Reklama
Reklama

Przekąska, która zniknie jeszcze przed północą. Rolada ze szpinaku jest hitem, każdej imprezy

Podczas domówki lub sylwestrowej imprezy, warto zrobić przekąski, które łatwo podzielić między gośćmi. Rolada ze szpinaku jest niezwykle smaczna, a w dodatku świetnie prezentuje się na stole. Wydaje ci się trudna do zrobienia? Nic bardziej mylnego, jej przygotowanie jest proste, a w dodatku nie zajmie ci zbyt dużo czasu.

Istnieją połączenia produktów, które niemal zawsze współgrają ze sobą świetnie. Jednym z nich jest szpinak, czosnek, łosoś wędzony, świeży koperek i serek śmietankowy. Jeśli lubisz takie smaki, a niedługo czeka cię wizyta gości, możesz przemycić je w wybornej roladzie ze szpinakiem. Zastanawiasz się, jak uzyskać to zielone ciasto? Podpowiadamy. 

Sprawdź także: Śledzie Gajowego dobre na każde przyjęcie. Sycąca i pełna smaku przekąska

Przepis na roladę ze szpinakiem 

Chcesz odtworzyć tę recepturę, ale nie przepadasz za smakiem wędzonego łososia? Możesz wymienić go na szynkę, świetnie sprawdzi się np. prosciutto.

Do przygotowania tej pysznej przekąski, będziesz potrzebować: 

  • 400 g szpinaku baby, 
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąk,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo: 

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 150 g wędzonegon łososia,
  • koperek. 

Jak zrobić roladę ze szpinaku? 


Umyty i osuszony szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy szpinak wysytygnie zblenduj go na gładką masę.

Następnie oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Gotowy szpinak przełóż do naczynia, dodaj do niego żółtka, mąką, wszystko wymieszaj. Stopniowo dodawaj białka i delikatnie połącz składniki. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ufromuj prostokąt z ciasta. Piecz przez ok. kwadrans w 200 stopniach. 

Kiedy zielony placek przestygnie, posmaruj go serkiem śmietankowy, posyp posiekanym koperkiem, oraz połóż plastry łososia. Wszystko ściśle zawiń w roladę. Owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie pokrój roladę ze szpinaku ostrym nożem i ułóż na talerzu.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste

Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień

Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski