Reklama
Reklama

Wyjątkowo jesienny sernik. Nie może w nim zabraknąć 2 składników

Przepisów na sernik jest naprawdę wiele, więc trudno zdecydować się na jeden konkretny. Jesienią polecamy wypróbować ten z dodatkiem słodkawej dyni i chrupiących orzechów. Nie ma chyba bardziej sezonowej receptury niż sernik dyniowy. Bardzo prosto się go przygotowuje, a po upieczeniu w całej kuchni roznosi się przyjemny zapach.

Jesienne ciasto

Sernik dyniowy na orzechowym spodzie to deser, który przeniesie cię prosto w złotą, jesienną aurę. Kremowa masa serowa z dodatkiem dyni i subtelnej wanilii tworzy połączenie, od którego trudno się oderwać. Kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich dodaje charakteru, a porcja aksamitnego sernika aż prosi się o towarzystwo kubka gorącej herbaty. Jeden kęs i już czujesz, że jesień mogłaby trwać wiecznie.

Sernik dyniowy - przepis

Ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 90 g masła, 
  • 60 g orzechów włoskich, 
  • łyżka zimnej wody, 
  • szczypta soli.

Masa: 

  • 500 g białego sera, 
  • 170 g purée z dyni, 
  • 70 g cukru trzcinowego, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, 
  • 4 białka, 
  • 2 łyżki białego cukru. 

Sposób wykonania:

Przygotuj kruche ciasto. Łuskane orzechy drobno posiekaj. Mąkę przesiej na roboczą powierzchnię (stolnicę), dosyp cukier puder, posiekane orzechy, sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajka i wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na kształt koła i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 20 cm). Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180°C, aby ciasto ładnie się zezłociło. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 

Dynię pokrój na kawałki, po czym ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Gotowa dynia powinna być miękka. Ostudź ją i zblenduj na gładkie purée. 

Do wykonania masy serowej możesz użyć dobrej jakości twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego białego sera. Umieść ser w misce i zmiksuj z przestudzonym purée z dyni. Dodaj cukier waniliowy, trzcinowy, żółtka, a na koniec mąkę lub budyń. Dokładnie wymieszaj masę do połączenia składników. Pozostawione z jajek białka ubij na sztywno z białym cukrem, delikatnie przełóż do masy dyniowej i ostatni raz wymieszaj. Rób to ostrożnie, aby zachować puszystość mas. 

Przełóż dyniowo-serową masę na podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 60 minut. Sernik wystudź w foremce, po czym przenieś do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowy sernik dyniowy wyjmij z foremki, krój na trójkątne porcje i podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze | serniki