Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki
Babka kojarzy się zazwyczaj se świętami wielkanocnymi. Jeśli jednak nie masz ochoty na czekanie do kwietnia, możesz upiec ją na walentynki. Przepis jest prosty, a w dodatku będziesz potrzebować jedynie łatwo dostępnych składników. Ciasto wychodzi sprężyste i aromatyczne. Puszysta papka cytrynowa będzie doskonale pasować do kawy lub herbaty.
Puszysta babka cytrynowa ma orzeźwiający cytrusowy smak, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na lekki deser. Zwieńczeniem wilgotnego i sprężystego ciasta będzie kremowa polewa czekoladowa, którą zrobisz ze śmietanki i kostek czekolady. Taką babkę możesz zaserwować swojej drugiej połówce na walentynki, z pewnością będzie zachwycona.
Sprawdź także: Szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy upiecz Zeberkę
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm albo mała forma do babki.
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 250 g masła,
- 10 g skórki z cytryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło do posmarowania formy + odrobina mąki.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 40 g śmietanki 30 proc.,
- posypka cukrowa.
Masło wyjmij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Wsyp skórkę cytrynową i wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto i wyrównaj. Piecz przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Upieczoną babkę ostudź i polej polewą czekoladową. Posyp cukrową posypką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji