Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki
Babka kojarzy się zazwyczaj se świętami wielkanocnymi. Jeśli jednak nie masz ochoty na czekanie do kwietnia, możesz upiec ją na walentynki. Przepis jest prosty, a w dodatku będziesz potrzebować jedynie łatwo dostępnych składników. Ciasto wychodzi sprężyste i aromatyczne. Puszysta papka cytrynowa będzie doskonale pasować do kawy lub herbaty.
Puszysta babka cytrynowa ma orzeźwiający cytrusowy smak, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na lekki deser. Zwieńczeniem wilgotnego i sprężystego ciasta będzie kremowa polewa czekoladowa, którą zrobisz ze śmietanki i kostek czekolady. Taką babkę możesz zaserwować swojej drugiej połówce na walentynki, z pewnością będzie zachwycona.
Sprawdź także: Szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy upiecz Zeberkę
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm albo mała forma do babki.
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 250 g masła,
- 10 g skórki z cytryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło do posmarowania formy + odrobina mąki.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 40 g śmietanki 30 proc.,
- posypka cukrowa.
Masło wyjmij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Wsyp skórkę cytrynową i wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto i wyrównaj. Piecz przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Upieczoną babkę ostudź i polej polewą czekoladową. Posyp cukrową posypką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża