Reklama
Reklama

Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

Babka kojarzy się zazwyczaj se świętami wielkanocnymi. Jeśli jednak nie masz ochoty na czekanie do kwietnia, możesz upiec ją na walentynki. Przepis jest prosty, a w dodatku będziesz potrzebować jedynie łatwo dostępnych składników. Ciasto wychodzi sprężyste i aromatyczne. Puszysta papka cytrynowa będzie doskonale pasować do kawy lub herbaty.

Puszysta babka cytrynowa ma orzeźwiający cytrusowy smak, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na lekki deser. Zwieńczeniem wilgotnego i sprężystego ciasta będzie kremowa polewa czekoladowa, którą zrobisz ze śmietanki i kostek czekolady. Taką babkę możesz zaserwować swojej drugiej połówce na walentynki, z pewnością będzie zachwycona. 

Sprawdź także: Szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy upiecz Zeberkę

Przepis na puszystą babkę cytrynową

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm albo mała forma do babki. 

  • 200 g mąki pszennej typu 450, 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g cukru, 
  • 250 g masła, 
  • 10 g skórki z cytryny, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • masło do posmarowania formy + odrobina mąki.

Polewa czekoladowa: 

  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • 40 g śmietanki 30 proc., 
  • posypka cukrowa. 

Jak zrobić puszystą babkę cytrynową? 

Masło wyjmij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Wsyp skórkę cytrynową i wymieszaj. 

W osobnej misce przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.  

Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto i wyrównaj. Piecz przez 40-50 minut, do suchego patyczka. 

W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Upieczoną babkę ostudź i polej polewą czekoladową. Posyp cukrową posypką. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta