Wyjątkowo jesienny sernik. Nie może w nim zabraknąć 2 składników
Przepisów na sernik jest naprawdę wiele, więc trudno zdecydować się na jeden konkretny. Jesienią polecamy wypróbować ten z dodatkiem słodkawej dyni i chrupiących orzechów. Nie ma chyba bardziej sezonowej receptury niż sernik dyniowy. Bardzo prosto się go przygotowuje, a po upieczeniu w całej kuchni roznosi się przyjemny zapach.
Sernik dyniowy na orzechowym spodzie to deser, który przeniesie cię prosto w złotą, jesienną aurę. Kremowa masa serowa z dodatkiem dyni i subtelnej wanilii tworzy połączenie, od którego trudno się oderwać. Kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich dodaje charakteru, a porcja aksamitnego sernika aż prosi się o towarzystwo kubka gorącej herbaty. Jeden kęs i już czujesz, że jesień mogłaby trwać wiecznie.
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 90 g masła,
- 60 g orzechów włoskich,
- łyżka zimnej wody,
- szczypta soli.
Masa:
- 500 g białego sera,
- 170 g purée z dyni,
- 70 g cukru trzcinowego,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego,
- 4 białka,
- 2 łyżki białego cukru.
Sposób wykonania:
Przygotuj kruche ciasto. Łuskane orzechy drobno posiekaj. Mąkę przesiej na roboczą powierzchnię (stolnicę), dosyp cukier puder, posiekane orzechy, sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajka i wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na kształt koła i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 20 cm). Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180°C, aby ciasto ładnie się zezłociło. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia.
Dynię pokrój na kawałki, po czym ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Gotowa dynia powinna być miękka. Ostudź ją i zblenduj na gładkie purée.
Do wykonania masy serowej możesz użyć dobrej jakości twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego białego sera. Umieść ser w misce i zmiksuj z przestudzonym purée z dyni. Dodaj cukier waniliowy, trzcinowy, żółtka, a na koniec mąkę lub budyń. Dokładnie wymieszaj masę do połączenia składników. Pozostawione z jajek białka ubij na sztywno z białym cukrem, delikatnie przełóż do masy dyniowej i ostatni raz wymieszaj. Rób to ostrożnie, aby zachować puszystość mas.
Przełóż dyniowo-serową masę na podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 60 minut. Sernik wystudź w foremce, po czym przenieś do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowy sernik dyniowy wyjmij z foremki, krój na trójkątne porcje i podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia