Reklama
Reklama

Wyjątkowy przepis na naleśniki. Ten farsz to absoluty numer 1

Złociste, cieniutkie naleśniki z niezwykle kremowym, pieczarkowo-szpinakowym farszem to idealny pomysł na sycący obiad lub pyszną kolację. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi składnikami to czysta perfekcja. Warto przygotować je z myślą o domownikach, a nawet zaserwować gościom. Przepis jest banalny.

Naleśniki - ulubione danie Polaków

Śmiało można stwierdzić, że naleśniki to ulubione danie Polaków. Cenimy je przede wszystkim za to, jak bardzo są proste w przygotowaniu, a do tego wszechstronne. Przygotowujesz ciasto, które możesz uzupełnić o wybrany farsz - wiele osób to danie kojarzy głównie z pyszną konfiturą, ale opcji jest przecież znacznie więcej. 

Coraz większą popularnością cieszą się naleśniki w wersji wytrawnej - podstawę farszu w tym przypadku stanowią warzywa, mięso czy różnego rodzaju sery. To prosty sposób na pełnowartościowy posiłek, który nasyci na długo.

Reklama

Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem - przepis

Jeżeli ty także chcesz przygotować wytrawne naleśniki na obiad, postaw na przepyszne, wyjątkowo aromatyczne naleśniki z pieczarkami i szpinakiem. W tej recepturze składniki są idealnie skomponowane, tworząc rozpływającą się w ustach całość - po prostu pycha.

Lista składników:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju.

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 2 serki topione pieczarkowe lub śmietankowe,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 biała cebulka szalotka lub dymka,
  • 50 g startego, żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej lub masło do smażenia.

Zacznij od przygotowania naleśników. Jajka ubij ze szczyptą soli, po chwili zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, następnie dodaj mleko, wodę i olej. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstaw je do lodówki - wystarczy około poł godziny. 

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni naleśnikowej. 

Teraz czas na przygotowanie farszu. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki lub w kostkę - jak wolisz. Na patelni rozgrzej tłuszcz, cebulę i czosnek podsmaż, dodaj pieczarki i szpinak. Smaż bez przykrycia do momentu, aż płyn odparuje. Dodaj przyprawy oraz topiony serek, wymieszaj. 

Na placki naleśnikowe nakładaj gorący farsz, na wierzchu posyp żółtym serem. Składaj tak, jak lubisz. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki