Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz
Wygląda jak z bajki i bajkowo smakuje. Ciasto, które łudząco przypomina pień drzewa, jest idealnym tortem dla miłośników przyrody oraz na urodziny dla najmłodszych. Przekonaj się, jak go zrobić i co ten wypiek skrywa w środku.
Ciasto pień robi ogromne wrażenie na stole. Zewnętrzna warstwa przypomina swoją strukturą drzewo, a po przekrojeniu pyszny biszkopt i nadzienie zachwycają swoim smakiem.
Choć lista produktów niezbędnych do przygotowania ciasta Pień jest długa, to niech cię nie wystraszy. Przygotowanie takiego deseru wcale nie będzie skomplikowane, jeśli podążysz krok po kroku za naszym przepisem. Twoim zadaniem będzie zrobienie puszystego, kakaowego biszkoptu. Pomiędzy blatami znajdzie się delikatne, kremowe nadzienie. Boki ciasta ozdobi czekoladowa masa, a wierzch - specjalna, słodka polewa. Wszystko utrzymane jest w naturalnej kolorystyce, żeby tort wyglądał jak prawdziwe drzewo.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek,
- szczypta soli,
- 165 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 35 g kakao.
Nadzienie:
- 400 g śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- konfitura wiśniowa.
Boki ciasta:
- 400 g czekolady gorzkiej.
Masa do obłożenia:
- 200 g śmietanki 30%,
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 200 g czekolady mlecznej.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady białej,
- puder szpinakowy (opcjonalnie).
Jak zrobić efektowne ciasto Pień? Na początku przygotuj biszkopt czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 170°C i weź formę do pieczenia (np. tortownicę), wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodawaj po jednym żółtku, delikatnie miksując na niskich obrotach. W osobnej misce przesiej mąkę i kakao, a następnie delikatnie dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając szpatułką, aby nie stracić puszystości. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie sprężysty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Rozpuść czekoladę na boki ciasta w kąpieli wodnej, a następnie rozlej ją na papierze do pieczenia, tworząc cienką warstwę. Zwiń w rulon i włóż do zamrażalnika.
Przygotuj nadzienie. Mocno schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone i cukrem pudrem umieść w misie miksera. Miksuj tak długo, aż masa zrobi się gęsta i dość sztywna. Wtedy przerwij ubijanie. Biszkopt przekrój w taki sposób, aby powstały trzy blaty. Między spodem a pierwszą częścią ciasta wyłóż równomiernie konfiturę wiśniową. Między drugim a trzecim blatem rozsmaruj krem śmietankowy.
Zrób teraz krem do obłożenia ciasta. Posiekaj czekoladę gorzką i mleczną na drobne kawałki, a następnie umieść je w misce. W rondelku podgrzej śmietankę 30% na średnim ogniu, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy śmietanka będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i wlej ją do miski z posiekaną czekoladą. Odstaw mieszankę na około 2-3 minuty, aby czekolada zaczęła się topić. Delikatnie wymieszaj czekoladę i śmietankę, aż powstanie gładka, lśniąca masa ganache. Poczekaj, aż będzie mieć konsystencję mokrej, gęstej pasty, którą obłożysz ciasto pień z każdej strony.
Zanim krem zastygnie, wyciągnij czekoladę. Rozwijając rulon, pokruszy się ona, ale o to chodzi. Obklej czekoladą ciasto z każdej strony, dociskając delikatnie do kremu czekoladowego.
Rozpuść teraz białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zrób nią okręgi na wierzchu ciasta. Opcjonalnie posyp miejscami ciasto pień pudrem szpinakowym. Włóż do lodówki na minimum całą noc.
Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem