyć się wyjątkowo kremową konsystencją ciasta, sernik krówkowy będzie idealny dla ciebie. Spód to tylko ciasteczka i masło, a masę sernikową i polewę robi się niezwykle prosto. Koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Sprawdź także: Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

Przepis na sernik krówkowy

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 21 cm. 

Składniki na spód: 

  • 150 g ciastek maślanych,
  • 70 g masła. 

Składniki na masę:  

  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, 
  • 5 jajek, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,  
  • odrobina soli.

Składniki na polewę: 

  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • 125 g cukru, 
  • 75 ml śmietanki 30 proc., 
  • 50 g masła, 
  • spora garść ulubionych orzechów.

Jak zrobić sernik krówkowy? 

Masło rozpuść w rondelku. Ciastka maślane pokrusz na konsystencję sypkiego piasku. Połącz obydwa składniki, aby przygotować ciasteczkowy spód. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 21 cm. Wyłóż spód bardzo dokładnie, dociskając do krawędzi. Umieść tortownicę w lodówce. 

Zrób masę sernikową. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Teraz w osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Na koniec wsyp proszek budyniowy i krótko zmiksuj do połączenia składników. Porcjami dodawaj ubite na sztywno białka, mieszając szpatułką albo łyżką.  

Wyciągnij tortownicę z lodówki. Wylej na ciasteczkowy spód przygotowaną masę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż sernik krówkowy na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i zostaw na 40 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze ciasto przy zamkniętych drzwiczkach na 10 minut, a potem studź przy uchylonych.  

Przygotuj teraz dwie polewy. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę na bok. Teraz zrób karmel. Cukier z masłem przełóż do garnka z grubym dnem. Włącz palnik i pozostaw na małym ogniu, nie mieszając. Kiedy masa zrobi się jasnobrązowa i zaczną robić się bąbelki, zostaw na 2-3 minuty. Wtedy wlej porcjami śmietankę. Zacznij mieszać aż całość dobrze się połączy. Gotuj jeszcze aż masa zrobi się gładka i błyszcząca. Odstaw. 

Posiekaj ulubione orzechy. Na przygotowany i ostudzony sernik wylej połowę porcji polewy toffi i czekolady. Posyp orzechami i ponownie polej polewami. Przełóż do lodówki najlepiej na całą noc. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe

Tak pyszna, że można się rozmarzyć. Sałatka Zachód Słońca to prawdziwa perełka wśród przepisów

Karkówka skąpana w porzeczkach. W sam raz na popisowy niedzielny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta