Wyjątkowy przepis na naleśniki. Ten farsz to absoluty numer 1
Złociste, cieniutkie naleśniki z niezwykle kremowym, pieczarkowo-szpinakowym farszem to idealny pomysł na sycący obiad lub pyszną kolację. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi składnikami to czysta perfekcja. Warto przygotować je z myślą o domownikach, a nawet zaserwować gościom. Przepis jest banalny.
Śmiało można stwierdzić, że naleśniki to ulubione danie Polaków. Cenimy je przede wszystkim za to, jak bardzo są proste w przygotowaniu, a do tego wszechstronne. Przygotowujesz ciasto, które możesz uzupełnić o wybrany farsz - wiele osób to danie kojarzy głównie z pyszną konfiturą, ale opcji jest przecież znacznie więcej.
Coraz większą popularnością cieszą się naleśniki w wersji wytrawnej - podstawę farszu w tym przypadku stanowią warzywa, mięso czy różnego rodzaju sery. To prosty sposób na pełnowartościowy posiłek, który nasyci na długo.
Jeżeli ty także chcesz przygotować wytrawne naleśniki na obiad, postaw na przepyszne, wyjątkowo aromatyczne naleśniki z pieczarkami i szpinakiem. W tej recepturze składniki są idealnie skomponowane, tworząc rozpływającą się w ustach całość - po prostu pycha.
Lista składników:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 300 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 opakowanie szpinaku baby,
- 2 serki topione pieczarkowe lub śmietankowe,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 biała cebulka szalotka lub dymka,
- 50 g startego, żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- olej lub masło do smażenia.
Zacznij od przygotowania naleśników. Jajka ubij ze szczyptą soli, po chwili zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, następnie dodaj mleko, wodę i olej. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstaw je do lodówki - wystarczy około poł godziny.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Teraz czas na przygotowanie farszu. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki lub w kostkę - jak wolisz. Na patelni rozgrzej tłuszcz, cebulę i czosnek podsmaż, dodaj pieczarki i szpinak. Smaż bez przykrycia do momentu, aż płyn odparuje. Dodaj przyprawy oraz topiony serek, wymieszaj.
Na placki naleśnikowe nakładaj gorący farsz, na wierzchu posyp żółtym serem. Składaj tak, jak lubisz.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata