Reklama
Reklama

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Świetnie sprawdzają się, jako drugie śniadanie, albo imprezowa przekąska dla gości. Babeczki jajeczne ze szpinakiem i serem feta to danie, które posmakuje wszystkim wielbicielom omletów. Te wytrawne przekąski są bardzo proste w przygotowaniu, warto dodać także, że są zdrowe i idealnie sprawdzą się również dla osób, które chcą zadbać o linię.

Babeczki jajeczne ze szpinakiem i serem feta są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zawierają mnóstwo białka i są niskokaloryczne. Świetnie sprawdzą się na pożywne śniadanie, ale także jako przystawka czy przekąska. Spakuj je do śniadaniówki, ilekroć brakuje ci pomysłów na urozmaicenie najważniejszego posiłku dnia. Babeczki możesz śmiało urozmaicić dodatkowymi składnikami, które masz w lodówce. Niemal nie ma ograniczeń wariancji smakowych, przez co dopasujesz danie do kubków smakowych wszystkich domowników. 

Sprawdź także: Przekąska, która zniknie jeszcze przed północą. Rolada ze szpinaku jest hitem, każdej imprezy

Przepis na babeczki jajeczne 

Do przygotowania potrawy, będziesz potrzebować: 

  • 12 jajek, 
  • 50 g świeżego szpinaku, 
  • 100 g pieczarek, 
  • 100 g sera feta, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • masło do posmarowania. 

Bazą dania są oczywiście jajka, jednak pozostałe składniki, możesz dowolnie modyfikować. Świetnie pasować będzie tu również pokrojona drobno papryka, cebula, suszone pomidory, oliwki, szczypiorek, szynka, czy starty ser. Warto poeksperymentować i przygotować te pyszne przekąski. 

Jak zrobić babeczki jajeczne?  

Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż je na odrobinie masła do ładnego zezłocenia i odparowania nadmiaru wody. Szpinak grubo posiekaj. W dużej misce rozbij jajka i ubij je trzepaczką do uzyskania puszystej konsystencji. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie pieczarki i szpinak. Delikatnie przemieszaj do połączenia. 

Foremki na muffiny posmaruj masłem. Wypełnij je mieszanką jajeczną do połowy wysokości. Całość posyp kruszonym serem feta. Babeczki jajeczne włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 18-20 minut, do całkowitego ścięcia wnętrza. 

Całość podawaj od razu po upieczeniu, na ciepło. W razie potrzeby przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Zużyj w ciągu 5 dni, w razie potrzeby podgrzewając babeczki w piekarniku. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiący chleb z gara. Zachowuje świeżość przez długi czas

Piję codziennie przed snem. Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk

Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski